@reaktywny, Polecanie C przed C++ również nie ma sensu. Tak samo jakby ktoś polecał C++ przed Rustem.
Z tego co widzę, to Kotlin jest zalecany do backendu.
Spotkałem się wielokrotnie z opinią, że dobrze znać Javę przed Kotlinem, wypowiadały się osoby które ileś tam lat siedzą w JVM. Ale oczywiście można obrać sobie Kotlina na start, podobnie inne języki.
Przez kogo jest zalecany? Bo Spring jeszcze nie ma pełnego wsparcia dla Kotlin, A ktor jest dopiero rozwijany. Ofert pracy w Kotlinie dla backendu jest tyle co kot napłakał :)
Dla Polski, strona indeed:
Hasło Koltin + Spring - 69 ofert
Hasło Java + Spring - 1404 oferty
czyli 20x tyle.
I jeszcze:
Kotlin vs Java: Can You Learn Kotlin Without Learning Java?
https://www.youtube.com/watch?v=SJckoJAUjUU
W Initializerze Kotlin jest od dość dawna. Czytałem jednak, że nie wszystko jest dostępne z poziomu Kotlina w Springu, To raz, A dwa Spring ma otrzymać też funkcjonalności niedostępne obecnie z poziomu Javy. Ktoś na blogu Pivotal pisał, że w kolejnej wersji Spring będzie w pełni "Kotlin ready". A nawet ma się pojawić wsparcie dla programowania asynchronicznego w Kotlin (jeśli czegoś nie pomyliłem :) ). Nie wiem jak wygląda status prac "na dziś", ale pamiętaj, że w każdej branży jest coś takiego, że za nim firmy się przeniosą na nowe rozwiązania mija co najmniej kilka lat. Zresztą widać to po liczbie ofert pracy, które tu przytoczyłem, na razie niewiele firm (14-20 razy mniej w stosunku do Javy) wybrało Kotlina do backendu.
No i trzeba uważać na deszcz / śnieg bo tego laptopy nie lubią a idzie powoli jesień.
W sumie do Kotlina jest już sporo tutków, video kursów, a nawet po polsku są 2 książki i trzecia w drodze, więc nie jest źle. Gorzej.....z ofertami pracy :)
Na największym portalu z pracą w PL - www.pracuj.pl:
Praca java Mamy dla Ciebie 764 ofert
Praca kotlin Mamy dla Ciebie 53 ofert
I tak jest nieźle bo z dwa lata temu. do Kotlina było ok. 10 ofert. :)
93,460 zapytań
142,454 odpowiedzi
322,724 komentarzy
62,837 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj