Jeszcze chciałem dopisać o innych zdarzeniach, jakie przytrafiają mi się często w telefonie (część z nich także na PC czy tablecie):
1. Okno przeglądarki (zwykle korzystam z Chrome) czasami zamyka się samoistnie bez żadnej przyczyny (to samo czasem miewam w iPadzie i PC - każde z nich ma inny internet!),
2. Sporo razy zauważyłem w telefonie (korzystając z lewego przycisku Android) jak w tle uruchamiana jest appka YouTube (ja jej nie uruchamiałem oczywiście).
3. Odśmiecacz Android codziennie (raz na 2-3 dni staram się czyścić tym narzędziem) znajduje jakieś dane do skasowania z YT, mimo, że nie oglądałem YouTube tydzień czy dwa tygodnie (ani nie zaglądałem na strony z osadzonymi playerami YT).
4. Reklamy na stronach (we wszystkich urządzeniach!) *zupełnie* nie pasują do kontekstu, treści prezentowanych na witrynie. W żaden sposób nie pasują do profilu ani portalu, ani też do mojej historii wyszukiwań w Google.(W rezultacie, niezależnie co oglądam i czego szukam, dostaje w kółko praktycznie ten sam zestaw reklam "kontekstowych" - nie tylko, ale głównie od Google). Może ktoś grzebie w plikach ciasteczek (cookies)??
5. Content na YT też jest "sterowany" w znaczeniu takim, że ciągle od kilku lat dostaję prawie te same filmy albo bardzo podobne, zbliżone (tj. często tych samych autorów lub tych samych Youtuberów). I jeśli na przykład szukam czegoś pod hasłem "python", a później "C++" otrzymuje to czego szukałem, ale po powrocie na stronę główną *przeważają* głównie filmy podrzucone przez "dowcipnych" hakerów. A powinny być związane z pythonem, C++ i w ogóle programowaniem.
6. Na Elektrodzie opisałem nieco więcej pod koniec lutego 2022