• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
680 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Inne języki przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)
Cześć pytam się wielu osób, lecz dużo osób wprowadza mnie w błąd.

Chciałbym zacząć pisać programy dekoptowe.

Typu boty, programy automatyzujące jakąś pracę itp.

Od czego zacząć naukę?

Jakiego języka się uczyć?

Jestem totalnym amatorem i dopiero od wszystkiego zaczynam.

Inni piszą PHP, drudzy piszą Python a trzeci piszą coś innego.

Czy ktoś może udzielić mi podpowiedzi?

Dziękuje i pozdrawiam

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 lutego 2020 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
Jeżeli chcesz pisać programy desktop'owe to raczej nie PHP, pójdziesz w Python'a i/lub C++/C# ew. Java, na pewno trafisz też na biblioteki takie jak WinAPI, Windows Forms, Tkinter, GTK czy QT które ułatwiają pisanie aplikacji okienkowych.

Opcjonalnie możesz budować GUI w oparciu o technologie webowe (zwykły html/css/js) korzystając z electron'a i jednocześnie otrzymać wieloplatformowość i łatwość w rozwijaniu takiej aplikacji (poniekąd jest to tylko strona internetowa) która ma zachowaniem przypominać aplikacje.

Zważywszy na stopień trudności i popularność prawdopodobnie wybierzesz Python'a bo w nim bez większego trudu zautomatyzujesz to co potrzeba i napiszesz bota (nawet nie musisz pisać bo zazwyczaj sprowadza się to do zaimportowania odpowiedniej biblioteki zrobionej przez kogoś innego).

Od czego zacząć? Od podstaw zmienne, pętle, instrukcje warunkowe, funkcje a więc wszystko to co znajdziesz w każdym języku programowania i co jest niezmienne, skoro programy okienkowe to dobrze byłoby liznąć też programowania obiektowego.
komentarz 5 lutego 2020 przez Comandeer Guru (601,570 p.)

raczej nie PHP

http://gtk.php.net/ ;) 

komentarz 5 lutego 2020 przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)

@Tpk, Kolega napisał mi aby uczyć się tego na początku:

HTML CSS SAAS poznać zapoznać
JAVA SCRIPT 
JQURLY
BOODSTRAP

teraz korzystam z darmowego kursu freecodecamp.

Ale czy brać się od tej strony czy od jakiej na początku?

komentarz 5 lutego 2020 przez Comandeer Guru (601,570 p.)
Kolega podał Ci typowy stack do tworzenia stron internetowych – i to nie do końca najnowszy (BTW jQuery, nie jqurly).

Jeśli chcesz w taki sposób tworzyć aplikacje desktopowe, to potrzebujesz jeszcze Electrona i wiedzy o Node.js
komentarz 5 lutego 2020 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)

@Comandeer ~ Da się co nie znaczy, że jest to najlepszy pomysł :)

Co do tego stacku myślę, że jQuery możesz sobie darować, Sass opcjonalnie, Bootstrap niekoniecznie no i to o czym pisał już Comandeer.

Swoją drogą freecodecamp ma niektóre kursy niczego sobie kursy ~ w większości zależy od prowadzącego.

komentarz 6 lutego 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
C++, w tym bez problemu zrobisz to o czym piszesz (w innych jezykach, rowniez, ale w C++ jkest tego najwiecej + najwiecej materialow).
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2020 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
Zalezy co chcesz robić?

- programować amatorsko c++, python, php

- programowac w firme "zawód" - wertujesz ogloszenia o prace spisujesz technologie i szukasz materiałow,

podpowiem ci ze teraz na TOP jest JAVA (komórki), C# , c++ komerycjnie odpada poczytaj licencje np. QT to zrozumiesz, Ruby, Python (raczej dla devopsa).
komentarz 5 lutego 2020 przez motywator1994 Nowicjusz (120 p.)
Czyli możesz mi podpowiedzieć co najlepiej aby robić to dla siebie, a może potem zawodowo.
Tworzenie programów dekoptowych, automatyzujące pracę.

Jaki najlepiej topowy czy przyszłościowy język i od czego zacząć? W sensie szkoleń, czy są jakieś pierwsze typu freecodecamp, aby zobaczyć, przekonać się czy to dla mnie :)

Będę mega wdzięczny
komentarz 6 lutego 2020 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
Ja od 10 lat amatorsko programuje, najbardziej przejechałem się na C++, gdyż komercyjnie nie ma pracy w tym języku jest jej bardzo mało. Jest wyjście przesiadka na systemy embedded i douczenie się C i troszkę ASsemBLera.

Patrząc z perspektywy czasu JAVA jest najlepszym wyjściem, bezproblemowo programujesz gui i grafikę, a co do pracy programowanie komórek lub spring i tworzenie stron www lub  systemy enterprise. Co do automatyzacji najlepsza jest w BASHu na Linuxie, lub powershell win10 lub win server do tego dochodzi Pajton.

Pisałeś coś o botach spotkałem się z botami w PHP i Pythonie ale wszystkie były to boty do IRC'a . Ciebie interesuje pewnie clawier zbieracz tekstów tagów i informacji ze stron, na ten poziom wiedzy, wiem że przy budowie takiego bota nie obejdzie się bez sieci neuronowych ale sa też gotowe rozwiązania.
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Moim zdaniem niezależnie od OS'a Python jest najlepszy do automatyzacji, ewentualnie Ruby.

Jeżeli jesteś na Windows'ie możesz dodać jeszcze Batch'a, a na Linux'ie Bash'a.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 550 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,045 wizyt
0 głosów
8 odpowiedzi 20,215 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...