• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy da się zrobić takiego domowego vps ?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
967 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2022 w Hostingi, domeny, usługi przez Juliusz99 Nowicjusz (170 p.)
Chciałbym zrobić takiego domowego vpsa chciałbym sobie zobaczyć jak takiego vps zrobić jakby co nie mam rutera który można odblokować porty itp.

I chciałbym się dowiedzieć czy mogę zastąpić publicznie IP moja domena ?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2022 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,050 p.)
Musisz mieć publiczny zewnętrzny adres IP, tzn. taki pod którym jesteś widoczny bezpośrednio Ty, a nie wielu klientów danego operatora. Do tego musisz mieć możliwość otwarcia portu lub ustawienia DMZ na zewnątrz, aby ktoś mógł się połączyć. Swoją domenę oczywiście możesz podłączyć, w przypadku stałego IP jest to prostsze, ale w przypadku zmiennego też się da przez DDNS.

Warto tylko zastanowić się czy warto, bo kwestie stabilności, bezpieczeństwa i opłacalności takiego rozwiązania mogą być sporo gorsze niż w przypadku wykupienia takiej usługi. Do nauki czemu nie, do jakichś wewnętrznych projektów można pomyśleć, ale do normalnych profesjonalnych zastosowań bym nawet nie próbował.
0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
jak nei masz routera, to mzoesz zrobic na starym kompie  (polecam linux). Jednka router chodzacy 24h pobierze mniej energii niz komp.
komentarz 6 lipca 2022 przez Juliusz99 Nowicjusz (170 p.)
A jak takie coś zrobić mam starego laptopa z windowsem 10 nie używam go od miesięcy i chciałem na coś go wykorzystać
komentarz 6 lipca 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
no tak jak masz lapka z winda, to jedziesz na windzie (profesjonalnie chodzi to na linuxie).

Na start wziolbym router na np tomato i zobaczyl co z czym a potem wziol sie za wlasnoreczna konfiguracje.
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2022 przez doskanoness Obywatel (1,240 p.)
Do nauki czemu nie? Sam mam postawiony serwer na malince i sobie pięknie chodzi.

Co do domowego serwera zastanowiłbym się nad tym czy masz pewność że będzie dostępny 24/7, co w sytuacji gdy przez przypadek zablokujesz sobie dostęp, co jak będzie przerwa w dostawie prądu czy któryś z domowników, pies, kot ci ruszy serwer. Do tego dochodzi kwestia odpowiedniego łącza, czy masz odpowiedni upload.

Do poważnych zastosowań raczej bym kupił serwer vps w Digital Ocean, Linode.
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2022 przez niezalogowany
https://www.arubacloud.pl/przetestuj-za-darmo.aspx tu masz serwer cloud za darmo, jest wprawdzie na miesiac, ale z tego co sie orientuje to mozesz go przedluzac przez kolejne 3, serwer cloud to prawie to samo co vps, tyle ze ma inaczej zbudowana infrastrukture i jest mniej wydajny. samemu serwera stawiac moim zdaniem nie warto na poczatek, warto by bylo zapoznac sie z bashem, z instalacja php, apache, mysql, mariadb + phpma, npm, node, pythona itd itp i dopiero pozniej zabierac sie za budowanie wlasnego, tak jak moj przedmowca proponowalbym ci skorzystanie z linuxa zamiast windows, w przeciwynym razie musisz liczyc sie z kosztami w zwiazku z kupnem windows server (na zwyklym serwera raczej nie postawisz).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 278 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,028 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...