• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne z kiepsko napisaną maturą z rozszerzonej matematyki

0 głosów
1,007 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Yabun Nowicjusz (120 p.)
Jestem po napisaniu rozszerzenia z matematyki i wiem, że napisałem ją na pewno na mniej niż 15% (podstawę napisałem na +/- 91-96%), więc wszystkie plany o topowych uczelniach poszły w zapomnienie.

1) Wiecie, może które uczelnie od lat mają stosunkowo niskie progi na które mógłbym się załapać i na które warto aplikować, albo która uczelnia powstała dosyć niedawno przez co ma mniejsze progi?

PS. Będę pisał jeszcze rozszerzenie z informatyki, natomiast nie oczekuje, że uzyskam więcej niż 20%, ponieważ w głównej mierze przygotowywałem się do matematyki, ale wyszło jak wyszło. Wiem, że nie znam jeszcze dokładnie swoich wyników, ale chciałbym przede wszystkim poglądowo wiedzieć czy istnieje w ogóle szansa, że gdziekolwiek dostane się na ten kierunek.
1
komentarz 11 maja 2021 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Prywatne.
komentarz 11 maja 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Jak znasz angielski to może studia w UK? Bez matury i większy prestiż? Ewentualnie prywatne, tam przyjmują każdego, byle kasa się zgadzała :)
komentarz 11 maja 2021 przez Yabun Nowicjusz (120 p.)
Kurcze, nie chciałbym do prywatnej, to zawsze jakieś obciążenie

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 11 maja 2021 przez J0ker Pasjonat (15,530 p.)
Na dzienne na publicznej raczej nie masz co liczyć, chyba że napisałeś na dużo % jakąś fizykę czy inne rozszerzenie co przemilczałeś (w co wątpię). Swoją drogą bardzo niesamowita ta rozbieżność że podstawa na 90+ a rozszerzenie < 15, znam osoby co np z podstawy miały 70 ale z rozszerzenia 40-50.

Tak jak ktoś napisał wyżej - na zaoczne albo prywatne pewnie Cię przyjmą w wielu miejscach bo zapłacisz.

Zwrócę natomiast uwagę, że jeśli przetrwasz 1. rok na badziewnej prywatnej uczelni na dziennych to może uda Ci się po roku przepisać na lepszą uczelnię, zwłaszcza jeśli oceny będziesz mieć spoko? Natomiast z zaocznych na dzienne obstawiam że się nie uda przepisać.

Ewentualnie możesz też spróbować się zapisać na jakiś kierunek podobny do informatyki (na który na pewno będą niższe progi) i wtedy jeśli Ci się jednak spodoba to na nim zostać, a jeśli nie to poprawić maturę za rok. Skończysz studia rok później ale w tym w czym będziesz chciał, a skoro ten zastępczy kierunek byłby podobny do informatyki (np. informatyka i ekonometria) to jednak coś by Ci ten rok dał i potem choćby ułatwił 1. rok infy.

Ja nie sugeruję żadnego rozwiązania a jedynie Ci przedstawiłem możliwości jakie masz do wyboru.
Życzę Ci powodzenia na maturze z informatyki oraz w dalszym życiu.
komentarz 11 maja 2021 przez Yabun Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za kilka cennych wskazówek

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,319 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 541 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 562 wizyt

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,325 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...