• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Web Developing - parę pytań odnośnie branży i hobby

Object Storage Arubacloud
0 głosów
403 wizyt
pytanie zadane 26 października 2019 w Inne języki przez Hype Początkujący (340 p.)
Cześć, znam język C# i potrafię zakodzić coś na poziomie hobbystycznym czyli tutki z netu, mam książkę C++ więc wiedza z niej również przykłada się do C# i mam teraz parę pytań.

Myślałem nad tworzeniem strony internetowej, ale kiedyś już zrezygnowałem jak zobaczyłem że te języki webowe to naprawdę trzeba znać temat na pamięć i prawie nie myśleć więc ciężko było się uczyć ich.

Zobaczyłem, że strony internetowe można napisać za pomocą C# co jest bardzo ciekawe, jaki jest współczesny standard i gdzie mógłbym się tego nauczyć?

Drugim pytaniem podobnym do pierwszego, jak wygląda praca web developera? Naprawdę ktoś pisze strony internetowe w HTML czy tym współczesnym standardem jest C# i różne języki webowe w nim?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 października 2019 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
To całkowicie nieprawda, że przy technologiach webowych nie trzeba myśleć – jest wręcz przeciwnie. Samo zrozumienie HTML-a na poziomie zaawansowanym to rozumienie konceptu semantyki i dobór odpowiednich znaczników do odpowiednich zastosowań. To całe zagadnienie dotyczące dostępności, w tym zadbanie o to, by strona internetowa była dostępna dla czytników ekranowych i innych technologii asystujących (syntezatorów mowy, kontrolerów dla osób z niepełnosprawnościami ruchowymi itd.). To wreszcie zagadnienia związane z tzw. semantyczną Siecią – a więc Siecią dostępną dla maszyn i automatycznych analizatorów treści.

A to tylko warstwa treści, a przecież jest cały język JS, który jest językiem pozwalającym na mieszanie różnych paradygmatów (w tym obiektowego i funkcyjnego), a w dodatku jest językiem ogólnego zastosowania. Na chwilę obecną można w przeglądarkach budować aplikacje wielowątkowe na żywo dekodujące strumieniowane media – wszystko z poziomu JS-a.

Nie wiem, skąd masz taki obraz webdevu, ale jest to obraz niesamowicie mylny.
0 głosów
odpowiedź 26 października 2019 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

jak zobaczyłem że te języki webowe to naprawdę trzeba znać temat na pamięć i prawie nie myśleć więc ciężko było się uczyć ich.

Co to za herezje? Nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy. Ja nigdy nie wkuwam na pamięć i daję radę jakoś. Poza tym jak można twierdzić, że nie trzeba myśleć? Myślisz, że to wszystko jest takie proste?

Zobaczyłem, że strony internetowe można napisać za pomocą C# co jest bardzo ciekawe, jaki jest współczesny standard i gdzie mógłbym się tego nauczyć?

No chyba jedynie back-end aplikacji można napisać w C#. Nigdy nie słyszałem aby na froncie ktoś tego używał.

 Drugim pytaniem podobnym do pierwszego, jak wygląda praca web developera? Naprawdę ktoś pisze strony internetowe w HTML czy tym współczesnym standardem jest C# i różne języki webowe w nim?

No wyobraź sobie, że naprawdę tworzą strony w html. A o ile mi wiadomo to bardziej popularne od C#  w świecie web developmentu jest chociażby PHP i Python.

komentarz 26 października 2019 przez Hype Początkujący (340 p.)
Miałem na myśli, że nie myśli się w sposób komunikacji z komputerem a bardziej myśli się nad samym efektem.

Spróbuję zrobić coś w HTML, te herezje to jak dobrze pamiętam zniechęciłem się kiedy zobaczyłem, że trzeba znać na pamięć ustawianie jakiś wersji HTML czy innych takich.
komentarz 26 października 2019 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Miałem na myśli, że nie myśli się w sposób komunikacji z komputerem a bardziej myśli się nad samym efektem.

Ale przecież w C# też nie myślisz nad komunikacją z komputerem, tylko piszesz kod wykonujący konkretne zadanie. I właśnie dlatego zresztą powstały języki specjalizowane, o wysokim poziomie abstrakcji, żeby nie musieć myśleć o zarządzaniu pamięcią czy wręcz ręcznym wydawaniu poszczególnych komend procesorowi.

komentarz 26 października 2019 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

zniechęciłem się kiedy zobaczyłem, że trzeba znać na pamięć ustawianie jakiś wersji HTML czy innych takich.

A czym się to różni od np. konieczności posiadania main w C++ czy Javie? 

komentarz 26 października 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

@Artek, No chyba jedynie back-end aplikacji można napisać w C#. Nigdy nie słyszałem aby na froncie ktoś tego używał.

Blazor client side rendering ma wyjść w 2020 roku. Póki co jest w wersji preview. Póki co jest tylko w wersji SSR.  Ewentualnie można pisać w C# i tłumaczyć kod na JS za pomocą bridge.net

komentarz 26 października 2019 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Ach, już się nie mogę doczekać, kiedy będę mógł zaciągać i uruchamiać .NET w swojej przeglądarce. Nie żeby o wiele mniejsze pliki JS przytykały mobilne łącza… ;)
komentarz 26 października 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
A pomyśl o za**bistym pozycjonowaniu :D Ale będzie to mieć sensu przy tworzeniu większych aplikacji.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 449 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w PHP przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 437 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2021 w Nasze projekty przez wodzek12 Nowicjusz (120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...