• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca programisty – czy programista jest skazany na okulary?

0 głosów
1,643 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Umbra Początkujący (360 p.)
Witam.

Od niedawna nęka mnie pewna rozterka. Mam skłonności, aby rozwijać się w programowaniu, a może nawet wiązać z tym przyszłość, ale bardzo chciałbym zachować zdrowy wzrok. Stąd pytanie: czy programista jest skazany na okulary/zły wzrok? Mam nadzieję, że podzielicie się swoim doświadczeniem.

Z góry dzięki.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2018 przez RafalS VIP (122,780 p.)
Nie, nie jest skazany. W mojej pracy wiele osób nie nosi okularów. Kwestia dobrych nawyków - przerwy, regularnie odrywanie wzroku od monitora co jakis czas.
4
komentarz 28 października 2018 przez Benek Szeryf (93,910 p.)
Okularów mogą nie nosić, ale są jeszcze soczewki, które nomen omen nie rzucają się w oczy.
+1 głos
odpowiedź 28 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
A piszesz na małym ekraniku laptopa? Jeżeli tak, to pomyśl o zewnętrznym monitorze do laptopa 25-34 cale, dla mnie najlepszy jest LG 34 cale 21:9, można na pół podzielić IDE i ebooka. Podpinam tylko klawiaturę zewnętrzną i kablem hdmi monitor do laptopa. Do tego pisanie na standardowej klawiaturze laptopa też nie jest jakoś specjalnie wygodne. Wielu programistów stosuje to co ja, nie męczą się oczy z małym tekstem i masz przenośny komputer gdy zajdzie taka potrzeba. Ważne też jest odpowiednie dpi, według najnowszych badań zalecane ponoć 190 do czytania tekstu. Sam widzę to i odczuwam zmęczenie wzroku, gdy czytam tekst na laptopie z dpi 100 w 1366x768, a dpi 300 na smartfonie.

http://dpi.lv/
+1 głos
odpowiedź 28 października 2018 przez marcin99b Szeryf (86,340 p.)

Sporo zależy też od genetyki 

Ja np mimo sporego patrzenia w ekran, mam bardzo dobry wzrok, może nie jest idealny, ale wszystko jest wyraźne 
Podczas gdy znam osoby które teoretycznie nie spędzają tyle czasu przed ekranem, a mają problemu z przeczytaniem tekstu, który większość osób widzi bez problemu 

No i też są dobre praktyki pozwalające spowolnić proces psucia się wzroku, przykładowe:

• dbaj o odpowiednią odległość, jeśli bez problemu wszystko widzisz, to nie przybliżaj głowy niepotrzebnie 
  • co jakiś czas odrywaj wzrok, jeśli nie musisz patrzeć w ekran to tego nie rób 

Np kiedy się nad czymś zastanawiasz, co nie wymaga od ciebie ciągłego patrzenia w ekran, rozglądaj się po pokoju, po pewnym czasie zaczniesz robić to odruchowo
Niby drobny szczegół, ale sprawia że co chwile robisz przerwy od patrzenia w ekran
A najlepiej podczas tego zastanawiania się, wstań i pochodź po pokoju, nie dość że szybciej wpadniesz na pomysł to jeszcze będzie to zdrowsze

Wbrew pozorom praca programisty to nie jest ciągłe gapienie sie w ekran i klepanie w klawiature, jest też cała masa kombinowania i myślenia, m.in myślenia o tym, co nie wymaga patrzenia w ekran
przykładowa sytuacja => "czy jak zrobie tak, to w przyszłości będą z tym problemy?"
albo => "czy to należy do tego? czy może powinienem wrzucić ten obiekt w innym miejscu, ale czy wtedy to będzie spełniało odpowiedzialność tego?"

0 głosów
odpowiedź 28 października 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Wpisz w wyszukiwarce frazę "higiena oczu". Znajdziesz na pewno sporo przydatnych artykułów.

Podobne pytania

–2 głosów
4 odpowiedzi 1,547 wizyt
+8 głosów
4 odpowiedzi 2,644 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w Offtop przez KazikBozia Obywatel (1,600 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,284 wizyt
pytanie zadane 13 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Zahir Nowicjusz (130 p.)

93,741 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...