• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak zacząć programowanie???, Jaki język wybrać???

VPS Starter Arubacloud
–14 głosów
1,676 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2016 w Inne języki przez KPXD Początkujący (290 p.)
zamknięte 17 listopada 2016 przez KPXD
Mam problem, a mianowicie od czego zacząć programowanie???, wiem że pytanie już zadano nie jeden raz, ale zgubiłem się w tym wszystkim :), na jednej stronie było napisane że delphi wymiera, na drugiej żeby zacząć od C++ , a na trzeciej od javy. To w końcu od czego o_O, dodam jeszcze że mam 13lat i pisałem narazie w batchu, ale już teraz mam problemy bo brakuje mi komend :(
komentarz zamknięcia: Temat zamykam, bardzo dużo pomysłów na zaczęcie (jak narazię poznałem trochę C++ podstaw i obiektowego)
4
komentarz 28 sierpnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Polecam język angielski. :v
komentarz 29 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Temat powielany wiele razy na forum. Poczytać forum i tyle. Bo tu będą takie same odpowiedzi jak tam
6
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Jak masz 13 lat to idź na boisko kopać piłkę z kolegami a nie zaprzątaj sobie głowy nauką/pracą. Na to przyjdzie jeszcze czas.
2
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
Manjaro głupoty gadasz, czemu ma niby nie uczyć się programowania od 13 lat? To idealny wiek do nauki, powinni podstawy programowania wprowadzić w szkole, nawet takie programowanie, gdzie sterujemy żółwiem dając polecenia, nie pamiętam jak ten program się nazywał...
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Głupota to jest zabierać dzieciom dzieciństwo... Za moich czasów w tym wieku to się b lesie "bazy" budowało, bawiło w chowanego i grało w piłkę. A dzisiaj to laptopy, smartfony, tablety. Po szkole to korki, angielski, szkoła muzyczna. Takie dzieciństwo...
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
Kto mu zabrania wyjść pograć w piłkę i "budować bazy"? Czy musi grać w tą piłkę cały dzień? Poza tym czasy się zmieniają i technologia idzie do przodu.
3
komentarz 29 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Jak masz 13 lat to idź na boisko kopać piłkę z kolegami a nie zaprzątaj sobie głowy nauką/pracą. Na to przyjdzie jeszcze czas.

Bez jaj... przecież rodzice mu nie kazali żeby zaczął zarabiać i codziennie przynosił do domu pieniądze. On się pyta dopiero o język jaki się uczyć i przecież nie myśli teraz o pieniądzach tylko o przyszłości. To odpowiedni czas na naukę programowania.

komentarz 29 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)

@jpacanowski

2
komentarz 29 sierpnia 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)

Barttyyy Logo Komeniusz :P pokaż żółwia i te sprawy

A odnośnie tematu to popieram to co napisał jpacanowski. Nigdy nie jest za wcześnie na trening logicznego myślenia. Lepsze to niż Minecraft czy co tam ludzie robią.

11 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Po pierwsze - jeden znak zapytania wystarczy :)

Po drugie - napisz co chciałbyś programować, co cię kręci? Strony internetowe, gry, aplikacje mobilne, programy użytkowe, a może urządzenia elektroniczne?

Musisz zdać sobie sprawę, że jest bardzo dużo języków programowania, różne do różnych zastosowań i bez sensu moim zdaniem jest polecanie konkretnego, bez wiedzy co chciałbyś robić.
+2 głosów
odpowiedź 28 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Osobiście twierdzę, że najłatwiej będzie zacząć od C++, ponieważ jest do niego bardzo dużo poradników i wskazówek w internecie i można łatwo przyswoić obiektówkę, która jest niezbędna w takich językach jak Java, C#, z C++ przejście do jakiegoś php czy innego języka to kwestia kilku dni. Jeśli zaczynasz całkowicie od zera to polecam: https://www.youtube.com/watch?v=Kc98tH59A_U&list=PLJH_V2agrmShGF7wFvaB-FfS_JDkhTgAr

Miłego programowania i wielu sukcesów.
6
komentarz 28 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

z C++ przejście do jakiegoś php czy innego języka to kwestia kilku dni

To przejdź do Ruby czy JS. O Haskellu czy Erlangu już nie wspomnę.

Owszem, były kiedyś czasy, gdzie znajomość C++ oznaczała znajomość 80% języków. Niemniej te czasy już bezpowrotnie minęły. 

