• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki edytor kodu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,041 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
Witam, szukam rozbudowanego edytora IDE do języków PHP, HTML i CSS. Chciałbym żeby ten edytor miał moduł/plugin do FTP.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez Velta Maniak (52,010 p.)
wybrane 6 stycznia 2020 przez Bartek12
 
Najlepsza

Może być na przykład Visual Studio Code + rozszerzenie ftp-sync.

komentarz 4 stycznia 2020 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Polecam
komentarz 4 stycznia 2020 przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)

@Velta, W VS Code nie można mieć pliku ze skryptem php i html jednocześnie.

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Używaj Phpstorma, przy nim wszystkie edytory to jakaś porażka. Btw deploy przez FTP skończył się dawno temu więc proponuję ogarnąć jakieś narzędzia do tego w stylu capistrano, deployer albo ogólnie proces CD w Gitlabie czy Jenkinsie.
komentarz 4 stycznia 2020 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
VSC
komentarz 4 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
heh ciekawe skąd te minusy... :) Szczerze to zgadzam się z Tobą w 100%, sam korzystam z intelli i webstorma i nie zamieniłbym tego na nic innego... nie wiem w czym niby VSC jest lepszy od tego Grzegorz? Owszem jest może darmowy, ale wg mnie intelli zwraca się bardzo szybko w postaci wygody pracy i czasu... chociażby rewelacyjna współpraca z GIT, możliwość nawet współpracy z JIRA itp. itd.

A co do deploy po ftp to wg mnie nie jest to zbyt dobre rozwiązanie... korzystanie z narzędzi do deployu jest znacznie lepsze, po pierwsze daje Ci gwarancję, że wszystko pójdzie w odpowiedniej kolejności itp., a po drugie masz logi, które są bardzo ale to bardzo cenne gdy coś się wysypuje...
komentarz 4 stycznia 2020 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Dla mnie w tym że jest intuicyjny, prosty zarówno w obsłudze jak i w rozbudowie, lekki, przyjemny, możesz sobie stworzyć środowisko do pracy dokładnie takiej jaką wykonujesz no i przede wszystkim jest darmowy... :)
Ile osób tyle opinii. Każdy korzysta z tego co lubi.
komentarz 4 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

no i przede wszystkim jest darmowy...

to nie jest żaden istotny argument... tym bardziej, że płacisz za naprawdę dobre oprogramowanie, nie negowałbym więc go tylko dlatego, że jest płatne... szczerze to nie znam osoby, która kupiłaby jakiś ich IDE i stwiedziłaby, że wydała bez sensu kasę :) Każdy jest mega zadowolony, czasem warto nieco zainwestować w siebie, a nie tylko wszystkie pieniążki ze zleceń odkładać do skarbonki :) ale to już wiadomo, kwestie indywidualne.

A co do plusów jakie opisałeś to może i tak, ale ja np. do intelli dodalem tylko 2 pluginy i bez żadnego problemu pracuję w projektach zarówno frontowych (angularjs, angular 8, react, w tym z tsx), jak i w back-endowych (java, kotlin, groovy itp.) i wszystko idealnie śmiga, podpowiada wszystko itp.

Z buta masz super pracę z testami jednostkowymi i e2e co dla mnie jest mega zaletą bo nie wyobrażam sobie pisać jakiegoś ficzera bez testów, ale tu wiem, że na tym forum jest sporo osób negujących testowanie kodu, więc to pewnie nie jest argument... Ale jest też super praca z GIT, fajne zabawki do testowania endpointów restowych, szczególnie gdy chcemy sobie odpalić kilka czy kilkanaście mikrousług back-endowych aby coś przeklikać e2e itp.

Ale jeśli dla kogoś priorytetem jest kasa to zgadzam się z Tobą, wtedy VSC jest chyba najlepszym wyborem. Pracowałem z nim jakiś czas temu w chacie ale przyznam, że jednak wziąłem ostatecznie intelliJ bo jakoś męczyło mnie to ciągłe ustawianie edytora, miliony pluginów itp. itd.

 

Ale co by nie mówić to koncząc dyskusję myślę, że właśnie te dwa produkty są warte uwagi i między nimi warto wybrac.

komentarz 4 stycznia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Minusy pewnie stąd, że mistrz Zelent korzystał z notepada++ oraz ftp.

IDE dostarcza Ci out of the box gotowe środowisko.
komentarz 4 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

mistrz Zelent

a wiesz, że jakiś czas temu spotkałem się w CV z wpisem, że koleś przerobil cały kurs Zelenta o JS i html :D ? Myslalem, że padnę jak to czytałem... nie mam nic do takich kursów ale widzę, że niektórzy tutaj wierzą, że po 1-2 kursach są już mistrzami świata :)

komentarz 4 stycznia 2020 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

A ja znam nawet takie firmy które z takimi umiejętnościami wzięłyby człowieka laugh

komentarz 4 stycznia 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
nie chciałbym krytykować czy oceniać tych kursów, dają jakąś tam wiedzę, ale już abstrahując od tego w jaki sposób jest tam wiele rzeczy pokazywanych to z tego co na szybko patrzyłem kiedyś, to te kursy (a przynajmniej JS) to takie mega totalne podstawy, moim zdaniem jeszcze bardzo dalekie żeby myśleć nawet o pracy... także trochę wątpię aby faktycznie jakieś firmie to wystarczyło :)

Podobne pytania

+2 głosów
7 odpowiedzi 3,680 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2016 w C i C++ przez programmero Bywalec (2,420 p.)
+16 głosów
5 odpowiedzi 2,204 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 542 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2015 w Inne języki przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...