• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mam szanse na pracę w IT bez matury?

HackNation - ogólnopolski hackathon
0 głosów
3,679 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Witam. Zastanawiam się czy mam szanse na pracę w IT bez matury i studiów. Jestem w 4 klasie technikum informatycznym (egzaminy zawodowe zakładam że będą zdane). Mieszkam w województwie warmińsko-mazurskim. Nie chcę ani iść na studia ani robić matury bo to ciężka sprawa. Chcę tylko w okolicach maja tego roku (jak mi się wszystko uda) rozpocząć pracę w IT. Przydały by mi się jakieś rady na początek np. jak zacząć itp. Od razu powiem że przez 4 lata technikum tak naprawdę starałem się, żeby mieć ładne świadectwo i certyfikaty, więc nie mam jakiś poważnych projektów i mój poziom wiedzy zawodowej to wystarczający do zdania kwalifikacji EE.08 i EE.09. Mam również pytanie czy ta wiedza mi wystarczy czy trzeba będzie jednak ją jakoś podnieść (nie stać mnie też przynajmniej na chwilę obecną na certyfikaty, które kosztują po 4000 i więcej) A może ktoś jest w podobnej sytuacji i dał radę? Piszcie.
komentarz 10 listopada 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

@Czolgista_317, nie ma co się zrażać. Po pierwsze - robota ot tak sama się nie znajdzie. Wiem, co mówię, bo sam szukam, szukam i dalej to trwa. W międzyczasie jednak zamiast dramatyzować, to przejrzałem oczekiwania pracodawców w mieście i najzwyczajniej w świecie nadrabiam braki. A tymczasem dorabiam sobie w całkiem innym sektorze i też żyję. W końcu pracę można zmienić prawie od ręki. 

Po drugie - to nie jest coś, co się robi w dzień czy dwa. Wiedzy do nabycia jest dużo, warto robić projekty, bo dopiero tam się czegoś uczysz. 

komentarz 10 listopada 2022 przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Właśnie wiem że bardzo dużej wiedzy oczekują, a jak wcześniej wspominałem dla mnie nawet studia są za ciężkie, więc zaczynam mieć coraz większe przeczucia że nie widzę siebie w tej branży. Może będę szukał bardziej pracy biurowej (bo mam ogólnie problem ze znalezieniem pracy nie tylko w tym zawodzie). Byłem wczoraj na rozmowie o pracę biurową i wpisali na listę rezerwową bo tam raczej nie trzeba ogromnej wiedzy już na starcie.
komentarz 13 listopada 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Ciężkie i ciężkie. A co to, wszystko w życiu ma łatwo przyjść? Trzeba się namęczyć, by coś w życiu osiągnąć i mieć. Jeśli taka praca Ci będzie odpowiadać, to sprawa zamknięta. A jak nie, to trzeba zacząć robić coś ze sobą w odpowiednim kierunku. Może zajmie to rok, może dwa lata, a może więcej - wszystko zależy od Ciebie.
komentarz 24 listopada przez woklim Nowicjusz (100 p.)
Myślę, że jeśli chodzi o informatykę, to warto zrobić sobie studia. Dużo wartościowych rzeczy można się dowiedzieć i też przede wszystkim przygotować się solidnie do pracy. U mnie na wskz wykładowcy b. stawiają na przygotowanie nas do niej i na przekazywanie wartościowych informacji, które będziemy mogli wykorzystać :)
komentarz 24 listopada przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Ten temat ma już kilka lat i ja ogólnie rezygnuję z IT, bo teraz w 2025 roku to jest za ciężko. Ja byłem na stażu w IT i nie zatrudnili po stażu bo za mało umiem i nie radzę sobie z samodzielnym rozwiązywaniem problemów (przynajmniej tak powiedział kierownik stażu druga sprawa to słabo mnie szkolili). Na studia nie mam zamiaru iść, bo teraz po studiach to praca jest tylko jeśli ktoś ma 3 lata doświadczenia albo wiedzę z kosmosu a to że trafiłeś na studia, które faktycznie przygotowują do pracy to miałeś niesamowite szczęście, u mnie raczej uczelnia wyższa nie należy do najlepszych w Polsce a rodzice powiedzieli, że są za biedni aby opłacić mi wynajem mieszkania w innym województwie, więc szukam obecnie zatrudnienia w zupełnie czymś innym, ostatnio też zrobiłem uprawnienia na wózek widłowy bo mi polecali ale zobaczymy bo też nie ma pracy bez doświadczenia, te województwo warmińsko-mazurskie to straszna dziura jeśli chodzi o możliwości pracy dla osób które nie pójdą wszędzie gdzie tylko wisi oferta, bo sobie nie dadzą rady.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2022 przez Wiciorny Ekspert (282,580 p.)
Zamiast się zastanawiać czy masz szanse, po prostu na to pracuj i zrób tak żeby pracować w IT- człowieku jesteś młody i to tak młody, że w świetle pracy to możesz nawet zostać politykiem (odradzam, ale przydali by się inteligentni), nie wiem nawet astronautom możesz próbować być, ludzie zmieniają prace w wieku 30 lat i dają rade.
Wszystko leży w twoich rękach i ciężkiej pracy
komentarz 29 stycznia 2022 przez Czolgista_317 Nowicjusz (170 p.)
Wydaje mi się że to nie takie proste że jak chcę to idę i już.

Podobne pytania

+5 głosów
5 odpowiedzi 6,737 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,286 wizyt

93,626 zapytań

142,549 odpowiedzi

323,034 komentarzy

63,129 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 1210p. - dia-Chann
  2. 1197p. - DziarnowskiJ
  3. 1177p. - Łukasz Piwowar
  4. 1172p. - CC PL
  5. 1161p. - Maurycy W
  6. 1141p. - Adrian Wieprzkowicz
  7. 1138p. - raydeal
  8. 1134p. - Tomasz Bielak
  9. 1116p. - rucin93
  10. 1101p. - robwarsz
  11. 1100p. - Mariusz Fornal
  12. 1024p. - ssynowiec
  13. 885p. - Dominik Łempicki (kapitan)
  14. 847p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  15. 838p. - Wojciech Malicki
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...