• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ocena cv do pierwszej pracy

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
659 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2023 w PHP przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
zamknięte 8 stycznia 2023 przez mat19
Cześć, szukam obecnie pracy na stanowisku staż/junior php i mam prośbę czy mozecie ocenić mój projekt na githubie. Wszelkie uwagi będą mile widziane, chciałbym się dowiedzieć co jeszcze mogę poprawić w tym projekcie.

Link do githuba https://github.com/phpowiec/Social-Network-MessBox
komentarz zamknięcia: Otrzymano odpowiedź
komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Teraz to piszesz glupoty, powiedz mi w którym miejscu jest niepotrzebny kod, pokaż mi go a udowodnię Ci że jest potrzebny, po drugie pokaż mi jakąś bezsensowną funkcjonalność bo jestem ciekawy jaki fragment kodu mi pokażesz
1
komentarz 7 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

No to pisze głupoty, a Ty jesteś tutaj specjalistą.
Pozostawie już wspomniany cytat 

Konsekwencją pisania na siłę kodu Tak Jak Się Powinno™ jest masa plików po 20-50 linii, które praktycznie tylko przekazują dane w tą i z powrotem. Np. masz /src/mess/http/requests/NotificationRequest.php, który, pomijając dwa wystąpienia isset, jest całkowicie boilerplate code. W zasadzie prawie wszystko w tym katalogu to gettery od różnych klas.

- niby wpisane SOLID, a  bez sensownie używane klasy jako agregatory dla walidacji, zamiast opierać mechanizm o interfejsy.
Jedne walidacje mają zależność  strong coupling... co już łapie się na  zasady Open Close, natomiast w innych totalnie zostaje to nie wykorzystane. 
Itd... itd... 

komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Posłuchaj mnie uważnie, ten projekt na poczatku był spaghetti, pózniej otrzymałem pomoc od senior php developera, który pokazał mi jak mam poprawić ten kod zeby był poprawne napisany, on do niego nie ma takich zastrzeżeń jak ty, sam napisałeś ze nie programujesz w php więc jak może lepiej nie wypowiadaj się jak nie masz pewności
komentarz 7 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

spoko to nie pytaj innych, tylko szukaj na forum.
Albo zapytaj się "swojego senior PHP" dlaczego nie możesz znaleźć pracy

Bo tobie na pewno brakuje logicznego myślenia 

chciałbym się dowiedzieć co jeszcze mogę poprawić w tym projekcie.

komentarz 7 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Ja chciałem tylko żeby inna osoba która ma doświadczenie w programowaniu w php oceniła mój projekt, chciałem zobaczyć punkt widzenia innych osób, ale takich co wiedzą jak programować w php, a nie takich co nie maja styczności z tym językiem od startu tylko krytykują nie potrafiąc dać nawet wskazówek co i jak poprawić

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

Działanie aplikacji:

1. błędne adresy do grafik np. (social-media.jpg)

2. brak wstawiania danych po odświeżeniu przy walidacji

3. przy rejestracji komunikat "nieprawidłowe hasło" jest mało intuicyjne. Brakuje informacji jaki format jest wymagany

4. brak spójności językowej. część interfejsu z jakiegoś powodu jest po angielsku

5. upload avatara nie działa

6. interfejs do poprawy. część kolorów jest tragicznie dobrana.

7. wyszukiwanie użytkownika nie działa. poza tym wyszukiwanie po logine może był mało funkcjonalne przy założeniach sieci społecznościowej.

Informacje techniczne:

1. date_to_add jest nie poprawne, raczej użył bym created

2. brak przykładowego pliku connection.txt. Jak ktoś kto przegląda projekty może to uruchomić? Dostając 50 CV nikt nie będzie szukał w kodzie jak się połączyć z bazą.

3. branch main i master nie najlepiej świadczy o znajomości gita

4. tabelę w bazach raczej są w liczbie mnogiej

5. friend.status trzymał bym się angielskiego a nie nagle dajesz status znajomy

6. photo_reaction.reaction jeżeli są tylko like,unlike wystarczył by tinyint zamiast varchar(20)

7, brak spójności w katalogach. czemu tylko część klas jest w katalogu src?

