Jeśli jesteś totalnie zielony to również polecam spojrzenie na język C, gdyż jest duża dostępność do kursów książkowych np. C Rusz głową!(Polecam serie tych książek(Szczególnie tą o C na początek) autorzy podchodzą trochę niekonwencjonalnie do nauczania, co sprawia że nie wpada się w monotonię na początku :)) , bardzo fajnie napisanych, dzięki temu podszkolisz się w programowaniu strukturalnym a ogarniając dobrze strukturę, to sama przesiadka na C++ to nie będzie już żaden problem(Zauważ że w C będzie to głównym(Programowanie strukturalne) tematem, a w C++ jest trochę większy bigos bo dochodzi obiektowość, a jak wiadomo autorzy mają ograniczony zasób prezentacji). Ja się uczyłem od C++, potem stwierdziłem że zacznę od zera C(I wyszło mi to na dobre!), mimo wszystko przerobiłem Kurs Pana Mirosława Strukturalny(Jak do tej pory), analogicznie od czasu do czasu zachaczam po kolei o dział z Symfonii C++ Grębosza (Wg. Mnie genialnie napisana książka do C++), ale jeśli chodzi o chronologię, to radzę przynajmniej przerobić chociaż by tą wyżej wymienioną książkę od C, i później w C++, czy też Javie bądź C# będzie ci o multum razy łatwiej.