1
komentarz 28 sierpnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Tylko, że jeśli ktoś chce w przyszłości robić strony internetowe (backend), to chyba lepiej żeby zabrał się za PHP/Pythona/Ruby'ego niż wałkował C++ :)
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Niech się lepiej weźmie za Jave bo nie zarobi : D
komentarz 29 sierpnia 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
No sam nie wiem czy Java dalej będzie na topie za ~10 lat.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

RegularLemon - Java to potężny język do wielu zastosowań. Warto również tutaj przytoczyć słowa Sun Microsystems, podczas gdy Java zaczynała:

write once, run anywhere.

Poza tym, może sama Java przestanie być popularna, ale języki JVM, nadal będą wykorzystywane. 

PS: To jest tylko moja opinia.

komentarz 29 sierpnia 2016 przez smh Obywatel (1,940 p.)
edycja 29 sierpnia 2016 przez smh

z C++ przejście do jakiegoś php czy innego języka to kwestia kilku dni

To przejdź do Ruby czy JS. O Haskellu czy Erlangu już nie wspomnę.

Średniozaawansowane szablony C++ to jednocześnie podstawy Haskella. Przejście było nawet może komfortowe.

komentarz 29 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Czy ja wiem czy temu tak bardzo blisko całego sposobu myślenia funkcyjnego?
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez KPXD Początkujący (290 p.)
Chciałbym zacząć od programów użytkowych (w batchu napisałem komunikator sieci lan i chciałbym go przenieść do języka w którym mogę go bardziej rozwinąć i w dodać interfejs graficzny, potem chciałbym napisać go na androida czy Ios'a, a gdybym go skończył chciałbym nauczyć pisać jakieś strony internetowe(przynajmniej podstawy)
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez Zychu Użytkownik (710 p.)
Moim zdaniem możesz spokojnie zacząć od C++ zrozumiesz parę zasad dotyczących programowania obiektowego i proceduralnego, przy czym nie musisz się uczyć całego C++, którego całego i tak nikt nie zna to znaczy wszystkich bibliotek. naucz się samych podstawowych ficzerów języka, potem zacznij coś pisać obiektowo. Dopiero potem jak będziesz rozumiał podstawy przesiądziesz się na inne język programowania taki jaki ci przypadnie do gustu. Możesz poorietować się w internecie jaki język do czego służy to znaczy do pisania czego jest wygodniejszy itp. Warto na to spojrzeć z innej strony medalu podstaw programowania możesz nauczyć się w wielu innych językach np: w JAVA, Pythonie, C#. Ucz się gdzie ci będzie wygodnie, poza tym zwracaj uwagę na to aby od początku zbierać dobre nawyki programistyczne np: pisanie nazw klas z wielkiej litery. Oczywiście rozumiem, że Batch dużo uczy ale inne języki mogą pokazać pewne elementy lepiej i mają więcej możliwości.

W sumie to tyle jak sam pisałeś masz 13lat przede wszystkim ucz się Angielskiego czytaj w internecie o wielu językach programowania, może jakiś przykuje twoja uwagę. Każdy ma inne upodobania co do języków programowania, a który w ostateczności wybierze będzie zależało tylko od niego.
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez KPXD Początkujący (290 p.)
Czytając to wszystko zacznę od podstawy C++, tylko mam pewne pytanie, a mianowicie czy jest jakaś dobra książka nauki podstawowej c++, wiem że kiedyś było coś takiego jak Symfonia C++ ale jak się pytałem o to książkę to wszędzie brak produktu na magazynie
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Ja tam się na C++ nie znam więc nic nie podpowiem, ale naprawdę warto zacząć używać wyszukiwarki na forum.

http://forum.pasja-informatyki.pl/search?q=symfonia+c%2B%2B
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wiele osób nie poleca tej książki, jest już stara, a autor pokazuje niekoniecznie dobre praktyki. Ja posiadam Szkołę Programowania C++ S.Praty i pomimo, że też chodzą głosy o tym, że nie jest to dobra pozycja, to ja jestem z niej zadowolony.

Tak na marginesie, proszę stosować komentarze / edycje pytania, a nie pisać kolejne odpowiedzi, robi się wtedy bałagan.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
To w końcu jak to jest z ta książką? ;D Jedni mówią że jest be a inni wychwalają pod niebiosa? Osobiście również uważam że książka jest dobra i warto się z niej uczyć. To jest książka typu od zera do kodera a nie typu zostać senior developerem w kilka dni. Tak samo jak poradniki Mirka Zelenta. Na początek dobra pozycja bo zaszczepi pasję do programowania i nauczy podstaw. Później już można samemu sobie poszukać aktualniejszych/nowszych pozycji.
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez jestembotem Użytkownik (610 p.)

