• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ocena cv do pierwszej pracy

Object Storage Arubacloud
–1 głos
743 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2023 w PHP przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
zamknięte 8 stycznia 2023 przez mat19
Cześć, szukam obecnie pracy na stanowisku staż/junior php i mam prośbę czy mozecie ocenić mój projekt na githubie. Wszelkie uwagi będą mile widziane, chciałbym się dowiedzieć co jeszcze mogę poprawić w tym projekcie.

Link do githuba https://github.com/phpowiec/Social-Network-MessBox
komentarz zamknięcia: Otrzymano odpowiedź
komentarz 6 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Nie wiem, czy ktoś będzie miał czas żeby sprawdzić twój projekt, gdyż często osoby z HR w ogóle mają nikłe doświadczenie programistyczne, więc też nawet na to czasu nie ma.
Polecałbym Ci chodzić "po firmach", dlaczego? Jest to nietypowe jak na dzisiejsze  czasy, ale jak zrobisz to osobiście, zostawisz CV, nawet powiesz że jesteś zgonny pójść i pokazać na rozmowie projekty, to zyskasz na tym o wiele więcej

Dalej uważam, że skoro "uważasz, że jesteś gotowy na 1 prace jako junior" to tym bardziej będziesz wstanie napisać coś podczas rozmowy i obronić swoją wiedzę.
1
komentarz 6 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (253,400 p.)

@mat19, Nie wygląda to za dobrze (stwierdzam fakt, nic osobistego), ale w tytule prosisz o

Ocena cv ...

a w treści posta prosisz o

mozecie ocenić mój projekt na githubie

a gdzie cv?

 

komentarz 6 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Proszę tylko o ocenę tego projektu, ale twój komentarz że nie wygląda to za dobrze niewiele mi mówi, możesz powiedziec dlaczego nie wygląda dobrze ?
komentarz 6 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)

@Wiciorny, Tak uważam że mam wiedzę żeby dostać staż albo być juniorem, ale żebym mógł pokazać co potrafię muszę zostać zaproszony na rozmowę, a niestety żadnych zaproszeń do rozmowę nie dostaje, i myślę że jest to spowodowane tym że wcześniej nie pracowałem ale co mogę zrobić 

komentarz 6 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Z tego co pisałeś wcześniej dostałeś zadanie do zrobienia i już jakąs rozmowe miałeś, co poszło nie tak ?
Też nie wiem jak u Ciebie ze znajomością tego co ważne w programowaniu czyli algorytmów, myślenia, SQL'a podejrzewam, że bez znajomości dobrej baz danych i tym czym chociażby relacyjne, nie relacyjne na czym to polega, trudno Ci będzie przejść rozmowę.
Gdyż jako programistą musisz znać pewne rzeczy, niezaleznie z jakim językiem chcesz pracować.
Tak samo z systemem kontroli wersji, do czego jest po co on Ci jest?
Co zrobić jak masz np. za długą historię zmian? różnica między rebase a merge itd to też są rzeczy na poziom juniorski o których musisz wiedzieć i w praktyce napisać
komentarz 6 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Tak to było pierwsze cv które wysłałem, zadania zrobiłem, ale team leader przyczepił się do tego projektu że nie ma w nim żadnej logiki, a oni szukają kogoś kto zna logikę w php co dla mnie jest absurdem, poza tym przyczepił się że robię zadanie obiektowo i trwa to za długo bo bo obiektowosci nie sprawdza, dlatego ta rozmowa nie wyszła myślałem że skoro na pierwsze cv odpowiedzieli już następnego dnia to będzie dobrze, ale od tamten pory cisza jest mimo wysłania kilkadziesiąt cv, co do php potrafię obiektowo programować nie mam z tym problemów, gita znam praktyczne bo codziennie go używam a i pracowałem na gałęziach jak z innymi osobami coś robiłem, a mysql znam też dobrze, uwielbiam ogólnie bazy danych, także napisanie zapytania na poziom juniorski żadnego problemu nie stanowi, chciałbym to pokazać na rozmowie ale narazie nie mogę przebić tego muru jakim jest HR
komentarz 6 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
A jest logika w twoim projekcie? W którym tworzysz klasy bez sensu ? Każda klasa stworzona jest "do tego samego" - geter/seter/ zwrócenie jakiejś odpowiedzi, tylko dla róznych danych, takie rzeczy ubiera się w interfejsy i generalnie robi jedną klasę która opiera się na zasadzie właśnie podobno które znasz liskov substitution principle
Nie znam Cie, ja Cię nie będę oceniał, ale tez musisz wiedzieć " że pisanie kodu" to nie sztuka dla sztuki, kod ma być prosty, czytelny i działać szybko, a nie być pokazem znajomości regułę i myślę, że to ten senior miał na myśli,  
napisałbyś zapytanie na rozmowie które przefiltruje rekord w bazie w którym jedna z kolumn przefiltruje ciąg znaków na te rekordy słowa które nie zaczynają się od samogłoski? następnie np pogrupował te dane według rekordów których ID znajduje w innej tabeli w danej kolumnie.
To jest przykład do napisania w kodzie podczas rozmowy który pamiętam dostawałem już 9 lat temu. Jeśli bez problemu to okej.

