• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodanie dymka informacyjnego do markera w Google Maps

Object Storage Arubacloud
0 głosów
442 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2018 w JavaScript przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)

Witam, 

posiadam na stronie skrypt JS wstawiający mapę z Google Maps oraz dodający na tę mapę markery. Jest to gotowy skrypt skopiowany z internetu, gdyż w JS jestem kompletnie zielony. Moje pytanie brzmi: jak zmodyfikować podany kod, żeby po kliknięciu na te markery pojawiały się obok nich dymki informacyjne takie jak tu:

Kod JS:

<script type="text/javascript">
    		<!--
    			var mapa; // obiekt globalny

    			function dodajMarker(opcjeMarkera)
    			{
    				opcjeMarkera.map = mapa;
    				var marker = new google.maps.Marker(opcjeMarkera);
    			}

    			function mapaStart()
    			{
    				var wspolrzedne = new google.maps.LatLng(51.279332,17.987423);
    				var opcjeMapy = {
    					zoom: 16,
    					center: wspolrzedne,
    					mapTypeId: google.maps.MapTypeId.MAP
    				};
    				mapa = new google.maps.Map(document.getElementById("mapka"), opcjeMapy);

    				// wspólne cechy ikon
    				var rozmiar = new google.maps.Size(32,32);
    				var rozmiar_cien = new google.maps.Size(59,32);
    				var punkt_startowy = new google.maps.Point(0,0);
    				var punkt_zaczepienia = new google.maps.Point(16,16);

    				// ikonki
    				var ikona1 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal2/icon38.png", rozmiar, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);
    				var ikona2 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal4/icon23.png", rozmiar, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);
    				var ikona3 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal3/icon13.png", rozmiar, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);

    				var cien1 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal2/icon38s.png", rozmiar_cien, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);
    				var cien2 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal4/icon23s.png", rozmiar_cien, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);
    				var cien3 = new google.maps.MarkerImage("https://maps.google.com/mapfiles/kml/pal3/icon13s.png", rozmiar_cien, punkt_startowy, punkt_zaczepienia);

    				dodajMarker({position: new google.maps.LatLng(lat,lng), title: 'Restauracja #1', icon: ikona1, shadow: cien1});
    				dodajMarker({position: new google.maps.LatLng(53.3902,14.7202), title: 'Restauracja #2', icon: ikona1, shadow: cien1});
    	      dodajMarker({position: new google.maps.LatLng(53.4101,14.6033), title: 'Myjnia', icon: ikona2, shadow: cien2});
    	      dodajMarker({position: new google.maps.LatLng(53.4014,14.5104), title: 'Tu byłem 6 razy', icon: ikona3, shadow: cien3});

    			}
          </script>

Proszę o pomoc i pozdrawiam forumowiczów! :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W dokumentacji Google Maps API jest przykład: https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/examples/place-details

Konkretnie, interesuje Cię metoda google.maps.event.addListener.

komentarz 20 lipca 2018 przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
Właśnie znalazłem już tę metodę, ale siedzę od pół godziny i kompletnie nie umiem ogarnąć gdzie tę metodę umieścić i jak ją potem wywołać
komentarz 20 lipca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zapoznałeś się z podlinkowanym przykładem? Pierwszy argument listenera to referencja do markera - tworzysz taki w funkcji dodajMarker. Następnie nazwa zdarzenia, na które wywołany zostanie callback oraz (jako trzeci parametr) sam callback. W funkcji możesz utworzyć okienko informacyjne lub skorzystać z już wcześniej przygotowanego (tak jest w przykładzie), następnie ustalasz sobie treść dla tego okienka i je pokazujesz.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 750 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez seith Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2019 w JavaScript przez antypop Mądrala (5,730 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 117 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2019 w JavaScript przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...