• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język do czego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
644 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w Inne języki przez Szygnik Początkujący (340 p.)
Cześć,

chciałbym abyście podpowiedzieli mi jakie języki najlepiej wykorzystać do:

1. Połączenia kamery (z funkcją wi-fi) z serwerem, który będzie odbierał jej nagranie

2. Przesłania dotychczas nagranego filmu na aplikację na telefonie (serwer będzie wysyłał na aplikację)

3. Jaki wybrać język do napisania aplikacji na IOS, Android (aplikacja musi posiadać opcję własnoręcznego zaznaczenia ile chce się wyciąć kawałków z danego nagrania - taki edytor jakby oraz to aplikacją będziemy sterować Start, Pauza lub Koniec nagrywania - TO JEST WAŻNE)

4. Czy w tym wypadku będę potrzebował specjalnego oprogramowania na serwerze (jak tak to jakie)

Z góry dziękuję za pomoc!
komentarz 1 czerwca 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Do wszystkiego mozna uzyc c++, tylko trzeba sie wiecej nagimnastykowac

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 czerwca 2016 przez niezalogowany
wybrane 1 czerwca 2016 przez Szygnik
 
Najlepsza
  1. C/C++, pewnie C++ z racji większej wygody
  2. C/C++
  3. Android więc Java, iOS to raczej Swift
  4. Nie, jedynie co będzie musiał umieć to odpakowywać pakiety (to potrafi, przecież to standardowa forma komunikacji) i składać je w poprawny sposób
komentarz 1 czerwca 2016 przez niezalogowany
Co do 1. to jeszcze python może być
komentarz 1 czerwca 2016 przez niezalogowany
Do każdego oprócz samych programów na Androida/iOS mógłby być Python, jak rozumiem 1 to napisanie odbierania danych przez serwer, ewentualne przetwarzanie (np dodatkowa kompresja runtime), 2 to wysyłanie z serwera do aplikacji mobilnej. 1 i 2 bym zrobił w jednym programie to można by było "jednocześnie" zapisywać plik na dysk i streamować go na urządzenie mobilne.

3 chyba oczywiste dlaczego Java

4 to tak naprawdę 1 i 2
komentarz 1 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Xamarinem można robić aplikacje na androida i iosa w C# https://www.xamarin.com/platform
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Skoro apka na Androida to poucz się Javy. SDK Android, Eclipse i powodzenia.
komentarz 1 czerwca 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Co do IOS:

Swift – język programowania komputerów zaproponowany przez Apple Inc. podczas Worldwide Developers Conference 2 czerwca 2014. Język ma służyć programowaniu maszyn pracujących pod kontrolą systemów operacyjnych OS X i iOS i ma być następcą Objective-C. Do kompilowania programów będą wykorzystywane narzędzia z rodziny LLVM.

0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Jejku ale kombinowanie, Java, C++, Swirft i milion innych bajerów. Nie lepiej użyć JS do wszystkiego lub Pythona ? Nie wiem jak tam ma się sytuacja z C# bo podobno też zaczął wspierać multiplatformowość
komentarz 1 czerwca 2016 przez niezalogowany
Nie? W sytuacji gdy potrzebna jest wydajność to powiedziałbym że multiplatformowość jest wadą. Nie wiem jak dokładnie wygląda wydajność w przypadku języków kompilowanych (jak we wspomnianym wcześniej C# i Xamarinie), jeżeli gdzieś w tym projekcie multiplatformowość ma sens to w przypadku aplikacji mobilnej.
komentarz 1 czerwca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Trochę nie rozumie twojej wypowiedzi ( jednocześnie zaprzeczasz i częściowo potwierdzasz <- tak ją interpretuję ) Node.JS jest średnio 2-5 razy wolniejszy od C, a uruchomić go można chyba wszędzie. Więc jaki problem by użyć JS  na PC, androidzie, IOS ?
komentarz 1 czerwca 2016 przez niezalogowany
Jeżeli film miałby być jakoś przetwarzany i transmitowany jednocześnie to wydaje mi się że szybkość ma znaczenie, a operacje na plikach, czy bardziej niskopoziomowe raczej są średnio wygodnie do używania w JS?

A jeżeli coś da się zrobić lepiej (szybciej/wydajniej), to czemu by tego nie zrobić?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,078 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 253 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...