Z przebiciem przez mur HR to będzie problem, szczególnie że teraz mamy wielki wysyp programistów " juniorów" nie wrzucając Ciebie w ten worek, ale większość jak grzyby po deszczu ... zrobi 1 kurs i od razu łapie się za programowanie stąd po prostu trudno to przefiltrować, a też aktualnie na rynku jest co raz gorzej i firmy nie chcą juniorów też pewnie przez kryzys, niektóre niestety nie mogą sobie na to pozwolić, a czasami KLIENT nie chce, aby projekt realizowali juniorzy i tutaj dla małych firm, startupów,  to straszny problem
1
komentarz 6 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (253,400 p.)
edycja 6 stycznia 2023 przez VBService

@mat19, 

ale twój komentarz że nie wygląda to za dobrze niewiele mi mówi, możesz powiedziec dlaczego nie wygląda dobrze ?

nie jestem psychologiem, więc nie wiem jak to się "fachowo" nazywa, brak koncentracji, czy "gonitwa" myśli, nie wiem, więc tu mogę się mylić, ale np. jako przyszły Twój pracodawca, miałbym pewne obawy, że w tak "prostym" zadaniu jak napisanie posta na forum, w tytule pytasz o pomoc w ocenie w tym przypadku CV (jak mniemam Twojego) i zaraz w treści pytania, pytasz o ocenę projektu, a gdzie to CV, o którym mowa w tytule (click bait wink), może po lepszym poznaniu, wykazałbyś, że jesteś kompetentną osobą, ale przy rekrutacji do pracy raczej nie ma miejsca na tzw. "bliższe poznanie", raczej liczy się tzw. "pierwsze wrażenie" jakie wywrzesz na osobie przyjmującej Ciebie do pracy, takie jest Moje odczucie.

komentarz 6 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

Też dodam, że nie jestem PHPowcem, ale patrząc z czysto programistycznego punktu na twój projek i kod, to jest to po prostu "copy & paste" Boilerplate code który dodany jest w zbyt wielu miejscach, zbyt wiele razy, niepotrzebnie, tak po prostu żeby "dużo było klas" dużo wszystkiego, ale nie koniecznie funkcjonalnego.
A 60% z tego odpowiada za praktyczne te same operacje tylko z wyłącznością do jakiegoś obiektu domenowego, co nie jest nawet realizacją Pojedynczej odpowiedzialności i tak to nie wygląda.
I to co pisze @VBService jak Cię widzą, tak Cię piszą. więc miej to na uwadze szczególnie w IT.
 

komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Czyli twoim zdaniem projekt nie ma dużo funkcjonalności, ale moim zdaniem przecież można dodać wiele funkcjonalności do niego prawda?
1
komentarz 7 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
to dodaj.
Posiada niefunkcjonalny kod, czyli kod który nie jest w  ogóle potrzebny i jest nadmiarowy.
A nie, że nie została dla niego przewidziana funkcjonalność, bo jakąs ma tylko bez sensowną i totalnie nie jest potrzebne dodawania n dodatkowych klas tylko po to zeby obslugiwac te same operacje, te same rzeczy pod inna nazwa
komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Teraz to piszesz glupoty, powiedz mi w którym miejscu jest niepotrzebny kod, pokaż mi go a udowodnię Ci że jest potrzebny, po drugie pokaż mi jakąś bezsensowną funkcjonalność bo jestem ciekawy jaki fragment kodu mi pokażesz
1
komentarz 7 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

No to pisze głupoty, a Ty jesteś tutaj specjalistą.
Pozostawie już wspomniany cytat 

Konsekwencją pisania na siłę kodu Tak Jak Się Powinno™ jest masa plików po 20-50 linii, które praktycznie tylko przekazują dane w tą i z powrotem. Np. masz /src/mess/http/requests/NotificationRequest.php, który, pomijając dwa wystąpienia isset, jest całkowicie boilerplate code. W zasadzie prawie wszystko w tym katalogu to gettery od różnych klas.

- niby wpisane SOLID, a  bez sensownie używane klasy jako agregatory dla walidacji, zamiast opierać mechanizm o interfejsy.
Jedne walidacje mają zależność  strong coupling... co już łapie się na  zasady Open Close, natomiast w innych totalnie zostaje to nie wykorzystane. 
Itd... itd... 

komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Posłuchaj mnie uważnie, ten projekt na poczatku był spaghetti, pózniej otrzymałem pomoc od senior php developera, który pokazał mi jak mam poprawić ten kod zeby był poprawne napisany, on do niego nie ma takich zastrzeżeń jak ty, sam napisałeś ze nie programujesz w php więc jak może lepiej nie wypowiadaj się jak nie masz pewności
komentarz 7 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

spoko to nie pytaj innych, tylko szukaj na forum.
Albo zapytaj się "swojego senior PHP" dlaczego nie możesz znaleźć pracy

Bo tobie na pewno brakuje logicznego myślenia 

chciałbym się dowiedzieć co jeszcze mogę poprawić w tym projekcie.

komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Ja chciałem tylko żeby inna osoba która ma doświadczenie w programowaniu w php oceniła mój projekt, chciałem zobaczyć punkt widzenia innych osób, ale takich co wiedzą jak programować w php, a nie takich co nie maja styczności z tym językiem od startu tylko krytykują nie potrafiąc dać nawet wskazówek co i jak poprawić

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

Działanie aplikacji:

1. błędne adresy do grafik np. (social-media.jpg)

2. brak wstawiania danych po odświeżeniu przy walidacji

3. przy rejestracji komunikat "nieprawidłowe hasło" jest mało intuicyjne. Brakuje informacji jaki format jest wymagany

4. brak spójności językowej. część interfejsu z jakiegoś powodu jest po angielsku

5. upload avatara nie działa

6. interfejs do poprawy. część kolorów jest tragicznie dobrana.

7. wyszukiwanie użytkownika nie działa. poza tym wyszukiwanie po logine może był mało funkcjonalne przy założeniach sieci społecznościowej.

Informacje techniczne:

1. date_to_add jest nie poprawne, raczej użył bym created

2. brak przykładowego pliku connection.txt. Jak ktoś kto przegląda projekty może to uruchomić? Dostając 50 CV nikt nie będzie szukał w kodzie jak się połączyć z bazą.

3. branch main i master nie najlepiej świadczy o znajomości gita

4. tabelę w bazach raczej są w liczbie mnogiej

5. friend.status trzymał bym się angielskiego a nie nagle dajesz status znajomy

6. photo_reaction.reaction jeżeli są tylko like,unlike wystarczył by tinyint zamiast varchar(20)

7, brak spójności w katalogach. czemu tylko część klas jest w katalogu src?

8, dużo logiki jest kopiowane nie potrzebnie na przykład sprawdzanie logowania

9. można stworzyć jeden główny widok i wstrzykiwać tylko zmianę treści zamiast kopiować zawsze cały html

...

