• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie technikum po gimnazjum na programistę?

0 głosów
948 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Eros Nowicjusz (120 p.)
Witam, otóż jestem w ostatniej - końcowej klasie gimnazjum i moją pasją już od małego jest programowanie. Chciałbym iść do technikum o kierunku jak najlepszym pod programowanie, ale niestety w Polsce raczej wydaje mi się, że nie ma żadnej szkoły średniej o tym kierunku. I właśnie dlatego zgłaszam się tutaj na forum z pytaniem, jaki kierunek byłby dla mnie najlepszy?

Z góry dziękuje i pozdrawiam (:
komentarz 24 stycznia 2019 przez kryst.4 Początkujący (350 p.)

Jestem w podobnej sytuacji wink

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2019 przez niezalogowany
Wbrew pozorom masz duży pakiet możliwości.

Technik informatyk - klasyczne, programowanie masz w kwalifikacji EE.09 (dawniej E.14).

Technik programista - nowy zawód, jak powyżej, ale ze zwiększonym udziałem programowania.

Inne zawody, np. technik mechanotronik.

Jeśli interesuje cię samo programowanie, to wybierz liceum i profil mat-fiz oraz rozszerzony angielski. Da ci to dobrą podstawę z matematyki i angielskiego. I uczysz się o rok krócej.

Programowania i tak musisz nauczyć się sam, ponieważ szkoła ma oprócz ciebie - pasjonata jak sądzę - kilkunastu innych uczniów w klasie, którzy z przypadku trafili do niej. A wszystkimi trzeba się zająć.
+3 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2019 przez J0ker Pasjonat (15,530 p.)
Również sugeruję rozważenie wyboru liceum i klasy o profilu mat-inf-ang ew. mat-inf-fiz.
+1 głos
odpowiedź 24 stycznia 2019 przez MikDal Mądrala (5,660 p.)
Ja bym wybrał jakiekolwiek technikum, byle tylko nie informatyczne.Dlaczego? Jak wybierzesz technikum elektryczne/ elektroniczne - będziesz miał dodatkową wiedzę z tego zakresu co pozwoli Ci pracować jako osoba bardziej wyspecjalizowana. Jak pójdziesz na chemię, to podobnie w tym temacie. Co do nauki programowania - we własnym zakresie. Na wakacje wciskałbym się ile sił do firmy programistycznej, żeby chociaż za darmo robić (bo za naukę trzeba płacić):).

Zawsze może się zdarzyć tak, że będziesz miał technikum (np. elektroniczne) w jednym budynku z informatycznym - wtedy jak pójdziesz na elektronika będziesz mógł brać udział w spotkaniach jakiegoś koła sympatyków bez problemów.
+1 głos
odpowiedź 24 stycznia 2019 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Jeżeli jest to Twoją pasją, patrz raczej na to, która szkoła będzie Ci w niej najmniej przeszkadzać, ja wybrałem LO (profil mat-fiz-inf)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 822 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 4,493 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...