• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [C++] Interfejs w konsoli

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
329 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2021 w C i C++ przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
zamknięte 11 stycznia 2021 przez Marak123
Stworzyłem aplikacje konsolową w c++ i potrzebuje wyświetlić kilkadziesiąt informacji w konsoli które się będą odświeżać co chwilę i nie ma problemu jeżeli miała być to jedna linijka informacji ale jest to trochę większa ilość informacji które będą w paru linijkach i cały czas się będzie odświeżać czyli wypisywać w nowej lini za pomocą np. "\r" tylko ze mam problem z tym ze jak będą co najmniej 2 linijki i zastosowanie "\r" nie działa bo i tak wypisuje się w następnej linijce tworząc scrollbar po boku a ja chcę żeby te informacje tak jakby były zastępowane nowszymi informacjami. Da się zrobić coś takiego???
komentarz zamknięcia: dzięki za odpowiedź i pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2021 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
wybrane 11 stycznia 2021 przez Marak123
 
Najlepsza
Najlepszym sposobem byłoby skorzystanie z bufora konsoli, do którego dostęp udostepnia Ci API Windowsa. Będzisz miał dużo więcej  możliwości i przestrzeni. Tak, możesz użyć system/ShellExecute z poleceniem "cls", jednak nie jest to zbyt szybka i bezpieczna metoda.

PS problem jest tylko taki, że ten sposób wymaga większego nakładu pracy.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
No właśnie szybkość. Wypowiedziałem się o tym w komentarzu poprzedniej odpowiedzi ze ważna jest szybkość dla mojej apki.

Ale dzięki za odpowiedź
komentarz 11 stycznia 2021 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
Bezpośrednie korzystanie z bufora z pewnością zapewni Ci taką szybkość, jakiej potrzebujesz.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Ok poczytam
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Dzięki
+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Czyszczenie konsoli przy pomocy polecenia cls (Windows). Jak wykonać polecenie powłoki systemu w programie w C++ - znajdź sobie sam.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Ok dzięki wiedziałem o tej funkcji zapomniałem wspomnieć o tym w temacie że nie mogę użyć tej funkcji bo zabiera to pareset milisekund a w mojej aplikacji którą stworzyłem istotny jest czas bo jak to ma czyścić mi konsole dajmy że 10 razy na sekunde to same czyszczenie konsoli mojej aplikacji zajmie jakieś 2 sekundy co spowoduje nie czyszczenie konsoli 10 razy na sekunde tylko z 2 razy na sekundę potrzebuje bardziej optymalniejszego rozwiązanie niż system("cls") ale dzięki za odpowiedź
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
No trudno, ale powiedz mi proszę, dla kogo przeznaczone są komunikaty, których czas wyświetlania jest rzędu 1/10 sekundy?
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
To nie jest typowa aplikacja a w sumie można to nazwać jako skrypt który generuje dane
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
A to jeszcze popytam: to w taki razie po co wyświetlać dane w konsoli, chyba je zapisujesz gdzieś? Albo tylko wyświetlać niektóre dane istotne dla usera. Nie krytykuję absolutnie twojej koncepcji, ale - nie znam całości - tego typu programy robiłem inaczej.
komentarz 11 stycznia 2021 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Tak masz racje bez sensu wyświetlać dane tak często. Mógł bym wyświetlać te dane co 2 albo 5 sekund ale mam tam też pasek postępu i chciałbym widzieć dane na bieżąco. Tylko właśnie mi uświadomiłeś ze rzeczywiście jest to trochę bez sensu i zrobię to raz na parę sekund a nie parę razy na sekundę. Dobra dzięki masz rację w sumie
1
komentarz 11 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
W porządku, miło, ze na coś przydały się moje uwagi. Powodzenia z apką!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2021 w C i C++ przez Pawel328 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 740 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w C i C++ przez uczen_tech123 Początkujący (420 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,014 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...