• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka pytań odnośnie programowania stron internetowych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
392 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w PHP przez bicnet Gaduła (4,800 p.)

Witam,

mam parę pytań , które od pewnego czasu nie dają mi spokoju i chciałbym rozwiać tym postem wszystkie wątpliwości.

1.Ile czasu może (+/-) zając nauka HTML + CSS + JS + PHP na takim poziomie, żeby dostać pierwszą pracę uwzględniając 20h+ tygodniowo (więcej aktualnie nie mam czasu, bo szkoła i inne obowiązki) , dość szybką naukę i dobrą pamięć? ( mam 15 lat więc mam czas do końca edukacji uczyć się w wolnym czasie, jak na razie potrafię HTML i CSS, żebym tworzyć proste strony oraz zaczynam od niedawna JS + PHP)

2. Skąd brać wiedzę?

3. Kiedy będę wiedział , że umiem dany język bardzo dobrze?

4. Jakie polecacie kanały na yt z poradnikami z językami podanymi powyżej?

5. Jakie książki (aktualne) polecacie do języków podanych powyżej.

6* Co polecacie do nauki języka angielskiego (średnio zaawansowany)?

Dziękuję serdecznie z góry za wszystkie odpowiedzi pod tym postem.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 września 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
komentarz 5 września 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

1.Ile czasu może (+/-) zając nauka HTML + CSS + JS + PHP na takim poziomie, żeby dostać pierwszą pracę uwzględniając 20h+ tygodniowo (więcej aktualnie nie mam czasu, bo szkoła i inne obowiązki) , dość szybką naukę i dobrą pamięć? ( mam 15 lat więc mam czas do końca edukacji uczyć się w wolnym czasie, jak na razie potrafię HTML i CSS, żebym tworzyć proste strony oraz zaczynam od niedawna JS + PHP)

Wystarczy godzinka, dwie dziennie, żeby osiągnąć juniora :) Musisz wiedzieć czym są obiekty w programowaniu itp. Jednak pierwszą pracę jako junior zdobywa się częściej dzięki umiejętnością miękkim niż twardym, więc spokojnie :)

0 głosów
odpowiedź 4 września 2017 przez jankowa1ski Gaduła (3,560 p.)
Wszystkie z twoich  pytań było już setki razy omawianych, wiec po prostu wyszukaj na forum/google

3.wygoogluj "wymagania na stanowisko" + "junior front end" / "front end" itd. (patrzysz czy to potrafisz i mniej wiecej wiesz co umiesz)
1
komentarz 4 września 2017 przez jankowa1ski Gaduła (3,560 p.)
PS tu masz pytania (po polsku) na rozmowe kwalifikacyjna front end dev. Mozna sie sprawdzić

https://github.com/h5bp/Front-end-Developer-Interview-Questions/blob/master/Translations/Polish/README.md
0 głosów
odpowiedź 4 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
1. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji. Znam ludzi, którzy od zera po półrocznej nauce zostawali juniorami w firmach.
2. Dokumentacje języków, frameworków, code review od mądrych ludzi, polecane książki
3. Nigdy
5.
https://helion.pl/ksiazki/html-i-css-zaprojektuj-i-zbuduj-witryne-www-podrecznik-front-end-developera-jon-duckett,htcsww.htm
https://helion.pl/ksiazki/javascript-i-jquery-interaktywne-strony-www-dla-kazdego-jon-duckett,jsqwdk.htm
https://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-dla-kazdego-wydanie-iii-marcin-lis,phmdk3.htm
6. U mnie znajomość angielskiego znacznie się poprawiła jak zacząłem po prostu więcej czytać i słuchać w tym języku (poradniki, ksiazki po angielsku, zmiana jezyka w komputerze czy smartfonie itd.)
komentarz 4 września 2017 przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)
Książek Ducketta nie czytałem, więc się nie wypowiem, ale książka autorstwa Marcina Lisa to porażka.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 233 wizyt
pytanie zadane 28 września 2017 w HTML i CSS przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 309 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 508 wizyt
pytanie zadane 26 października 2019 w Inne języki przez Hype Początkujący (340 p.)

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,173 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...