Dzień dobry,
Od 3 lat rozwijam się w kierunku programowania i próbuje różnych technologii/języków. Zdecydowalem się skupić sie w kierunku PHP i myślałem o pracy PHP Backend/Full Stack Developer. Zastanawiam się czy moje umiejętności są wystarczajce do podjęcia pracy jako junior oraz jakie ewentualnie rzeczy musiałbym przyswoić. Obecnie chodze do 4 klasy technikum na kierunku informatyka i raczej nie myślę o studiach, wydaje mi się po opiniach ludzi że nie naucze się zbyt wiele więcej z rzeczy praktycznych, jedynie typowa teoria oraz "papierek". Ewentualnie, w razie potrzeby zdecyduję się na wieczorowe. Technologie/języki które znam dość dobrze i czuję się pewnie korzystając z nich:
- PHP (OOP)
- Laravel (Wystarczająco do napisania funkcjonalnej aplikacji)
- SQL
- Javascript (ES6)
- CSS (Sass)
- Menadżery pakietów (composer, yarn/npm)
- Git (korzystam z githuba)
Z rzeczy które znam, lecz tylko podstawy:
- React.js
- Konfiguracja serwera Linux (Apache, Nginx, dodatkowo Putty)
- Gulp, webpack
- Bootstrap
Jesli chodzi o doświadczenie komercyjnie to od roku pracuję po szkole jako freelancer, mam na koncie kilka mniejszych projektów (wizytówki, strony firmowe) oraz większych (Blog - Laravel + React.js, aplikacja, która umożliwia zatrudnianie osób oraz zamawianie usług - Laravel). Dodatkowo potrafię wdrożyć różne "systemy", usługi również poprzez API (przykładowo platności - obecnie miałem doświadczenie z Paypal, Skrill, G2A Pay). Mniejsze projekty wykonuję na autorskim cms'ie. Przed aplikowaniem do pracy postanowiłem że wykonam kilka prostych projektów, które dodam do portfolio, aby mieć co pokazać pracodawcy. Czy oprócz rzeczy które wymienilem warto sie czegoś douczyć lub może macie jakieś inne wskazówki? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)