• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka Kotlina przy pewnej znajomości Javy.

Cloud VPS
0 głosów
1,007 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2019 w Java przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
otwarte ponownie 1 lipca 2019 przez AleX1010
Witam.

Mam dosyć ciężki dylemat i nie mogę się zdecydować na żadne z rozwiązań. Mianowicie, umiem Javę na poziomie obiektowym(polimorfizm), nigdy natomiast nie robiłem niczego pod androida w Javie. Dużo się mówi o tym, że Kotlin wypiera Javę z Androida i to zresztą widać, został on również językiem wspieranym przez Google. I tutaj pojawia się mój problem, chciałbym uczyć się Kotlina, gdyz chce robić aplikacje na androida, ale... Czy jeżeli nigdy nie miałem styczności z programowaniem pod andka w Javie to jest sens uczyć się Kotlina? I czy z podstawową znajomością Javy, właśnie na poziomie obiektowym ma sens skupienie się tylko na Kotlinie? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 30 czerwca 2019 przez AleX1010

Najlepsza
jak znasz jave to na kotlina przejdziesz w dwa dni, to trochę jakby uproszczona java, co wiecej, możesz mieć w projekcie i jave i kotlina obok siebie. Jeśli zaczynasz nowe apki to proponuję kotlina, mi jakoś przyjemniej się w nim pisze niz w javie, choć mam parę zastrzeżeń do kotlina.
komentarz 30 czerwca 2019 przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
Ok, jeszcze jedna rzecz. Czy razem z postępami w kotlinie jeżeli chodzi o aplikacje na androida uczyć się też Javy pod kątem robienia takich apek? Czy sam Kotlin bez problemu wystarczy, żeby ogarnąć cała apke od A do Z? I dzięki za pomoc :)
1
komentarz 30 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
kotlin wystarczy
komentarz 30 czerwca 2019 przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
Jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedź :)
komentarz 1 lipca 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Chcesz przejść z języka Java na język Kotlin tylko dlatego, że jest hype'owany przez Google i innych, czy może jakaś głębsza i bardziej świadoma idea za tym stoi?
komentarz 1 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
a dlaczego uważasz że nie warto przechodzić na kotlina? moim zdaniem lepiej się w nim pisze i kod jest łatwiejszy do analizy, ale tez nie mam jakiegos mega doswiadczenia, jedynie kilka mikroserwisow i troche w androidZie i w sumie jestem zadowolony, nie widzę za bardzo sensu brnięcia w jave.
komentarz 1 lipca 2019 przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)

@jpacanowski, nie, nie tylko dlatego. Stoi za tym właśnie taka idea, że jest łatwiejszy, a poza tym wiele firm przepisuje swoje aplikacje na Kotlina, więc skoro ma niski próg wejścia, a tym bardziej jak znam jave to nie będzie to problem to lepiej uczyć się w Kotlina skoro ludzie powoli, ale zaczynają odrzucać Jave. Poza tym ogłoszenie go oficjalnym językiem na Androida przez Google coś jednak znaczy dla programistów androida.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 910 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 822 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2019 w Android, Swift, Symbian przez Aqua Obywatel (1,950 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,016 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...