• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Android developer - czy warto?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,630 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Iothin Nowicjusz (120 p.)
zmienione kategorie 23 lipca 2018 przez Iothin
Cześć,
Od razu zaznaczam że nie wiem czy dobry dział. :)

Dobra więc tak, mam stała pracę (QA), ale to mnie nie jara. Uczę się na studiach javy (tak wiem na studiach się nie nauczę dużo) i chciałbym spróbować swoich sił jako osoba która robi aplikacje/gry na androida.
Wiem że google nazwało Kotlina swoim oficjalnym językiem ale myślę że Java to nie problem.
Moje pytania:
1) Czy warto w to iść? (Chodzi np później o pracę w firmach, zarobki jako freelancer).
2) Język: jak wspomniałem coś o Javie wiem i czy dalej to rozwijać czy od razu rzucić się na Kotlina?
3) Android studio czy jest coś lepszego :)?

4) Jakie poradniki proponujecie? :)

Jak coś mi się jeszcze nasunie, dopisze poniżej.
komentarz 23 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Cześć! Przenieś pytanie do kategorii Rozwój zawodowy. Pzdr
komentarz 23 lipca 2018 przez Iothin Nowicjusz (120 p.)
dzięki :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

1 - sprawdź oferty pracy i wymagania 
2 - Kotlin wydaje się być lepszym wyjściem, ale możliwe, że na sam początek java wystarczy
3 - zdecydowanie Android studio
4 - proste kursy robione przez google masz na https://eu.udacity.com/ ja polecam kanał wiseAss aby zobaczyć jak budować realne aplikacje. 

komentarz 23 lipca 2018 przez Iothin Nowicjusz (120 p.)
a jakieś książki zamiast wideo tutoriali? :)
komentarz 23 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
edycja 23 lipca 2018 przez miro
Przeczytałem tylko dwie więc nie mam dużego porównania.
Android Programming: The Big Nerd Ranch Guide
Android Programming Succinctly
Pierwsza była lepsza.
Ps. Przewaga w Javie jest taka, że jest dużo darmowych materiałów. Do androida dokumentacja też jest dobra.
komentarz 30 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
na androida już się piszę w Kotlinie tak na marginesie, zdominował Javę bardzo
komentarz 30 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Jakoś nie widziałem tej dominacji w ogłoszeniach o pracę dla juniorów- bardziej widzę w wymaganiach java i mile widziane kotlin.
To było kilka miesięcy temu więc nie wiem jak teraz to wygląda. Dlatego też mój pierwszy punkt był, aby zobaczyć oferty pracy.
0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Czy warto? Na kilka lat może tak, ale...

Android za 5-6 lat ma być zastąpiony Fuchsia OS, a tam appki robić się będzie nie w Java/ Kotlin/ C++ tylko w Dart + Flutter.

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2018/29/fuchsia-os-czyli-nowy-system-google-ma-calkowicie-zastapic-androida.aspx

https://komorkomania.pl/34600,fuchsia-os-google-android

https://www.spidersweb.pl/2018/07/fuchsia-os-rewolucja.html
komentarz 30 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Dobra uwaga Wiciorny, jeśli chodzi o Javę. Ja dopiero zaczynam się jej uczyć :D mimo że, tak jak piszesz jest właściwie martwa od lat... :)

Co do pozycji Javy, to gdzieś czytałem, że Python może niedługo ją wyprzedzić. Ale generalnie Java, Python i JS to stałe pozycje w TOP 5.
komentarz 30 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Python nigdy nie wyprze javę, to nie ten target. Już prędzej zrobi to język oparty na JVM, ale i tak java pozostanie z nami co najmniej przez 10 lat.
komentarz 30 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Nie tyle wyprze, co wyprzedzi (nieco) w statystykach.
komentarz 30 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

Sorry, źle doczytałem. W te upały nie funkcjonuje dobrze frown

komentarz 30 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

@NIMuser,  Ja piszę, że właśnie JAVA nie jest martwa... i nie bedzie :)

Po drugie, nigdy Python nie wyprze Javy bo nie ma takiej mocy i takiego zastosowania ... po trzecie java to też JVM co powoduje, że można na niej odpalać wiele innych języków 

Co najważniejsze po kompilacji będzie się je odpalać tak samo jak Javę.

a napisane bedą to np: Kotlinem, Scalą, a odpalane przeez JVM  

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 434 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 113 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 147 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...