Odpowiedzi na to pytanie znajdzie Pan wiele, tam gdzie 2 Polaków tam 3 odpowiedzi. Postaram wypowiedzieć się na ten temat krótko. Mi osobiście C++ nie przypadł do gustu, według mnie ​miał mało czytelny kod. Język w którym programuję to Python w wersji 3.4.3. ​Python jest językiem z przejrzystym kodem, co mi bardzo odpowiada, jest rozbudowany, możemy kodować aplikacje webowe, matematyczne, gry lub GUI. Jeśli jest Pan zainteresowany tym językiem zapraszam do kontaktu kanałem prywatnym.

Aby pobrać Pythona należy wejść na stronę python.org ​i wybrać interesującą nas wersje. Jeśli chodzi o IDE to polecam PyCharm lub wbudowany IDLE.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam

komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 29 sierpnia 2016 przez manjaro
Również uważam że Python to bardzo dobry język. Ale, no właśnie zawsze jet jakieś ale. Tak dokładnie bardziej szczegółowo co można zrobić znając TYLKO Pythona. Zdaje się że niewiele....
komentarz 29 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)

TYLKO Pythona. Zdaje się że nie wiele

Co masz na myśli pod słowem "tylko" 

komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Ze np do webu z samym Pythonem nic nie zrobisz bez Django...
komentarz 29 sierpnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
Się dziwisz? Po to są frameworki do niego, a w C++ zrobisz coś więcej prócz terminala? Pokręconą logikę dałeś
komentarz 29 sierpnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 29 sierpnia 2016 przez manjaro
Nie dziwię się tylko ogarnąć Django jest o wiele trudniej niż Pythona. Więc pytam się do czego przyda się znajomość "samego' Pythona.

Do C++ masz kilka IDE z technologią RAD. Do Pythona nie ma.
komentarz 30 sierpnia 2016 przez jestembotem Użytkownik (610 p.)
Znając Pythona możemy łatwo nauczyć się programować w języku swift. Swift w zasadzie jest połączeniem Pythona i C#. Więc będzie nam łatwiej programować na iOS lub OS X.
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Ja to tylko tutaj zostawie... http://imgur.com/bB5DK1f
0 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

na jednej stronie było napisane że delphi wymiera

Czy Delphi wymiera? Nie wiem... Lazarus jakoś się ma świetnie, i póki co, jest to tylko narzędzie... Jedni wolą Object Pascala, a drudzy język C(++)-podobny. A swoją drogą, nie czytaj 10-letnich tutków... ;D

Jeśli dopiero zaczynasz programować to zacznij od języka C++. Nawet jeśli potem miałbyś programować tylko w Javie (tak dla przykładu wybrałem ten język), to znajomość C++ tobie się przyda, bo będziesz pisał dużo lepszy i szybszy kod. Patrzysz wtedy na problem programistyczny z kilku różnych punktów widzenia i wtedy piszesz lepszy kod. Wypadałoby aby programista nawet języka Java wiedział co to przepełnienie bufora, i inne bardziej niskopoziomowe aspekty. W C++ masz dużo dostępnych bibliotek, jak SFML (głównie do tworzenia gier 2D), OpenGL (do tworzenia gier i silników 3D), Qt (do tworzenia aplikacji okienkowych).

A może pisanie gier przeglądarkowych, bądź aplikacji przeglądarkowych to coś dla ciebie? Wtedy zainteresuj się językiem JavaScript. Bardzo fajny język.

Skorzystaj z tutorialu na stronie Kursownik.pl - po jego obejrzeniu opanujesz język JavaScript na dość przyzwoitym poziomie oraz będziesz potrafił tworzyć gry. A w czasie kursu stworzysz takie gry jak Asteroids czy Bomberman.
https://kursownik.pl/kursy/html5_canvas/

Tu masz poradnik początkującego programisty:
http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2016 przez KPXD Początkujący (290 p.)
Temat zamykam, bardzo dużo pomysłów na zaczęcie (jak narazię poznałem trochę C++ podstaw i obiektowego)
–1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Nie miałeś wcześniej styczności z programowaniem weź C++ jest dużo fajnych materiałów. Język to tylko sposób komunikacji z komputerem.
–2 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez Stami Gaduła (3,790 p.)
Ogólnie na start polecam C# lub Jave. Tę języki są do siebie bardzo podobne. Tylko java działa wolniej.

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...