• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka Javy przy obecnej znajomości JS/C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
669 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Witam, czy znając w dobrym stopniu JS oraz C++, będzie łatwo nauczyć się Javy? Oraz czy warto gdy zajmuję się głównie technologiami web, ponieważ chce w jak najbliższej przyszłości pisać aplikacje na androida i nie wiem czy rozpocząć naukę javy, czy kształcić web i robić je na apache cordova

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

Ale java umiera ;)

To wszystko zależy czy chcesz robić tylko na Androida, czy na oba systemy mobilne. Crossplatformowych natywnych rozwiązań jest mnóstwo i wcale nie trzeba robić ich jako appki typu Cordova, Titanium czy Phonegap, bo te są słabe. Appki powstające w HTML, JS i CSS mają więcej wad niż zalet.

Ze swojej strony polecam Flutter+Dart, Python+kivy, Nativescript czy od biedy React Native lub inne podobne technologie. Za rok-dwa będzie też Kotlin native.

Do web w mojej ocenie najciekawsze są RoR i Django (dużo ofert pracy i szybko się programuje), choć są nowości jak Elixir+Phoenix, Golang, Dart, itp. itd. 

 

komentarz 12 kwietnia 2018 przez Tomasz Rogalski Bywalec (2,800 p.)
edycja 12 kwietnia 2018 przez Tomasz Rogalski
Nie będzie Ci łatwo. W moim przypadku zaczynałem od Javy a potem naukę JS i koncepcje tych języków różnią się bardzo. Ale warto znać obie te technologie. Łatwiej ogarniesz Javę dobrze znając C++. Np ta książka napisana jest tak aby pokazać różnice pomiędzy C++ a Javą.  helion.pl/view/8497w/javp10.htm

Ilość ofert pracy w Javie nie sugeruje by Java umierała:)
komentarz 12 kwietnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,150 p.)

@NIMuser, Z tym 

Java umiera

To poleciałeś ostro :). Java to nie tylko android, ba- Android to teraz Kotlin a nie Java. :) 

Java ma zastosowanie olbrzymie w Data teraz i nadal  w REST się trzyma :) . Chociaż jak kolega napisał " głównie w techonologiach WEB" to zależy, czy kolega ma na myśli back-end czy front-end . Bo do front tylko NATIVE i tu java nie ma podjazdu nawet nie próbuje 

1
komentarz 12 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Ze java umiera - to był żart, dlatego dałem na końcu odpowiedni znak ;)  Sporo osób (chyba głównie dot netowcy) twierdzą jednak, że java zdycha.
komentarz 12 kwietnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,150 p.)
bo muszą tak twierdzić :D żeby sie dowartościować
komentarz 12 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Znajomość języka C++ w znacznym stopniu ułatwia naukę Javy, ponieważ jest wiele analogii, podobieństw, a nawet identycznych fragmentów składni. Wiele dobrych rzeczy i wzorców z języka C/C++ zostało przeniesionych do Javy. Prosty przykład poniżej.

język C++


for (int i = 1; i < 101; i++)
{
 if (i % 3 == 0)  cout << "Fizz";
 if (i % 5 == 0)  cout << "Buzz";
                  cout << " " << i << endl;
}

język Java

for (int i = 1; i < 101; i++)
{
 if (i % 3 == 0)  System.out.print("Fizz");
 if (i % 5 == 0)  System.out.print("Buzz");
                  System.out.println(" " +i);
}

Treść zadania brzmiała:

.W najprostszy możliwy sposób przy użyciu max 2x if stworzyć algoryt wypisujęcy Fizz gdy liczba podzielna przez 3, Buzz gdy podzielna przez 5 i FizzBuzz gdy przez 3 i 5 a gdy nie podzielna to po prostu wypisujemy liczbę.

Jak widać obydwa kody są niemal identyczne.

komentarz 12 kwietnia 2018 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
W C lub PHP ten kod tez bedzie wygladal tak samo. Spojrzalbym szerzej i porownal np. paradygmaty.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 775 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2019 w Java przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hrqe Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 680 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...