• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista bez studiów - technologie Microsoftu

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
708 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Piter10p Bywalec (2,750 p.)
edycja 8 stycznia 2019 przez Piter10p
Witam serdecznie.

Jestem świadomy, że temat programisty bez studiów był wałkowany, jednak moje pytanie skierowane jest bezpośrednio w stronę technologii microsoftu.

Moja sytuacja wygląda następująco: Za pół roku będę pisał maturę, kończę tym samym technikum informatyczne. Posiadam więc wiedzę z zakresu seci, serwerow (Windows Server), bez danych (w szkole był mySQL ale prywatnie pracuję na SQL Server). Jeśli chodzi o programowanie, jestem samoukiem. Technologią w jakiej aktualnie pracuję jest .NET (W szczególności .NET Framework i ASP.NET MVC). Oczywiście do tego dochodzi JS z jQuery, HTML i CSS z Bootstrapem.

Jeśli chodzi o doświadczenie, pracuję po godzinach jako freelancer i mam już na koncie kilka udanych, komercyjnych projektów w tych technologiach. Nie posiadam jednak żadnych większych projektów open sourcowych na githubie.

I tutaj pojawia się pytanie: Realne jest dostanie pracy z wiedzą, którą pisiadam zaraz po skończeniu szkoły?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Prosiłbym o opinię każdego, a w szczególności osoby pracujące w tych technologiach. Jeżeli odezwał by się jakiś rekruter, byłbym wniebowzięty.

Z góry przepraszam za wszelakie błędy, jednak autokorekta bardzo dziwnie pracuje na tym portalu. Nie mam pojęcia czemu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2019 przez TeslaX93 Gaduła (3,600 p.)
Byłem jakiś czas temu rekruterem (ale niestety nie siedzę w środowisku .NETowym). W skrócie powiem tak, mało która firma, nawet po pokazaniu swoich projektów z GitHuba od razu będzie chciała od razu Ciebie zatrudnić. W większości przypadków w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej dostaniesz kartkę papieru z prośbą o napisaniu dość prostego kodu, lub odezwą się do Ciebie, abyś w ciągu x dni zrobił dla nich prostą aplikację. W obu przypadkach, liczy się to, w jaki sposób podejdziesz do problemu - sprytny sposób na zamienienie długiego kodu w pętlę robiącą to samo, jednocześnie nie umniejszając jego czytelności na pewno zostanie doceniony. Podobnie jak nie wykładanie się na pytaniach w stylu "czym się różni ++i od i++".

Jeżeli masz kilka udanych komercyjnych projektów, to nie widzę powodu, dla którego nie miałbyś zostać zatrudniony, chyba że będziesz żądał bardzo wygórowanego wynagrodzenia albo Twój kod będzie kiepskiej jakości.
komentarz 8 stycznia 2019 przez Piter10p Bywalec (2,750 p.)

Dziękuję Panu za odpowiedź. Wygląda na to, że powinienem po prostu dalej robić swoje, i powoli zdobywać doświadczenie.

Z początku raczej wynagrodzenie nie będzie grało dla mnie większej roli. Grunt to dostać pracę. Potem będzie z górki smiley

komentarz 8 stycznia 2019 przez TeslaX93 Gaduła (3,600 p.)
Nie ma za co. Bardzo często w pierwszej pracy można sobie uświadomić, że tak naprawdę zna się naprawdę bardzo mało. Grunt, aby się nie poddawać i dokształcać przy każdej możliwej okazji.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 4,122 wizyt
+2 głosów
5 odpowiedzi 33,014 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,874 wizyt

93,187 zapytań

142,203 odpowiedzi

322,015 komentarzy

62,513 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2365p. - dia-Chann
  2. 2326p. - Łukasz Piwowar
  3. 2315p. - Łukasz Eckert
  4. 2301p. - CC PL
  5. 2269p. - Tomasz Bielak
  6. 2235p. - Łukasz Siedlecki
  7. 2232p. - rucin93
  8. 2169p. - Marcin Putra
  9. 2006p. - Michal Drewniak
  10. 1946p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 1901p. - Mikbac
  12. 1744p. - rafalszastok
  13. 1734p. - Anonim 3619784
  14. 1586p. - Dawid128
  15. 1480p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...