Jestem bez studiów i pracuje jako programista, więc jak widać się da, po za tym nie jestem jakimś odosbnionym przypadkiem.
Pytanie czy łatwo znaleźć. Łatwo nie łatwo, wiele zależy od tego w jakiej technologii chcesz pracować i jak dobrze faktycznie ją znasz.
Jeżeli chodzi o technologie .NET i Java to dużo łatwiej znaleźć pracę jako student czy osoba po studiach, niż ktoś bez tych studiów, bo po pierwsze są to korporacje, gdzie liczą się papierki, po coś tam, a po za tym są to technologie, o których się ludzie po prostu na studiach uczą.
Jeżeli chodzi o jakieś technologie niszowe to raczej bezznaczenia czy dana osoba skończyła studia, studiuje, czy nie studiowała, bo i tak tego co potrzeba trzeba się samemu nauczyć, więc studia tutaj nic nie dają i z reguły pracodawca dobrze wie, że wtedy ten papierek to raczej mały wyznacznik czegokolwiek, bo co z tego, że skończył studia skoro i tak na nich nie posiadł danej wiedzy.
Osobiście pracuje jako programista Ruby/Ruby on Rails, podczas rozmowy nawet nie padło pytanie o moje studia, pewnie przez to, że język i technologia jest dość niszowa w naszym kraju, wiecznie brakuje programistów, a na studiach nikt tego nie uczy, więc liczą się tylko umiejętności. Tak jest w wielu dziedzinach gdzie brakuje programistów np. Javascript mocno się rozwija i też można zauważyć, że brakuje ludzi, którzy faktycznie ten język ogarniają, brakuje osób do front-endu, brakuje osób znających Pythona, chociaż ten język czasami na studiach się pojawia. Prawdę mówiąc ogólnie brakuje programistów, ale programistów, którzy chcą coś faktycznie kodzić, a nie tylko odbębnić swoje i zarobić kasę, bo słyszeli, że to łatwy zarobek, ale ani to łatwy zarobek ani szybki, żeby programować na jakimś przyzwoitym poziomie, a co za tym idzie zarabiać przyzwoite pieniądze trzeba sporo czasu poświęcić.
Co do zarobków to na stanowisku juniora można liczyć na 1500-2500, zależnie od miasta i od samych umiejętności jakie masz na początek, a później to mogą się okropnie wahać w zależności od zakresu obowiązków, projektu itd.