• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć?

0 głosów
1,359 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Inne języki przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)
Cześć pytam się wielu osób, lecz dużo osób wprowadza mnie w błąd.

Chciałbym zacząć pisać programy dekoptowe.

Typu boty, programy automatyzujące jakąś pracę itp.

Od czego zacząć naukę?

Jakiego języka się uczyć?

Jestem totalnym amatorem i dopiero od wszystkiego zaczynam.

Inni piszą PHP, drudzy piszą Python a trzeci piszą coś innego.

Czy ktoś może udzielić mi podpowiedzi?

Dziękuje i pozdrawiam

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 lutego 2020 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)
Jeżeli chcesz pisać programy desktop'owe to raczej nie PHP, pójdziesz w Python'a i/lub C++/C# ew. Java, na pewno trafisz też na biblioteki takie jak WinAPI, Windows Forms, Tkinter, GTK czy QT które ułatwiają pisanie aplikacji okienkowych.

Opcjonalnie możesz budować GUI w oparciu o technologie webowe (zwykły html/css/js) korzystając z electron'a i jednocześnie otrzymać wieloplatformowość i łatwość w rozwijaniu takiej aplikacji (poniekąd jest to tylko strona internetowa) która ma zachowaniem przypominać aplikacje.

Zważywszy na stopień trudności i popularność prawdopodobnie wybierzesz Python'a bo w nim bez większego trudu zautomatyzujesz to co potrzeba i napiszesz bota (nawet nie musisz pisać bo zazwyczaj sprowadza się to do zaimportowania odpowiedniej biblioteki zrobionej przez kogoś innego).

Od czego zacząć? Od podstaw zmienne, pętle, instrukcje warunkowe, funkcje a więc wszystko to co znajdziesz w każdym języku programowania i co jest niezmienne, skoro programy okienkowe to dobrze byłoby liznąć też programowania obiektowego.
komentarz 5 lutego 2020 przez Comandeer Guru (607,960 p.)

raczej nie PHP

http://gtk.php.net/ ;) 

komentarz 5 lutego 2020 przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)

@Tpk, Kolega napisał mi aby uczyć się tego na początku:

HTML CSS SAAS poznać zapoznać
JAVA SCRIPT 
JQURLY
BOODSTRAP

teraz korzystam z darmowego kursu freecodecamp.

Ale czy brać się od tej strony czy od jakiej na początku?

komentarz 5 lutego 2020 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
Kolega podał Ci typowy stack do tworzenia stron internetowych – i to nie do końca najnowszy (BTW jQuery, nie jqurly).

Jeśli chcesz w taki sposób tworzyć aplikacje desktopowe, to potrzebujesz jeszcze Electrona i wiedzy o Node.js
komentarz 5 lutego 2020 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)

@Comandeer ~ Da się co nie znaczy, że jest to najlepszy pomysł :)

Co do tego stacku myślę, że jQuery możesz sobie darować, Sass opcjonalnie, Bootstrap niekoniecznie no i to o czym pisał już Comandeer.

Swoją drogą freecodecamp ma niektóre kursy niczego sobie kursy ~ w większości zależy od prowadzącego.

komentarz 6 lutego 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
C++, w tym bez problemu zrobisz to o czym piszesz (w innych jezykach, rowniez, ale w C++ jkest tego najwiecej + najwiecej materialow).
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2020 przez pvalue Dyskutant (8,820 p.)
Zalezy co chcesz robić?

- programować amatorsko c++, python, php

- programowac w firme "zawód" - wertujesz ogloszenia o prace spisujesz technologie i szukasz materiałow,

podpowiem ci ze teraz na TOP jest JAVA (komórki), C# , c++ komerycjnie odpada poczytaj licencje np. QT to zrozumiesz, Ruby, Python (raczej dla devopsa).
komentarz 5 lutego 2020 przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)
Czyli możesz mi podpowiedzieć co najlepiej aby robić to dla siebie, a może potem zawodowo.
Tworzenie programów dekoptowych, automatyzujące pracę.

Jaki najlepiej topowy czy przyszłościowy język i od czego zacząć? W sensie szkoleń, czy są jakieś pierwsze typu freecodecamp, aby zobaczyć, przekonać się czy to dla mnie :)

Będę mega wdzięczny
komentarz 6 lutego 2020 przez pvalue Dyskutant (8,820 p.)
Ja od 10 lat amatorsko programuje, najbardziej przejechałem się na C++, gdyż komercyjnie nie ma pracy w tym języku jest jej bardzo mało. Jest wyjście przesiadka na systemy embedded i douczenie się C i troszkę ASsemBLera.

Patrząc z perspektywy czasu JAVA jest najlepszym wyjściem, bezproblemowo programujesz gui i grafikę, a co do pracy programowanie komórek lub spring i tworzenie stron www lub  systemy enterprise. Co do automatyzacji najlepsza jest w BASHu na Linuxie, lub powershell win10 lub win server do tego dochodzi Pajton.

Pisałeś coś o botach spotkałem się z botami w PHP i Pythonie ale wszystkie były to boty do IRC'a . Ciebie interesuje pewnie clawier zbieracz tekstów tagów i informacji ze stron, na ten poziom wiedzy, wiem że przy budowie takiego bota nie obejdzie się bez sieci neuronowych ale sa też gotowe rozwiązania.
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Moim zdaniem niezależnie od OS'a Python jest najlepszy do automatyzacji, ewentualnie Ruby.

Jeżeli jesteś na Windows'ie możesz dodać jeszcze Batch'a, a na Linux'ie Bash'a.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 862 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,585 wizyt
0 głosów
8 odpowiedzi 21,663 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...