• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Junior, senior developer - o co z tym chodzi?

+6 głosów
1,550 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mavimix Dyskutant (8,490 p.)
O co chodzi z tym, że ktoś jest np. junior developerem? Domyślam się, że chodzi o doświadczenie zawodowe ALE:

1. Czy to są jakieś formalne, oficjalne, tytuły czy po prostu tak się przyjęło mówić?

2. Czy są jakieś inne "stanowiska" niż junior i senior?

3. Kto tak naprawdę decyduje o tym czy jestem juniorem itd?

4. Czy są jakieś kryteria (oficjalne, bądź nie) co to tego kto to jest junior, senior...?

Oprócz pytań u góry mile widziane ogólne opowiedzenie o tym :D

3 odpowiedzi

+11 głosów
odpowiedź 14 lipca 2021 przez Benek Szeryf (94,170 p.)
wybrane 18 lipca 2021 przez Mavimix

Najlepsza

To ja się wypowiem na podstawie mojego doświadczenia i obserwacji.

1. Czy formalne to zależy, co masz na myśli. Nie spotkałem się z tym, by jakiś standard ISO, czy podobny twór opisywał takie tytuły. To co spotkałem to nazwy stanowisk w firmach. Czyli coś, co jest przyjęte w danej firmie. Najczęściej spotkasz takie tytuły w ogłoszeniach o pracę.
  2. Tak, są. Pomiędzy nimi jest regular lub mid. Ja to zawsze postrzegałem jako synonimy. Czyli można podsumować, że mamy poziomy doświadczenia podzielone na junior, mid/regular, senior. Niektórzy śmieszkują, że może być jeszcze ninja. Ale mogą być jeszcze inne nazwy jak np. DevOps, Architekt, Tester, Frontendowiec, Backendowiec, bazodanowiec, które wiążą się bezpośrednio z technologiami i tym, co się robi na danym stanowisku. I takie rzeczy jak najbardziej widuje się w ogłoszenia. Często łączą się z poziomem zaawansowania, przykładowo backend junior developer.
  3. Strasznie śliska sprawa. Najlepiej byłoby to mierzyć ilością zrealizowanych projektów, biorąc pod uwagę ich złożoność, stos technologiczny i aspekty biznesowe. Jeśli pracowałeś w kilku firmach, robiąc 10 różnych projektów, w tym dotknąłeś kilkunastu technologii, ponadto zajęło Ci to więcej niż 10 lat i umiesz rozmawiać z klientem zza granicy, to w Polsce jak nic jesteś bardzo mocnym seniorem i Twoja pensja miesięczna brutto zaczyna się od 20 000 zł/miesiąc.

Z reguły firmy Cię szufladkują jako juniora/mida/seniora, a wiąże się to bezpośrednio z pensją, jaką uda Ci się wynegocjować podczas rozmowy o pracę. Należy jednak pamiętać, że bycie midem w jednej firmie, nie oznacza, że będziesz w drugiej firmie też midem. Możesz zostać w niej seniorem albo juniorem. W dobrych firmach, które robią naprawdę ciekawe i innowacyjne projekty, raczej będziesz miał niższe stanowisko niż w przeciętnej firmie. Ale to nie znaczy, że wypłata będzie niższa. Może być taka sama lub wyższa. W skrócie mówiąc, wszystko zależy od samej firmy.
  4. Słyszałem o takich kryteriach:
    • junior - osoba, która jest w stanie samodzielnie wykonać proste zadania.
    • mid/regular - osoba, która wykonuje bardziej złożone zadania, ale jeszcze nie ogarnia całego projektu. Rozwija np. jego jeden komponent.
    • senior - człowiek samodzielny, który w zasadzie wytycza jak zrealizować dany projekt, choć bardziej chodzi tutaj o aspekt technologiczny, architektoniczny niż biznesowy.

Chociaż warto dodać, że każdy powinien i pewnie konsultuje się z innymi kolegami z zespołu. Zamykanie się na innych i uważanie, że tylko ja wiem najlepiej to bardzo zła cecha, niezależnie od poziomu doświadczenia.

