• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obiektowy C++ "bo podobno nie ma głupich pytan"

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
493 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2015 w C i C++ przez Ragnar Nowicjusz (120 p.)
//---------------------------------------------------------------------------

#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

#include "Unit1.h"
#include "Unit2.h"

#pragma package(smart_init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm1 *Form1;

AnsiString nazwapliku="";
__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{

}

void __fastcall TForm1::AutorzyClick(TObject *Sender)
{

Form2->ShowModal();
}

#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

#include "Unit2.h"
#pragma package(smart_init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm2 *Form2;
__fastcall TForm2::TForm2(TComponent* Owner)
        : TFrame(Owner)
{
}

void __fastcall TForm2::Button1Click(TObject *Sender)
{
   Form2->Close();
}

Witam męczę się nad tym od... nie poqwiem ile ;) i nie wiem gdzie jest tu błąd. Chce aby był zrobiony prosty programik który po naciśnięciu przycisk "Autorzy" pojawiło się okienko z autorami a po naciśnięciu w tym oknie przyciusku ok się zamekało. No niestety jak widać to mnie lekko przerosło

Znając zycie zgaduje, że jest Tu program dość prosty i trywialny ale jestem zbyt poirytowany by go znalesć. Czy moge liczyć by jakas dobra duszyczka pomogła by mi z tym problemem?

Dodam jeszcze że wyskakuje mi błąd "[C++ Error] Unit1.cpp(27): E2316 'ShowModal' is not a member of 'TForm2'"

Sądziłem, że to przez to iż zrobiłem błąd na poczatku i nie dodałem 

#include "Unit1.h"
#include "Unit2.h"

Ale jest a ja jestem w kropce :( Przpraszam jeśli jest to problem poniżej poziomu ale naprawde nic tutaj nie widze :/

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2015 przez morius323 Obywatel (1,410 p.)
Spójrz na tą linijkę kodu:

Form2->ShowModal();

czy nie powinno być tak:

Form2->ShowModel();

?
komentarz 2 listopada 2015 przez niezalogowany
Nie, nie powinno ;) Widzę, że nie oglądałeś kursu Pana Mirosława (obiektowy C++, Builder), a w nim właśnie była funkcja ShowModal(), która... No, to już się pochwaliłem ;) Pokazywał okno modalnie, jak to Pan Mirosław powiedział, a potem wytłumaczył, że (chyba, już nie pamiętam) chodzi o to, że jak się nie zamknie tego okna, to nie można kliknąć niczego innego. Dopóki się nie zamknie tego okna. Tak tylko powiadamiam ;)
komentarz 2 listopada 2015 przez morius323 Obywatel (1,410 p.)
Masz rację, przyda mi się chociaż mała powtórka. Powtórka dlatego, że oglądałem kurs Pana Mirosława Ale miałem dość długą przerwę w kodzeniu.. i widać tego efekty. W każdym razie dziękuję za wytłumaczenie :)
Nie ma za co :) Jeśli chodzi o długą przerwę w kodzeniu, to bardzo źle, powinieneś się z tego u Billa Gatesa wyspowiadać ;) A jeśli chodzi o mała powtórkę, to nie wiem jak ty, ja Buildera za bardzo nie lubię :)
Mi też osobiście nie przypadł za bardzo do gustu, może ze względu na to ze czuje się dziwnie ograniczony i to, że wszystko dzieje się "pod maską " przez co nie rozumiem do końca parę spraw ale to raczej spowodowane jest po prostu moją niewiedzą. Poza tym powtórka na pewno nie zaszkodzi a filmy Pana Mirosława ogląda się naprawdę przyjemnie. :)
Pewnie, że nie zaszkodzi. No i oczywiście, że ogląda się to przyjemnie ;) A jeśli już sobie powtórzysz i dopracujesz swojego C++ (no chyba, że już taki jest), to bardzo cię zapraszam do nauki biblioteki graficznej, jaką jest SFML. NIC tam się nie dzieje "pod maską" (masz rację z tą maską, no, ale w końcu to jest gotowy program, taki silnik, a tam wystarczy wiedzieć co do czego służy, a nie jak działa), wszystko piszesz w chociażby Code::Blocks'ie, bardzo przyjemna biblioteka do robienia gier ;)
Dziękuję za radę, na pewno skorzystam :) Przypomniało mi się gdy stworzyłem namiastkę gry przygodowej chwilę po poznaniu tak naprawdę podstawy podstaw c++ . Wszystko odbywało się oczywiście w konsoli i polegało na wybraniu jednego z działania lub odpowiedzi . Za grafikę posłużyła mi paleta ASCII. Była krótka ale dawała ogromną satysfakcję. :>
To ja w konsoli robiłem jakieś ciekawe programiki, np. PSP (Profesjonalny Sprawdzacz Parkinsona, musiałeś walnąć w spację 100 razy i mierzyło ci czas, spróbuj zrobić, efekt porąbany ;)), kod do kodowania (wpisywałeś zdanie, a program powiększał wszystkie znaki ASCII o jeden i wychodził jakiś bełkot, wciskał to do notatnika, wysyłasz koledze, którzy ma ten sam program i włącza funkcję odkodowującą :)) i inne pierdoły ;) Mój żywioł to gry, ale 2D, w ASCII to niezbyt się bawiłem ;)
Bardzo fajny pomysł z tym kodowwniem :) Ja zrobiłem taki specjalny programik dla mojej dziewczyny , gdzie wybierała odpowiedzi typu czy lubi spędzać ze mną każdą chwilę i w zależności od odpowiedzi czekala na nią wiadomość :) niektóre były naprawdę milutkie :D
Czasem wystarczy jakiś głupi pomysł, olśnienie i można kodować ;)
Tak, zgadzam się z Tobą. Wystarczy tylko jedna mała myśl a z niej może narodzić się wieki projekt . Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza własna wyobraźnia :)
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

A czy nie należało by najpier utworzyć obiekt aby potem go pokazać ?

TForm2* Form2 = new TForm2(this);
Form2->ShowModal();
komentarz 2 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Faktem jest, że narzędzi Borlanda nie używałem chyba od czasu Windows 95 więc nie wszystko pamiętam :)
O_O To był taki Windows? :D Ja myślałem, że się od XP zaczęło ;D Nie no, jakby ktoś mało kumaty nie zajarzył, to ja oczywiście żartuję, ale chodzi mi bardziej o to, że Builder jest taki stary. I że ty też jesteś taki stary :D
To było troszkę chamskie ;) Ale nie wiem kto by chciał pamiętać te Builderowskie rzeczy ;)
komentarz 2 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Jestem jeszcze starszy :) Grywałem na 8bitowym Atari.

I nawet coś tam pisałem w BASIC'u, Pascalu, LOGO, Action! i Asemblerze :)
A no to Asembler się dalej chyba używa ;)

Jak ja bym chciał sobie zagrać na jakimś starym Pegazusie czy coś :) Pamiętam, jak byłem mały, to grałem u kolegi na małym telewizorze (ale dużym kineskopie ;)) w Mario na jakiejś konsoli :')
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2015 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
A dodałes Unit2 do projektu ?

Project -> Add To Project

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 368 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,433 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2019 w C i C++ przez MaczugaPierd Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w HTML i CSS przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)

93,286 zapytań

142,286 odpowiedzi

322,313 komentarzy

62,606 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...