• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język wybrać i od czego zacząć w kwestii zrobienia własnego projektu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
556 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

Hej, od pewnego czasu mam w głowie pewien projekt, docelowo miałby on współpracować na trzech platformach, tzn.

-Aplikacja web

-Aplikacja dekstop

-Aplikacja android

I tutaj mam zagwozdkę bo zastanawiam się w czym to napisać. Zaznaczam tutaj jednak, że nie chodzi mi o to, żeby język, w którym pisze wchodził w każdą platformę bo wtedy bym się nie zastanawiał i pewnie wybrał javę.

Badzo istotne jest dla mnie to, żeby prace nad projektem zacząć względnie wczesnie, tzn żeby język oferował już jakotakie możliwosci bez przerabiania go w ogromnej ilosci, bo reszte zagadnien i tak w miare tworzenia projektu możnaby poznać, a jako, że będę w tym współpracował z jeszcze jedną osobą sprawa jest tym istotniejsza:)

Posiadamy pewną znajomosc języka c++, na tyle dużą, że nauka języka była by własnie nauką języka, a nie w ogóle programowania przy tym.

Póki co w głowie napotykam pythona lub ruby, są raczej proste, umożliwiają szybki rozwój i dają możliwosc pisania na dekstop oraz siec dzieki railsom/django.

Ktorys z nich bylby odpowiedni, a może wybrać cos kompletnie innego? laugh

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Ciekawym wyborem może być także JS, gdzie wszystkie te platformy można łatwo ogarnąć. Ekosystem JS jest na tyle duży, że istnieją odpowiednie narzędzia na każdą z tych platform:

 

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Błagam. Nie PhoneGap crying

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,450 p.)
A czemu? Co Ci takiego zrobił?
komentarz 11 kwietnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nic mi nie zrobił, ale skoro siedzimy już w programowaniu to czy duży problem sprawia ogarnięcie tej Javy? Serio jako język wydaje się ułomna w porównaniu do C, C++.

API androida jest jak składanie klocków lego. Nie sprawia dużo problemów, a w stosunku do PhoneGapa daje ocean możliwości. wink

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Wszystko zależy od aplikacji. Ja na przykład nie wyobrażam sobie, żebym uczył się Javy tylko po to, żeby de facto napisać wrapper na moje REST API ;) Więc i tak bym nie użył tych wszystkich możliwości – a jedynie zmarnowałbym czas ucząc się nowej technologii.

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

zmarnowałbym czas ucząc się nowej technologii.

Mamy zupełnie odrębnie zdefiniowany samorozwój smiley

komentarz 11 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,450 p.)
Samorozwój można se robić poza biznesem – taka smutna prawda, niestety ;)

Niemniej: tak, nawet w samorozwoju byłby to dla mnie czas zmarnowany, ponieważ po prostu nie interesują mnie projekty, w których Java byłaby… po prostu Javą. Wolę specjalizować się w językach, które już znam, zwłaszcza w JS. I paradoksalnie im więcej o tym języku wiem, tym bardziej zdaję sobie sprawę… jak mało wiem.
komentarz 11 kwietnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Ok. Rozumiem Twój tok myślenia. Ja nie mogę usiedzieć w miejscu... cheeky

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2016 przez Meyton Początkujący (320 p.)
Ze swojej strony mogę polecić Ci technologie Microsoftu, które nadają się do każdego zadania. Do tego Visual Studio, który daje ogromne możliwości podczas pisania kodu. Szczególnie, jeśli projekt robi się duży.

Web i Desktop to standard.

Natomiast ciekawą sprawą jest tworzenie natywnych aplikacji mobilnych w C# .net! Dzięki Xamarinowi.

O ile Cordova daje Ci możliwość napisania aplikacji a la Webowej, którą komórka odpala w swoim wewnętrznym WebView, o tyle Xamarin tworzy w pełni natywne aplikacje pod każdą z trzech platform (iOS, Android, WP).

Kto pisał, ten wie, że różnice performance'owe są ogromne. Blackberry nie jest wspierane, ale nie wiem czy warto sobie nim głowę zaprzątać.

Kolejną ciekawostką jest to, że od 31 marca b.r. Xamarin jest dołączony do każdej wersji Visual Studio zupełnie za darmo. Do tego momentu licencja kosztowała 999$ rocznie per platforma.

Warto się pochylić nad tematem.
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Dodalbym tylko, ze generalnie chciałbym przynajmniej na razie pracować na darmowych opcjach.

Polecasz więc C#?
komentarz 12 kwietnia 2016 przez Meyton Początkujący (320 p.)
Jeśli posiadasz Windowsa, to resztę dostaniesz od Microsoftu za darmo.

Visual Studio 2015 w wersji Community jest za darmo do użytku komercyjnego nawet dla firm. Xamarin jest w nim zawarty.

Tak, z czystym sumieniem polecam C#.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 651 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w Inne języki przez Szygnik Początkujący (340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 193 wizyt
–14 głosów
11 odpowiedzi 1,726 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2016 w Inne języki przez KPXD Początkujący (290 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...