• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ile czasu planować na nauke Informatyki/Programowania

+2 głosów
605 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
Siema pytanie do was ile godzin się uczycie dziennie/ tygodniowo?. Ja powoli zaczęłem jakoś odpływać z czasem nauki nakupiłem sobie mega dużo książek/kursów (z myślą a to mi się na bank przyda). I jak bym mógł to bym rypał to w cały moim wolnym czasie. Rok temu miałem operacje na kolano i nie miałem co robić w wolnym czasie to postanowiłem sobie że zamiast oglądać serie albo grać to wole ten czas jakoś wykorzystać i się mega dużo wtedy zaczełem dziennie uczyć i weszło mi to w nawyk.

Tylko że już powoli zaczynam odczuwać tego negatywne skutki na nic nie mam czasu znajomych, sport, dziewczyna mi marudzi że nic z nią nie planuje na weekendy itp bo jak wróce z pracy/studiów to bym cały wolny czas najlepiej na nauke przeznaczył (bo sobie myśle ile ja jeszcze musze umieć by być dobrym) i to jako typ co do matury wsumie miał wywalone kompletnie w nauke. Jak wy do tego podchodzicie ile czasu jest wystarczające na dobry progress ale żeby mieć jeszcze czas na inne rzeczy?

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 marca 2024 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,510 p.)
edycja 4 marca 2024 przez Gynvael Coldwind

Trochę zależy, co jest Twoim celem. Tj. możesz np. chcieć się nauczyć programowania, żeby sobie trochę pomóc w pracy biurowej (makra excela/google apps script/etc), w pracy admina (skrypty bash/python do automatyzacji), hobbystycznie (dla zabawy, żeby porobić trochę swoich projektów), lub do pracy jako tester, programista, architekt, czy inżynier od bezpieczeństwa aplikacji. A może ciągnie Cię różnego rodzaju competitive programming i chcesz być top 1 na świecie w którymś z rodzajów konkursów programistycznych.

Do tego programowanie to jest nauka na całe życie – to strasznie wielka działka, która do tego bardzo dynamicznie się rozwija. Na szczęście na początku jest najgorzej, a potem jest to kwestia uaktualniania swojej wiedzy + douczania się.

Co za tym idzie, czym bardziej poważne cele masz jeśli chodzi o programowanie, tym więcej czasu powinieneś na nie poświęcić, aż do całego wolnego czasu w pewnych odcinkach czasu (np. 16h na dobę, lub 20h na dobę w przypadku dłuższych konkursów).

ALE, i tu dochodzimy do w zasadzie najważniejszego, cokolwiek byś robił:

• zawsze dbaj o swoje zdrowie, zarówno fizyczne jak i psychiczne – to jest zawsze priorytetowe i bez tego nie uda Ci się osiągnąć jakichkolwiek celów, w tym programistycznych (wypalenie zawodowe is a real thing);
  • nie zaniedbuj najbliższych, w szczególności partnerki;
  • nie zaniedbuj też innych rzeczy, które trzeba w życiu robić, szczególnie takich, które mogą mieć konsekwencje na przyszłość (i odciągać Cię od celów).

Jak ze wszystkim, trzeba zadbać o balans, tj. znaleźć sobie takie podejście, gdzie masz wystarczająco czasu na programowanie, ale jednocześnie czujesz się szczęśliwy, zdrowy, wyspany, etc. To jest trochę indywidualna kwestia, więc musisz popróbować różnych rzeczy / planów dnia, i zobaczyć co dla Ciebie działa.

Ponieważ pytasz do tego jak "my" do tego podchodzimy, to moje obecne podejście, tudzież plan dnia wygląda tak:

• bardzo trzymam się tego, żeby spać 7.5-8h (wiem, że mam limit na 2 zarwane nocki; jak zarwę kolejną, to jestem na 80% przeziębiony)
  • bardzo trzymam się tego, żeby codziennie iść przynajmniej na krótki spacer 4-10km (zazwyczaj jeden rano – właśnie żona mówi że trzeba wychodzić ;) – i jeden losowo w ciągu dnia)
  • staram się trzymać tego, żeby mieć tak 1-3h dziennie na hobby/relaks (zazwyczaj są to ostatnie godziny przed snem, jak mój poziom energii jest minimalny)
  • i raz w tygodniu staram sie gdzieś wyjść z żoną – w naszym przypadku to zazwyczaj jakiś spacer/góry, ale co kto lubi
  • cała reszta schodzi mi na pracę, co można przyrównać do tego o co pytasz (moja praca to połączenie zarządzania firmą i rzeczy IT bardzo związanych z programowaniem/bezpieczeństwem).

To działa dla mnie, ale cały czas robię drobne optymalizacje. Dla Ciebie może działać coś innego.

Good luck! :)

+1 głos
odpowiedź 4 marca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)

Może powinieneś zrobić sobie kalendarzyk i wyznaczyć godziny na dane aktywności? Ja akurat mam o tyle fajnie, że dużo w pracy się uczę. Jak nie latam po firmie i naprawiam kompy to surfuję po sieci szukając rozwiązań na problemy, które mogą się kiedyś wydarzyć. Tak to w domu to zależy, czas spędzam z narzeczoną, dzielimy sobie czas - jak trzeba się pouczyć, to się uczymy.

Przeanalizuj sobie ile czasu na coś poświęcasz, zbuduj sobie harmonogram i rytm dnia, pogadaj szczerze z dziewczyną, może ona Ci też pomoże. Nie zamykaj się na znajomych, bo będziesz tego żałował. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Znajdź czas dla kumpli, dziewczyny i naukę.

A wracając do pytania ile czasu na naukę dziennie to proponuję godzinę/dwie, bo też co za dużo to nie zdrowo. Zależy też ile jest danych aktywności w dniu - możesz też co dwa dni się uczyć, ważne abyś szlifował umiejętności. Życzę powodzenia aby udało Ci się zbudować fajny harmonogram dnia wink

+1 głos
odpowiedź 4 marca 2024 przez niezalogowany
MOIM zdaniem tyle ile czasu chciesz.tyl3 ile ci odpowiada żebyś się nie nudził wtedy nic nie zrozumiesz proste :D i tyle ile ci wystarczy żeby mieć czas na inne rzeczy

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 2,619 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 2,036 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,115 wizyt
pytanie zadane 18 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez yupy Nowicjusz (230 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,289 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...