• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka pytań odnośnie stron internetowych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
222 wizyt
pytanie zadane 28 września 2017 w HTML i CSS przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
edycja 28 września 2017 przez bicnet

Witam,

chciałbym zapytać o następujące rzeczy:

1. Da się, robiąc prostą stronę (4/5 zakładek) zrobić tak, że gdy chce edytować jedną wartość np. w nawigacji to zamiast podmieniać ją w 4/5 różnych plikach, podmienić tylko w jednym.

2. Jak powinien wyglądać CSS?

 a) jeden plik do wielu zakładek

 b) nowy CSS do każdej zakładki

3. Polecane kanały na yt do nauki:  html, css, js , angielskiego (najlepiej w języku polskim, ewentualnie angielskim)

4.Jeżeli mam na stronę wkleić koło 100 zdjęć w sumie, to najlepiej będzie tworzyć osobne foldery z nazwami co do czego czy lepiej jeden folder z img 1-100.

@edit 5. Jak ustawić , żeby podczas pobytu na jakiejś zakładce miała ona tło np. czerwone, próbowałem tak:
 

a:active
{
  text-decoration: none;
  color: white;
  background-color: red;
}



ale to nie to.

Z góry dziękuję za odpowiedzi pod tym postem.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 września 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
1. Musisz podzielić szablon na elementy typu header, footer, sidebar i includować je w PHP, JS albo jakimś innym języku.
2. Jeden plik css.
3. Nie znam do HTML i CSS, ale do JS polecam FunFunFunction. Po angielsku, ale świetnie tłumaczy.
4. A to zależy jakich zdjęć i do czego. Podziel je najlepiej tematycznie.
5  Nie da się tego zrobić w samym CSS, musisz ten stan jakoś rozpoznać, przy pomocy jakiegoś języka typu PHP, JS i wtedy w zależności od tego pod jakim adresem aktualnie jesteś, dodawać odpowiednią klasę.
komentarz 29 września 2017 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
1. Jesteś w stanie przybliżyć mi ten punkt?
1
komentarz 29 września 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)

W PHP masz funkcję include.

<?php

include("header.php");

// treść tutaj

include("footer.php");

Dzielisz template na poszczególne pliki, czyli header footer, main, sidebar i jakie jeszcze tylko chcesz i includujesz je do podstrony. Ogólnie tak się już nie robi, tylko wykożystuje się systemy szablonów, takie jak blade, czy twig.

W JS możesz skorzystać z funkcji .load(); w jQuery, albo napisać ją samemu, ew W3Schools też ma w swoich bibliotekach taką funkcję.

+2 głosów
odpowiedź 29 września 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

3. Kanały na yt:

  • koduje
  • Samuraj Programowania
  • The Net Ninja - ten akurat po angielsku, ale ma duuużo filmików z różnymi technologiami, dość fajnie tłumaczy i filmiki są krótkie więc też fajnie się ogląda

5. Najlepiej dodawać do tej zakładki nową klasę .item-active czy coś i w CSS taką klasę ostylować, a za pomocą JS dodawać .item-active do elementu i usuwać w odpowiednim momencie

 

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 153 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w PHP przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
pytanie zadane 26 października 2019 w Inne języki przez Hype Początkujący (340 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...