 

1
komentarz 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

Ja to tu tylko zostawie :D

 

Posłuchaj mnie uważnie, ten projekt na poczatku był spaghetti, pózniej otrzymałem pomoc od senior php developera, który pokazał mi jak mam poprawić ten kod zeby był poprawne napisany, 

....

powiedz mi w którym miejscu jest niepotrzebny kod, pokaż mi go a udowodnię Ci że jest potrzebny,

4
komentarz 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

w przypadku tego projektu proponuję refactore poprzez rm :D

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)

@Nudzi mi się, co do aplikacji to wyszukiwanie użytkownika u mnie działa, a wyszukiwany jest po imieniu i nazwisku a nie po loginie, upload awatara także u mnie działa, przy walidacji lepiej nie podawać szczegółowych informacji ze względu na bezpieczeństwo, masz rację powinienem stowarzyc jeszcze gałąź i pokazać że potrafię na niej pracować, w katalogu src nie ma klas, są tylko entry pointy, mógłbyś powiedzieć jakie kolory są złe dobrane, to zmienię interfejs na lepsze kolory, i nie rozumiem punktu 8 o co chodzi z tym kopiowaniem logiki przy logowaniu

2
komentarz 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

@Nudzi mi się, pojawiło się moje ulubione w IT " u mnie działa' 

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
przywrócone 8 stycznia 2023 przez mat19
Możesz się już nie odzywać, ja wiem że dla Ciebie pisanie czystego kodu nie jest priorytetem ale nie zniechęcaj do tego innych
komentarz 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

@mat19, przy pustym zapytaniu wyszukiwania jest informacja "Podaj nazwę użytkownika" dlatego sprawdzałem po loginie. Przy wpisaniu imienia rzuca błędy.błąd

 

Co ma format danych do bezpieczeństwa? Chyba użytkownik musi wiedzieć co ma wprowadzić. Jeżeli ktoś będzie chciał odnaleźć format danych to i tak go znajdzie a mi przez to rejestracja zajęła 30 minut.

Kolory na przykład na stronie głównej. Na przykład "zacznij już dziś" nie pasuje tutaj ten odcień niebieskiego.

W punkcie 8 chodziło mi o to że można stworzyć middleware który sprawdza czy ktoś jest zalogowany i nawet nie dopuszczać do danej podstrony zamiast sprawdzać czy ktoś jest zalogowany i ewentualnie przekierowywać na homepage.

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Wielkie dzięki za te cenne wskazówki, dziwne jest to dlaczego wyszukiwanie nie działa ale zaraz postaram się to naprawić, co do middleware i tego jednego głównego widoku to takie rozwiązania są we frameworku laravel którego się uczę, ale czy takie rozwiazania mogę wykorzystać w projekcie w czystym php ?
komentarz 9 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
tylko w brudnym i nieczystym kodzie
komentarz 9 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

Jakiś prymitywny system szablonów można prosto zrobić.

<html lang="en">
<head>
    <title>View class test</title>
</head>
<body>
<p>master view</p>
<?= $this->content ?>
<p>master view</p>
</body>
</html>
<h2>Page content</h2>
<h4>Test variable: <?= $this->test ?></h4>
<?php

class View
{
    private $content;

    public function make($viewPath, $vars = [])
    {
        foreach ($vars as $key => $value) {
            $this->{$key} = $value;
        }
        $this->content = $this->loadViewToVariable($viewPath);
        return $this->loadViewToVariable('master');
    }

    private function loadViewToVariable($viewPath)
    {
        ob_start();
        require_once('views/' . $viewPath . '.php');
        $view = ob_get_contents();
        @ob_end_clean();
        return $view;
    }
}
$view = new View();
echo $view->make('page-content', ['test' => 3]);

 

Podobne pytania

+2 głosów
8 odpowiedzi 6,204 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 544 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Patrykosik88 Początkujący (340 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 161 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2017 w Nasze projekty przez Paweł Sypek Początkujący (440 p.)

92,579 zapytań

141,431 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...