• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co po kurie php, rozwiązania w dev , kiedy praca?

0 głosów
377 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kamil Słapek Początkujący (260 p.)
Witam, skończyłem ze zrozumieniem kurs u Mirosława, zresztą nie tylko ten „przeleciałem” też przez inne wyłapując rzeczy, których nie wiem. Chciałbym nabrać doświadczenia na własnych projektach tylko nie wiem jak powinno to wyglądać w praktyce. Wcześniejsze projekty kodowałem strukturalnie, wszystko na if()ach i po 1000 linijek makaronu, teraz próbuje napisać cmsa obiektowo tylko przy użyciu funkcji, ale ta komunikacja… Oba rozwiązania (i inne) oczywiście działają, tylko wydaje mi się że nie tędy droga.Jak się nauczyć, kiedy w profesjonalnym dev stosuje się takie a kiedy inne rozwiązanie? Np, czy lepiej zrobić sobie funkcje do pobierania rekordów z bazy, gdy za każdym razem pobieramy co innego, czy lepiej skopiować ten fragment kodu kilka razy itp.

Co i na jakim poziomie muszę opanować waszym zdaniem, aby zacząć pracę jako pre-pre-prejunior od back-end :) ? Bo na własną renke tylko utrwalam sobie rozwiązania kodu na trytytkach i srebrnej taśmie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 marca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No to tak: W PHP kod obiektowy bardzo poprawia jakość kodu. Warto jest pisać obiektowo, ponieważ taki kod jest łatwiejszy w utrzymaniu, modyfikacji. Tworzysz sobie pliki z klasami, dodajesz odpowiednią przestrzeń nazw, i później korzystasz z tych klas. To nic trudnego. Czysty kod. Co do pracy - ciężko określić. Jeśli mówisz o pracy na etacie, to prawdopodobnie będziesz musiał się jeszcze dużo nauczyć. Jeśli chodzi o jakieś proste strony, proste skrypty, to w sumie już za chwilę możesz zacząć zarabiać.

Podobne pytania

+6 głosów
3 odpowiedzi 1,592 wizyt
+8 głosów
4 odpowiedzi 2,700 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w Offtop przez KazikBozia Obywatel (1,600 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 767 wizyt

93,788 zapytań

142,753 odpowiedzi

323,429 komentarzy

63,393 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...