• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [C++] Interfejs w konsoli

0 głosów
113 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2021 w C i C++ przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
zamknięte 11 stycznia 2021 przez Marak123
Stworzyłem aplikacje konsolową w c++ i potrzebuje wyświetlić kilkadziesiąt informacji w konsoli które się będą odświeżać co chwilę i nie ma problemu jeżeli miała być to jedna linijka informacji ale jest to trochę większa ilość informacji które będą w paru linijkach i cały czas się będzie odświeżać czyli wypisywać w nowej lini za pomocą np. "\r" tylko ze mam problem z tym ze jak będą co najmniej 2 linijki i zastosowanie "\r" nie działa bo i tak wypisuje się w następnej linijce tworząc scrollbar po boku a ja chcę żeby te informacje tak jakby były zastępowane nowszymi informacjami. Da się zrobić coś takiego???
komentarz zamknięcia: dzięki za odpowiedź i pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2021 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
wybrane 11 stycznia 2021 przez Marak123
 
Najlepsza
Najlepszym sposobem byłoby skorzystanie z bufora konsoli, do którego dostęp udostepnia Ci API Windowsa. Będzisz miał dużo więcej  możliwości i przestrzeni. Tak, możesz użyć system/ShellExecute z poleceniem "cls", jednak nie jest to zbyt szybka i bezpieczna metoda.

PS problem jest tylko taki, że ten sposób wymaga większego nakładu pracy.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
No właśnie szybkość. Wypowiedziałem się o tym w komentarzu poprzedniej odpowiedzi ze ważna jest szybkość dla mojej apki.

Ale dzięki za odpowiedź
komentarz 11 stycznia 2021 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
Bezpośrednie korzystanie z bufora z pewnością zapewni Ci taką szybkość, jakiej potrzebujesz.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
Ok poczytam
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
Dzięki
+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Maniak (65,040 p.)
Czyszczenie konsoli przy pomocy polecenia cls (Windows). Jak wykonać polecenie powłoki systemu w programie w C++ - znajdź sobie sam.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
Ok dzięki wiedziałem o tej funkcji zapomniałem wspomnieć o tym w temacie że nie mogę użyć tej funkcji bo zabiera to pareset milisekund a w mojej aplikacji którą stworzyłem istotny jest czas bo jak to ma czyścić mi konsole dajmy że 10 razy na sekunde to same czyszczenie konsoli mojej aplikacji zajmie jakieś 2 sekundy co spowoduje nie czyszczenie konsoli 10 razy na sekunde tylko z 2 razy na sekundę potrzebuje bardziej optymalniejszego rozwiązanie niż system("cls") ale dzięki za odpowiedź
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Maniak (65,040 p.)
No trudno, ale powiedz mi proszę, dla kogo przeznaczone są komunikaty, których czas wyświetlania jest rzędu 1/10 sekundy?
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
To nie jest typowa aplikacja a w sumie można to nazwać jako skrypt który generuje dane
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Maniak (65,040 p.)
A to jeszcze popytam: to w taki razie po co wyświetlać dane w konsoli, chyba je zapisujesz gdzieś? Albo tylko wyświetlać niektóre dane istotne dla usera. Nie krytykuję absolutnie twojej koncepcji, ale - nie znam całości - tego typu programy robiłem inaczej.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Dyskutant (9,210 p.)
Tak masz racje bez sensu wyświetlać dane tak często. Mógł bym wyświetlać te dane co 2 albo 5 sekund ale mam tam też pasek postępu i chciałbym widzieć dane na bieżąco. Tylko właśnie mi uświadomiłeś ze rzeczywiście jest to trochę bez sensu i zrobię to raz na parę sekund a nie parę razy na sekundę. Dobra dzięki masz rację w sumie
1
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Maniak (65,040 p.)
W porządku, miło, ze na coś przydały się moje uwagi. Powodzenia z apką!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 66 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2021 w C i C++ przez Pawel328 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 568 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w C i C++ przez uczen_tech123 Początkujący (420 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 501 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (22,730 p.)

86,482 zapytań

135,238 odpowiedzi

300,475 komentarzy

57,229 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...