Na koniec taka kwestia, że w Polsce te tytuły się często zawyża. Na przykład mid zostaje seniorem, a wynika to z tego, że firmy pośredniczące w zatrudnieniu, tzw. kontraktownie, rekrutują ludzi pod stanowiska, które zlecane są przez ich klientów, czyli inne firmy, które nie chcą tracić czasu i pieniędzy na robienie własnej rekrutacji. Skutkuje to tym, że jeśli firma A potrzebuje seniora, a kontraktownia nie ma samych juniorów i midów, to wciskają mida.

Jedyny sposób jaki pozwoli się samodzielnie zaszufladkować do danego poziomu, to odbycie kilku rekrutacji na różne poziomy i sprawdzenie ile propozycji pracy się dostanie. Wtedy z grubsza będzie można oszacować, czy jest się juniorem, midem czy seniorem.

komentarz 15 lipca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,170 p.)

Skutkuje to tym, że jeśli firma A potrzebuje seniora, a kontraktownia nie ma samych juniorów i midów, to wciskają mida

(Tutaj chyba miałeś na myśli, że "(jeśli) kontraktownia ma samych juniorów i midów, to wciska mida"?)

1
komentarz 15 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (283,500 p.)
Ja nie wiem czy mid zgodziłby się na wciśniecie na seniora, to nie tylko "przydomek", ale ogromna odpowiedzialność. :D To jest osoba która zna domene na tyle, że zapytana o pewien własnie "problem powszechny" szybko jest wstanie znaleźć najlepsze rozwiązanie, a nie jedno przykładowe.
komentarz 18 lipca 2021 przez Mavimix Dyskutant (8,490 p.)

Dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło smiley

0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2021 przez niezalogowany
1
komentarz 14 lipca 2021 przez niezalogowany

Prawdziwy mędrzec wie kto przeczytał a kto nie .....smileyyes

2
komentarz 14 lipca 2021 przez Comandeer Guru (609,000 p.)

@niezalogowany, a może odniesiesz się w jakikolwiek merytoryczny sposób do uwag, jakie się pojawiły? 

1
komentarz 14 lipca 2021 przez niezalogowany

Nie ! Nie odniosę się smiley

7
komentarz 14 lipca 2021 przez Comandeer Guru (609,000 p.)
W takim razie chciałbym poinformować, że tego typu zachowanie (prowadzenie do wyraźnych spięć z innymi uczestnikami forum, stosowanie ataków ad hominem i innych chwytów erystycznych wobec administracji i innych użytkowników forum oraz w pełni świadome niestosowanie się do poleceń administracji oraz postanowień regulaminu) nie jest na tym forum tolerowane i mogą zostać wobec Ciebie wyciągnięte stosowne konsekwencje, w tym ban.
1
komentarz 16 lipca 2021 przez niezalogowany
ponad 24h zajęło mi opanowanie strachu w zw z Twoim komentarzem powyżej...:-)

Jestem świadomy konsekwencji i uważam że "odrobinę" przesadzasz w moim przypadku.

Dziękuję Bardzo i Pozdrawiam Serdecznie
–1 głos
odpowiedź 16 września 2021 przez Dominik Kiciński Użytkownik (500 p.)
1. Nie są to na pewno oficjalne i formalne tytuły.

2. Używa się często nazw "stanowisk" typu: ninja, master, regular, mid itp.

3. Tak na prawdę to decyduje pracodawca, a pokazuje przede wszystkim stawką, którą Ci płaci.

4. Ciężko powiedzieć - możesz być seniorem w jednej firmie robiąc to samo przez 10 lat i wiedząc totalnie wszystko co potrzebujesz. Idąc do innej firmy robiąc inne rzeczy (nawet w tej samej technologii) możesz być od nowa juniorem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 374 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 1,007 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez roberto23 Początkujący (270 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 2,263 wizyt

93,778 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...