• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie / Rada - jaki język i program wybrać do mojego projektu ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w C i C++ przez Recha14 Nowicjusz (120 p.)
W skrócie,żeby nie męczyć - chciałbym stworzyć grę z menu ,

logowaniem (to już raczej później) , mechanika gry polega na

wyborze akcji, następnie na ekranie pokazywany jest obrazek wybranej

akcji, przeliczenie co się wydarzy i ruch postaci we wskazane miejsce

- coś na zasadzie tur. Wszystko objęte ramami czasowymi ( na daną akcję np 8 sekund,kolejna 6 - w zależności jaka to akcja)

Czy ma macie jakieś sugestię w jakim języku i

programie pisać ? Może ma macie jakieś rady ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)

Trudno powiedzieć co chcesz osiągnąć... twój opis gry jest bardzo ogólnikowy. Gra będzie 2D/3D? Zależy ci na szybkości działania gry? Miałeś już jakieś doświadczenie z programowaniem wcześniej? Czy chesz pisać wszystko 'from scratch' (od podstaw) czy może użyć jakiegoś engine'a? 

Po treści tego pytania wnioskuję że jesteś początkujący w temacie gamedev'u i programowania. Jeśli się mylę to przepraszam. Może ten artykuł ci pomoże: https://mikeedev.wordpress.com/2018/06/18/projektowanie-i-tworzenie-gier-wideo-od-czego-zaczac/

Pozdrawiam!

komentarz 15 lipca 2018 przez Recha14 Nowicjusz (120 p.)
Gra będzie póki co 2D, tak zależy mi przede wszystkim na płynności i szybkości działania,

tak, mam doświadczenie ( w technikum wprowadzenie do programowania (teoria i podstawowe programy matematyczne bardziej w C++, trochę Pascala), skończyłem ostatnio jeszcze roczny kurs z programowania aplikacji internetowych i mobilnych (html, css, js, java, php i kotlin na mobilne) , ogólnie jestem samoukiem i hobbistycznie się tym zajmuję, chociaż chciałbym kiedyś pracować jako Frontend albo programista C++,

Nigdy nie robiłem czegoś takiego i szukam i czytam i nie wiem jak zacząć, bo patrzylem już w Visual Studio i Unity ale nie wiem czy to dobry kierunek i czy może jest coś prostszego.
komentarz 15 lipca 2018 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
Jeśli zależy ci na płynności i szybkości działania to polecam C++ i np. SFML (prosta, obiektowa, przyjazna dla początkujących biblioteka 2D). W sumie to możesz spróbować i SFML i Unity, zobaczysz co ci bardziej przypadnie do gustu i przy tym zostaniesz.
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
desktop czy web czy mobile?

Jak nie wiesz w czym zacząć, to może Python + PyGame?
komentarz 15 lipca 2018 przez Recha14 Nowicjusz (120 p.)
Bardziej desktop, właśnie w tym artykule co wstawił @MichałGibas była lista języków i tak zacząłem myśleć o Pythonie i natknąłem się na PyGame
komentarz 15 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
PyGame jest bardzo dobry (szczególnie do nauki, ale powstają na tym też komercyjne produkty). Jak chcesz się zając bardzo poważnie tematem to bierz się za Unreal albo Unity.
komentarz 15 lipca 2018 przez Recha14 Nowicjusz (120 p.)
Chyba faktycznie najlepszą opcją jest Unity,

A mam jeszcze pytanie i można zamykać temat

Zaczną oczywiście od podstaw robienie i od prostych rzeczy, żeby następnie dokładać kolejne dodatkowe elementy, które rozbudują aplikację, ale poprawcie mnie jeśli mam złe wiadomości o tym - czy jakbym chciał zrobić w przyszłości logowanie do własnego konta, na którym indywidualnie będą zapisywały się statystyki itp czy wystarczy Serwer z SQL, żeby zrobić taką bazę użytkowników i tą bazę podczepić do gry ? czy zupełnie inaczej to wygląda ?
komentarz 15 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Możesz przechowywać dane w wielu różnych DB lub plikach np. XML, to Twój wybór.

Unity jest rozbudowane, Unity i Unreal to bardzo duże silniki, mogą być trochę przytłaczające na początku nauki. Ja bym zaczął np. od PyGame i jak Ci się to spodoba wybrał coś większego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 845 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,641 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...