• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mam szanse na pracę w IT bez matury?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
2,910 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Witam. Zastanawiam się czy mam szanse na pracę w IT bez matury i studiów. Jestem w 4 klasie technikum informatycznym (egzaminy zawodowe zakładam że będą zdane). Mieszkam w województwie warmińsko-mazurskim. Nie chcę ani iść na studia ani robić matury bo to ciężka sprawa. Chcę tylko w okolicach maja tego roku (jak mi się wszystko uda) rozpocząć pracę w IT. Przydały by mi się jakieś rady na początek np. jak zacząć itp. Od razu powiem że przez 4 lata technikum tak naprawdę starałem się, żeby mieć ładne świadectwo i certyfikaty, więc nie mam jakiś poważnych projektów i mój poziom wiedzy zawodowej to wystarczający do zdania kwalifikacji EE.08 i EE.09. Mam również pytanie czy ta wiedza mi wystarczy czy trzeba będzie jednak ją jakoś podnieść (nie stać mnie też przynajmniej na chwilę obecną na certyfikaty, które kosztują po 4000 i więcej) A może ktoś jest w podobnej sytuacji i dał radę? Piszcie.
komentarz 7 listopada 2022 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)

@Czolgista_317, 

A zrobiłeś coś oprócz skończenia szkoły? Masz ulubioną technologię? Rozwijasz się w niej? Realizujesz własne projekty? Po skończeniu szkoły o profilu informatycznym, bez własnego rozwoju masz +1 w markecie na dziele elektronicznym.

komentarz 9 listopada 2022 przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Nie zrobiłem bo mam przeczucie że to pójdzie na marne, bo i tak nie nauczę się sam tak ogromnej wiedzy jakiej chcą do przeciętnej pracy. Mój kolega o niebo lepszy chciał na programistę za 4k brutto i nie przyjęli bo za mało umiał a on umie więcej ode mnie i ja wiem że go nie prześcignę z wiedzą więc chyba nie mam na co liczyć.
komentarz 10 listopada 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@Czolgista_317, nie ma co się zrażać. Po pierwsze - robota ot tak sama się nie znajdzie. Wiem, co mówię, bo sam szukam, szukam i dalej to trwa. W międzyczasie jednak zamiast dramatyzować, to przejrzałem oczekiwania pracodawców w mieście i najzwyczajniej w świecie nadrabiam braki. A tymczasem dorabiam sobie w całkiem innym sektorze i też żyję. W końcu pracę można zmienić prawie od ręki. 

Po drugie - to nie jest coś, co się robi w dzień czy dwa. Wiedzy do nabycia jest dużo, warto robić projekty, bo dopiero tam się czegoś uczysz. 

komentarz 10 listopada 2022 przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Właśnie wiem że bardzo dużej wiedzy oczekują, a jak wcześniej wspominałem dla mnie nawet studia są za ciężkie, więc zaczynam mieć coraz większe przeczucia że nie widzę siebie w tej branży. Może będę szukał bardziej pracy biurowej (bo mam ogólnie problem ze znalezieniem pracy nie tylko w tym zawodzie). Byłem wczoraj na rozmowie o pracę biurową i wpisali na listę rezerwową bo tam raczej nie trzeba ogromnej wiedzy już na starcie.
komentarz 13 listopada 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Ciężkie i ciężkie. A co to, wszystko w życiu ma łatwo przyjść? Trzeba się namęczyć, by coś w życiu osiągnąć i mieć. Jeśli taka praca Ci będzie odpowiadać, to sprawa zamknięta. A jak nie, to trzeba zacząć robić coś ze sobą w odpowiednim kierunku. Może zajmie to rok, może dwa lata, a może więcej - wszystko zależy od Ciebie.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (279,870 p.)
Zamiast się zastanawiać czy masz szanse, po prostu na to pracuj i zrób tak żeby pracować w IT- człowieku jesteś młody i to tak młody, że w świetle pracy to możesz nawet zostać politykiem (odradzam, ale przydali by się inteligentni), nie wiem nawet astronautom możesz próbować być, ludzie zmieniają prace w wieku 30 lat i dają rade.
Wszystko leży w twoich rękach i ciężkiej pracy
komentarz 29 stycznia 2022 przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Wydaje mi się że to nie takie proste że jak chcę to idę i już.

Podobne pytania

+5 głosów
5 odpowiedzi 6,211 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,044 wizyt

93,271 zapytań

142,266 odpowiedzi

322,256 komentarzy

62,588 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...