• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z połączeniem internetowym

Cloud VPS
0 głosów
605 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2022 w Sieci komputerowe, internet przez vadixa Nowicjusz (120 p.)
Witam mam problem z internetem. Jakiś czas temu kupiłam nowy komputer i nie chce on połączyć się z siecią, której zawsze używałam. Posiadam 2 routery w domu, jeden przewodzi internet słabszy, a drugi lepszy. Problem jest w tym, ze komputer pozwala mi połączyć się tylko z tą gorszą siecią. Gdy próbuję połączyć się z drugim internetem, ciągle wyskakuje mi powiadomienie, że nie można się połączyć. Internet zawsze działał na starym sprzęcie i działa aktualnie na wszystkivh innych urządzeniach w domu poza właśnie nowym komputerem. Nie wiem na czym polega problem i dlaczego to akurat z tą siecią komputer nie może się połączyć, a z drugą tak. Posiadam internet na kartę sieciową wpiętą do komputera (zrobienie internetu po kablu z routera jest aktualnie niemożliwe). Proszę o pomoc

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 lipca 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
pytanie czy oba połączenia idą po tej samej sieci? Jeśli po WIFI/karcie może jeden internet idzie na paśmie 5gHz nieobsługiwanym przez twoją maszyne/karte sieciową ?  Albo protokołem ipv6, a nie ipv6 przez co karta nie jest wstanie tego obsłużyć czy konfiguracje modemów są identyczne? W zakresie pasma/częstotliwości itp?
komentarz 16 lipca 2022 przez vadixa Nowicjusz (120 p.)
Jak sprawdzić czy idą po tej samej sieci? Taką samą kartę miałam w starym komputerze i wszystko działało, dopiero teraz pojawił się problem.
0 głosów
odpowiedź 16 lipca 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
To jest komputer stacjonarny z plyta podpieta kablem, czy laptop ktory laczys ie po wifi? Jezeli to 2 to najprawdopodobniej karta obsluguje tylko 2,4 a nie 5 i daltego laczysz sie tylko z 2,4.
komentarz 16 lipca 2022 przez vadixa Nowicjusz (120 p.)
Tak, to komputer stacjonarny z wpiętą kartą sieciową do wejścia usb
komentarz 16 lipca 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
I nie ma normalnego gniazdka sieciowego (RJ45) z tyłu?
komentarz 16 lipca 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@vadixa  no czyli jest to wi-fi wpiete pod usb i nie ma opcji ac tylko n. Jak podasz dokladny model to sie to sprawdzi.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,128 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...