Cześć,
mój tata używa aktualnie ponad 8-letniego Samsunga Galaxy S7 Edge, i powoli myślimy o nowszym smartfonie dla niego z powodu m. in. mocno zużytej baterii. Nie nowym, a nowszym, bo oczywiście bardziej się opłaca za kilkaset pln kupić kilkuletni używany niż nowy.
Poniżej chciałbym napisać "wymagania", a Wy możecie zaproponować model. Chciałbym, żeby cena używki wynosiła do 200-300 pln w przypadku używki od osoby prywatnej bez gwarancji, i do 400 w przypadku używki ze sklepu, z roczną gwarancją.
- RAM: dobrze byłoby 4 GB, ale 3 GB też ujdzie zwłaszcza jeśli smartfon jest na czystym Androidzie bez żadnej gówno nakładki od producenta
- pamięć: 64 GB bez slotu na kartę SD LUB 32 GB + slot na kartę SD
- gniazdo słuchawkowe audio-jack - to jest największy problem, bo większość smartfonów nawet kilkuletnich już go nie ma, np. bardzo atrakcyjne używane Google Pixele
- aparat i kamera niegorsze niż w Samsungu S7 Edge (nie muszą być dużo lepsze, byle nie gorsze)
- ekran: jedyne co ważne to żeby była duża jasność maksymalna, odwzorowanie kolorów czy głębia czerni zupełnie nieważne
- mile widziane długie działanie na baterii
- Android minimum 9 (może być urządzenie które zaczęło z 7 lub 8 ale dostało update do 9), bonusowe punkty za przynajmniej 10
- może być pęknięty tył a nawet lekko pęknięty w rogu ekran jeśli to nie przeszkadza
- obsługa 2 kart SIM (może być jedna w formie eSIM, ale bonusowe punkty jeśli obie mogą być fizyczne)
- rozmiar - nie jakiś gigant, ekran do 6 cali
Do tej pory znalazłem m. in.:
- Samsung Galaxy S8
- LG Q7
- Sony Xperia XZ2
- Fairphone 3 (jest trochę droższy, ale jest modułowy i nadal dostaje aktualizacje oprogramowania, co czyni go wyborem bardziej przyszłościowym)
- iPhony raczej odrzucam bo tata już umie dobrze w Androida i nie chcę tracić czasu na nauczanie go iOS.
A Wy jakie modele polecicie z takim zestawem "wymagań".