• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura informatyka w C++. Część praktyczna

0 głosów
2,337 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Witajcie!

Mam pytanie dotyczące matury z informatyki. Jako język wybrałem C++, jako środowisko CodeBlocks. Problem polega na tym, że z c++ miałem mało do czynienia (wole języki webowe) i tu pojawia się mój problem. Skąd w części praktycznej brać potrzebne funkcje? Trzeba znać wszystkie najważniejsze jak zapis, odczyt z pliku, działania matematyczne (np. sqrt()) itd? Czy jest może podana lista funkcji na arkuszu jak w egzaminie e14?

Jeżeli nie ma funkcji na arkuszu to jest jakiś sposób, żeby w codeblocksie znaleźć spis funkcji, lub cokolwiek co mogłoby pomóc w sytuacji ekstremalnej?

Dzięki za pomoc!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)
wybrane 24 kwietnia 2017 przez Else

Najlepsza

Czy jest może podana lista funkcji na arkuszu jak w egzaminie e14?

O ile nic nie zmienili, to nie ma czegoś takiego.

Jeżeli nie ma funkcji na arkuszu to jest jakiś sposób, żeby w codeblocksie znaleźć spis funkcji, lub cokolwiek co mogłoby pomóc w sytuacji ekstremalnej?

Zawsze możesz przejrzeć odpowiednie nagłówki, tyle że... musisz wiedzieć, czego szukać. Ogólnie to powinieneś sobie przerobić typowe zadania w domu, żeby mniej więcej wiedzieć, jak podejść do danego zagadnienia. Jakiś skromny kurs C++ też by nie zaszkodził.

komentarz 24 kwietnia 2017 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Ok dzięki
komentarz 24 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)
Hej, z najką poczekaj może aż ktoś inny jeszcze odpowie. :D Będziesz miał z czego wybierać.
1
komentarz 24 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)

Jeszcze może taka mała rada: na pewno naucz się operacji na plikach (biblioteka fstream), łańcuchach (biblioteka string + ewentualnie stringstream) i przejrzyj możliwości biblioteki matematycznej (cmath). Dodatkowo przydatna może być obsługa wektorów (vector) oraz przejrzenie i popróbowanie działania dostępnych algorytmów (algorithm).

Odnośniki, które podałem, są linkami do dokumentacji, w której podane są dość szczegółowo kwestie techniczne. Żeby się zapoznać z tymi wszystkimi dobrodziejstwami, radzę uczyć się z jakiegoś kursu, jeśli dotąd miałeś niewiele wspólnego z C++. Do dokumentacji zaglądaj, kiedy chcesz dowiedzieć się dokładnie, jakie parametry przyjmuje funkcja, jakie składowe posiada klasa, co zwracają funkcje i jakie dokładnie działanie dana funkcja wykonuje. Uczenie się prosto z dokumentacji jest dobre, ale jeśli masz już jakieś doświadczenie. Inaczej można się zagubić (C++ nie jest językiem prostym).

1
komentarz 24 kwietnia 2017 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Dzięki za podpowiedzi. Zacząłem się uczyć algorytmów maturalnych z http://www.algorytm.edu.pl/algorytmy-maturalne.html

Muszę sobie jeszcze przypomnieć kurs c++ i napisać coś samemu, żeby dojść do jakiejś wprawy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,507 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,866 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 532 wizyt

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...