• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

studia informatyczne a matura z samej matematyki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
365 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez razdwa3 Nowicjusz (120 p.)
Cześć. Na początku przepraszam za tysięczny temat tego typu na forum, jednak żaden z kilkudziesięciu wcześniej przeze mnie przeczytanych nie pomógł mi w podjęciu decyzji.

Jestem absolwentem technikum ekonomicznego, a w przyszłym tygodniu zaczynam matury. Z podstaw nie będę miał problemów, polski napiszę na około 80%, a matematykę i angielski może nawet na 100%. Natomiast z przyczyn częściowo niezależnych, a częściowo z mojej własnej głupoty wybrane rozszerzenia to matematyka i geografia - w skrócie sytuacja wyglądała tak, że w drugiej klasie dyrekcja narzuciła nam takie właśnie rozszerzenia, a ponieważ ani technikum nie było ''elitarne'', ani my jako klasa nie byliśmy jakoś specjalnie wybitni, to po dwóch tygodniach rozszerzenia wszyscy wymiękliśmy, i nauczyciel robił odtąd samą podstawę (bo w domyśle wszyscy mieli zdawać geografię). W klasie trzeciej, gdy przyszło do składania deklaracji maturalnych postanowiłem jednak spróbować moich sił w starciu z rozszerzoną matematyką, uczyłem się zupełnie sam, od zera, w wyniku czego mogę spodziewać się wyniku w granicy 80-90%. Planowałem studia informatyczne, a ponieważ dowiedziałem się, że liczy się na nich tylko matematyka, to nie przejmowałem się pozostałymi przedmiotami. No i dopiero niedawno szukając uczelni dla siebie odkryłem (brawo ja xD), że na zdecydowanej większości z nich oprócz matmy wymaga się również fizyki/informatyki, a nawet języka obcego.

I teraz mam problem. Czy pisząc samą rozszerzoną matematykę mam szansę dostać się na jakiekolwiek studia informatyczne? Wstępnie wypatrzyłem AGH, gdzie w teorii można dostać się z wyłącznie tym przedmiotem. W teorii, bo w praktyce jest to najlepsza uczelnia w Polsce. Istnieją jakieś inne, mniej renomowane, na które miałbym szansę? A może jednak odpuścić sobie ten rok studiów, przygotować się do matury z informatyki i angielskiego (skoro udało się z matmą, to z infą tym bardziej, zwłaszcza że już coś tam programowałem w pythonie) i próbować za rok?

Będę wdzięczny za każdą radę, pozdrawiam

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 503 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 767 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 4,226 wizyt

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...