• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy pisać już snake'a ?

0 głosów
471 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w C i C++ przez niezalogowany
Witam

Przerobiłem podstawowy kurs C++ Pana Mirosława i teraz mam pytanie do Was. Czy lepiej przejść do nauki obiektowego C++ czy lepiej jeszcze popisać trochę w konsoli np. snake'a czy jakiś porządny kalkulator? Oczywiście robię jeszcze zadania na Spoju.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,610 p.)
Ja bym radził uczyć sie programowac obiektowo na poczatku w konsoli. Pozniej zaznajamiac sie z frameworkami.

Napisz pare wiekszych aplikacji w konsoli bazujac na obiektowce, pozniej latwiej bedzie Ci sie nauczyc jakiegos frameworka i pisac programy okienkowe.
komentarz 9 grudnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Tylko na ile ktoś sam z siebie nauczy się "właściwie" używać obiektowości? Ja miałem z tym problem, niby robiłem, ale potem nie wiedziałem jak zrobić, żeby obiekty ze sobą współdziałały (przekazywałem referencje w konstruktorach, żeby miały połączenie z danym obiektem). Dopiero poznawanie gotowych bibliotek (czytanie API) wyrobiło mi nawyk obiektowości, a żeby wiedzieć jak projektować grę, to musiałem długo czytać różne artykuły i fora, żeby mi się w głowie ułożyło.
komentarz 9 grudnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,610 p.)
Oczywiscie, ale najpierw jednak podstawy poznales, skladnie itd.

Poza tym zawsze warto uczyc sie z ksiazek lub tutoriali, a tam tez mozna znalezc sporo informacji o enkapsulacji, polimorfii itp.

Zdecydowanie lepiej - moim skromnym zdaniem - najpierw na swoim kodzie pocwiczyc, poznac troche obiektowki, a potem siadac do frameworkow, chociaz oczywiscie musze sie zgodzic, ze czesto dopiero stycznosc z fachowo napisanym kodem otwiera oczy, jednak warto miec w tym momencie podstawy, zeby sie nie pogubic zupelnie.

Oczywiscie to co ja uwazam za skuteczne, dla kogos innego moze okazac sie mniej efektywne. Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2015 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
A czy jedno wyklucza drugie? Warto pracować nad jakimś większym projektem i jednocześnie poszerzać swoją wiedzę z danej dziedziny. Efekt prawdopodobnie będzie taki, że zdobywając nowe umiejętności z obiektowego c++ będziesz stale rozbudowywał swoją grę (tudzież inny program) o nowe elementy, co zapewne uniemożliwi jego dokładne zaplanowanie i ukończenie w jakimś sensownym terminie, ale bądźmy szczerzy - na tym etapie rozwoju nie ma to wielkiego znaczenia. Przy nauce programowania lepiej nie zamykać się na realizowanie punkt po punkcie jakiegoś kursu, ale również dłubać w kodzie samodzielnie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,505 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2018 w C i C++ przez seba1711g Początkujący (350 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2016 w C i C++ przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 574 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2021 w JavaScript przez wsnofi Bywalec (2,680 p.)

93,778 zapytań

142,737 odpowiedzi

323,390 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...