• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto zmienic język

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,098 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Witam. Jestem studentem informatyki. Zaczynałem od c++ po jakimś czasie porzuciłem go na rzecz c# i po jakimś czasie nauki c# ( umiem obiektowosc, dziedziczenie , wielowątkowość , LINQ , serializacje, podstway MVC w asp.net) stwierdziłem że webdevelopment nie bardzo mnie kręci za to kręci mnie pisanie na platformy mobilne( narazie android). Z racji że zbliżają się wakacje planowałem poszukać i podjąć jakiś wakacyjny staż . I tutaj pytanie czy powinienem teraz zmienić język na jave lub jeszcze coś innego żeby podążyć tą ścieżką (tworzenie mobilnych apek) która bardziej mnie kręci? No i zostało bardzo mało czasu do wakacji (~4 miesiace) i nie wiem czy zdążę sięrozwinąć do tego stopnia by podjąc staż lub pracę  jako android developer zwłaszcza że staży raczej nie widziałem.

Proszę o wskazówki i pomoc w wyborze gdyż sam ciągle się waham i nie potrafię podjąć decyzji.
1
komentarz 6 marca 2018 przez Benek Szeryf (93,850 p.)

Proszę o wskazówki i pomoc w wyborze gdyż sam ciągle się waham i nie potrafię podjąć decyzji.

Nie żartuj, że decyzję o swojej przyszłości powierzasz anonimowym użytkownikom forum...

komentarz 6 marca 2018 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Napisałem "Proszę o wskazówki i pomoc". Nie napisałem nigdzie "wybierzcie za mie", lub "powiedzcie co mam wybrać". Chcę znać tylko zdanie innych a ostateczna decyzja zostanie podjęta na podstawie róznych czynników .
komentarz 6 marca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)

@fenq80, Możesz spróbować Kotlina, jako że Google promuje go jako główny język na Androida. O ile wiem to ludzi w tym obeznanych dużo nie ma, więc miałbyś dodatkowy atut przy ew stażu/pracy

Dzięki Secrus. A myślisz że kotlin będzie przyszłością androida i java pójdzie w zapomienie na tą platformę w przyszłości?
komentarz 6 marca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Myślę, że jak się "ostoi" na rynku to będzie poważną konkurencją dla Javy, może nawet będzie ją wypierać z Androida.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 marca 2018 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Myślę ,że 4 miesiące to sporo czasu na przesiadkę z c# na jave. To są bardzo podobne języki. Jak szybko dasz radę się przesiąść tego nie wiem, nie znam Cię i nie wiem ile poświęcisz na to czasu. Jeśli możesz śmiało powiedzieć, że mógłbyś już dzisiaj wystartować z pracą lub stażem w C# to myślę, że 4 miesiące powinny wystarczyć ale ręki uciąć sobie nie dam. C++ to też dobry wybór na platformy mobilne, szczególnie do gier ale będzie trochę trudniej. C# + xamarin nie polecam.
Ok.  No c++ tez znam nie najgorzej i nawet go lubię ( znam tak średnio stl,  c++11, całą obiektowosc i troszke liznalem boosta i sfml) .  Wiec z tym nie było by też problemu.  I myślę że ta wiedza tez trochę pomogła by mi szybko wskoczyć w Jave.  A możesz mu jeszcze powiedzieć czemu nie polecasz xamarin z c# bo w sumie słyszałem różne opinie.
komentarz 6 marca 2018 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Nie polecam Ci xamarina ponieważ jesteś początkujący i szukasz pracy a i tak będziesz musiał się znać na platformie na którą będziesz pisał bo xamarin to nie święty gral :). Dodatkowo poszeżysz swoje kompetencje i pozycję na rynku pracy znając javę/kotlin lub/i swift.
+2 głosów
odpowiedź 6 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (86,140 p.)
C# był wzorowany na Javie, więc nauka powinna pójść sprawnie, bo języki są do siebie dość podobne

Co do pracy... skoro w twoim regionie nie ma za bardzo gdzie pracować, a chcesz iść na staż to noo
Troche ciężko będzie go dostać - bo jak dobrze rozumiem, większym problemem będzie znalezienie firmy od androida w okolicy, niż rzeczywista jego nauka
Właśnie tego się obawiam. Stażu / pracy będę szukał w Krakowie wiec rynek nie jest tu zły. Ale mimo to nie widziałem żadnych ofert staży dla android developerów ani nawet ofert dla android juniorów :/
komentarz 6 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (86,140 p.)
Nie szukaj pod kątem pracy jako junior

Ogarnij które firmy zajmują się androidem i wysyłaj wiadomości

Często firmy nie dają ofert, ale nie mają też problemu z przyjęciem stażysty/juniora, popisz, popytaj
Wątpie żeby w Krakowie był problem ze znalezieniem takich firm
ok. Dzieki wielkie za odpowiedź. Kończę temat szkoda czasu. I zabieram sie za jave i androidka :)  Jeszcze raz dzięki za upewnienie :)
+1 głos
odpowiedź 6 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Nie tylko warto, ale trzeba wdrożyć nowy język (Java / Kotlin). Urządzenia mobilne to przyszłość, a nawet już teraźniejszość. Nie tylko Ciebie "kręcą",  mnie też! Nawet teraz nadaję z tabletu, do komputera siadam coraz rzadziej.

Przez cztery miesiące nie można opanować języka, trzeba na to więcej czasu. Ale i tak nie masz wyboru.
0 głosów
odpowiedź 6 marca 2018 przez CjanciK Bywalec (2,970 p.)
Jeżeli C# Ci się podoba i czujesz się w nim dobrze możesz tworzyć mobilne aplikacje w C# (Xamarin).
komentarz 6 marca 2018 przez mokrowski Mędrzec (158,960 p.)
Radzę poczytać jak Xamarin sprawdza się w rzeczywistych projektach. Fajnie nie jest ;/
wiem że jest Xamarin ale rynku aplikacji mobilnych on raczej nie podbija. I z pracą też jest mizernie
0 głosów
odpowiedź 6 marca 2018 przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
Chciałbym korzystając z okazji jeszcze sie was dopytać. Może by było warto zacząć staż w javie (mysle ze w 4 miesiace ogarne jave na "stażowym" poziomie, z androidem może być gorzej), na tych wakacjach. A poźniej już coś w androidzie szukać, bo to chyba powiązane ze sobą dziedziny?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 365 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Barbarossa Obywatel (1,650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,615 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Iothin Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 621 wizyt

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...