• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Smartfon dla taty

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
611 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2024 w Urządzenia mobilne przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
zamknięte 8 maja 2024 przez J0ker
Cześć,

mój tata używa aktualnie ponad 8-letniego Samsunga Galaxy S7 Edge, i powoli myślimy o nowszym smartfonie dla niego z powodu m. in. mocno zużytej baterii. Nie nowym, a nowszym, bo oczywiście bardziej się opłaca za kilkaset pln kupić kilkuletni używany niż nowy.

Poniżej chciałbym napisać "wymagania", a Wy możecie zaproponować model. Chciałbym, żeby cena używki wynosiła do 200-300 pln w przypadku używki od osoby prywatnej bez gwarancji, i do 400 w przypadku używki ze sklepu, z roczną gwarancją.

- RAM: dobrze byłoby 4 GB, ale 3 GB też ujdzie zwłaszcza jeśli smartfon jest na czystym Androidzie bez żadnej gówno nakładki od producenta

- pamięć: 64 GB bez slotu na kartę SD LUB 32 GB + slot na kartę SD

- gniazdo słuchawkowe audio-jack - to jest największy problem, bo większość smartfonów nawet kilkuletnich już go nie ma, np. bardzo atrakcyjne używane Google Pixele

- aparat i kamera niegorsze niż w Samsungu S7 Edge (nie muszą być dużo lepsze, byle nie gorsze)

- ekran: jedyne co ważne to żeby była duża jasność maksymalna, odwzorowanie kolorów czy głębia czerni zupełnie nieważne

- mile widziane długie działanie na baterii

- Android minimum 9 (może być urządzenie które zaczęło z 7 lub 8 ale dostało update do 9), bonusowe punkty za przynajmniej 10

- może być pęknięty tył a nawet lekko pęknięty w rogu ekran jeśli to nie przeszkadza

- obsługa 2 kart SIM (może być jedna w formie eSIM, ale bonusowe punkty jeśli obie mogą być fizyczne)

- rozmiar - nie jakiś gigant, ekran do 6 cali

Do tej pory znalazłem m. in.:
- Samsung Galaxy S8
- LG Q7
- Sony Xperia XZ2
- Fairphone 3 (jest trochę droższy, ale jest modułowy i nadal dostaje aktualizacje oprogramowania, co czyni go wyborem bardziej przyszłościowym)
- iPhony raczej odrzucam bo tata już umie dobrze w Androida i nie chcę tracić czasu na nauczanie go iOS.

A Wy jakie modele polecicie z takim zestawem "wymagań".
komentarz zamknięcia: Dokonałem zakupu smartfona i już dłużej nie potrzebuję odpowiedzi.
komentarz 8 maja 2024 przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
Update: zamykam, bo smartfon kupiony. Pytanie zostawiam, bo może komuś kiedys pomoże.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 marca 2024 przez KlemensGak Bywalec (2,390 p.)
Ja kupiłem swojej 89 babci Kruger&Matrz Live 10 polskiej firmy Lechpol. Ma 8GB ramu i 48pix aparat (dla babci aparat jest istotny) i czystym androidem za jedynie 899zł (na promocji byl wcześniej za 799zł).

Działa świetnie, działa, bardzo duży ekran i wszystko powiększyłem (literki itp). Polecam!
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2024 przez Osse Dyskutant (9,820 p.)

To jest prosty smartfon na czystym androidzie, posiadam taki i mogę ci polecić : Motorola Moto g51

komentarz 19 marca 2024 przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
Ehh, grzmot 6,8 cala, jak mozna tego uzywac. Ja man 6,3 i mnie denerwuje.
0 głosów
odpowiedź 25 marca 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Może Realme 8  - niedrogi sprzęt a serio godny polecenia

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 883 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2024 w Urządzenia mobilne przez pytajnik12 Początkujący (290 p.)
+1 głos
8 odpowiedzi 1,298 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2015 w Urządzenia mobilne przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 339 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2016 w Urządzenia mobilne przez PoProstuTomasz Początkujący (470 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,664 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...