8, dużo logiki jest kopiowane nie potrzebnie na przykład sprawdzanie logowania

9. można stworzyć jeden główny widok i wstrzykiwać tylko zmianę treści zamiast kopiować zawsze cały html

...

 

1
komentarz 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

Ja to tu tylko zostawie :D

 

Posłuchaj mnie uważnie, ten projekt na poczatku był spaghetti, pózniej otrzymałem pomoc od senior php developera, który pokazał mi jak mam poprawić ten kod zeby był poprawne napisany, 

....

powiedz mi w którym miejscu jest niepotrzebny kod, pokaż mi go a udowodnię Ci że jest potrzebny,

4
komentarz 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

w przypadku tego projektu proponuję refactore poprzez rm :D

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)

@Nudzi mi się, co do aplikacji to wyszukiwanie użytkownika u mnie działa, a wyszukiwany jest po imieniu i nazwisku a nie po loginie, upload awatara także u mnie działa, przy walidacji lepiej nie podawać szczegółowych informacji ze względu na bezpieczeństwo, masz rację powinienem stowarzyc jeszcze gałąź i pokazać że potrafię na niej pracować, w katalogu src nie ma klas, są tylko entry pointy, mógłbyś powiedzieć jakie kolory są złe dobrane, to zmienię interfejs na lepsze kolory, i nie rozumiem punktu 8 o co chodzi z tym kopiowaniem logiki przy logowaniu

2
komentarz 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

@Nudzi mi się, pojawiło się moje ulubione w IT " u mnie działa' 

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
przywrócone 8 stycznia 2023 przez mat19
Możesz się już nie odzywać, ja wiem że dla Ciebie pisanie czystego kodu nie jest priorytetem ale nie zniechęcaj do tego innych
komentarz 8 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

@mat19, przy pustym zapytaniu wyszukiwania jest informacja "Podaj nazwę użytkownika" dlatego sprawdzałem po loginie. Przy wpisaniu imienia rzuca błędy.błąd

 

Co ma format danych do bezpieczeństwa? Chyba użytkownik musi wiedzieć co ma wprowadzić. Jeżeli ktoś będzie chciał odnaleźć format danych to i tak go znajdzie a mi przez to rejestracja zajęła 30 minut.

Kolory na przykład na stronie głównej. Na przykład "zacznij już dziś" nie pasuje tutaj ten odcień niebieskiego.

W punkcie 8 chodziło mi o to że można stworzyć middleware który sprawdza czy ktoś jest zalogowany i nawet nie dopuszczać do danej podstrony zamiast sprawdzać czy ktoś jest zalogowany i ewentualnie przekierowywać na homepage.

komentarz 8 stycznia 2023 przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
Wielkie dzięki za te cenne wskazówki, dziwne jest to dlaczego wyszukiwanie nie działa ale zaraz postaram się to naprawić, co do middleware i tego jednego głównego widoku to takie rozwiązania są we frameworku laravel którego się uczę, ale czy takie rozwiazania mogę wykorzystać w projekcie w czystym php ?
komentarz 9 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
tylko w brudnym i nieczystym kodzie
komentarz 9 stycznia 2023 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

Jakiś prymitywny system szablonów można prosto zrobić.

<html lang="en">
<head>
    <title>View class test</title>
</head>
<body>
<p>master view</p>
<?= $this->content ?>
<p>master view</p>
</body>
</html>
<h2>Page content</h2>
<h4>Test variable: <?= $this->test ?></h4>
<?php

class View
{
    private $content;

    public function make($viewPath, $vars = [])
    {
        foreach ($vars as $key => $value) {
            $this->{$key} = $value;
        }
        $this->content = $this->loadViewToVariable($viewPath);
        return $this->loadViewToVariable('master');
    }

    private function loadViewToVariable($viewPath)
    {
        ob_start();
        require_once('views/' . $viewPath . '.php');
        $view = ob_get_contents();
        @ob_end_clean();
        return $view;
    }
}
$view = new View();
echo $view->make('page-content', ['test' => 3]);

 

Podobne pytania

+2 głosów
8 odpowiedzi 6,080 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Patrykosik88 Początkujący (340 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2017 w Nasze projekty przez Paweł Sypek Początkujący (440 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...