• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Samodzielne tworzenie od podstaw szablonów w CSS3

Cloud VPS
0 głosów
244 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2024 w HTML i CSS przez whiteman808 Gaduła (4,990 p.)
Witam wszystkich, mam takie pytanie czy da się wyrobić zmysł grafika potrzebny przy tworzeniu od podstaw ciekawych szablonów w HTML5 i CSS3? Nigdy nie miałem talentu jeśli chodzi o rysowanie, grafiką komputerową też się nie zajmuję. Da się wyrobić ten zmysł czy lepiej skorzystać z gotowych frameworków CSS typu Tailwind, Bootstrap i dostosować lekko je pod projekt? Dziękuję

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2024 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
Raczej z tym zmysłem się człowiek rodzi, lub szlifuje w młodości ( mając już pewne predyspozycje do tego świadome lub nieświadome), dlatego niektórzy stają się grafikami inni nie, ja np. jako programista, totalnie nie potrafię mieć wizji twórczej w grafikach, ale za to jestem lepszy w czymś innym, dlatego zajmuje się raczej oprogramowaniem, systemami, liczbami.
Można próbować, ale jak nie czujesz tego, jak ogólnie w życiu realnym, grafika, obrazy, artyzm Cię nie interesuje, to bardzo trudno być dobrym grafikiem, trzeba mieć ten zmysł estetyki.

Te narzędzia służą do tworzenia, na pewno pomagają i jakby są wstanie Ci bardzo dużo pomóc i ułatwić, ale nie bardzo rozumiem czego oczekujesz, nie nauczysz się zmysłu korzystając z gotowego rozwiązania. Czy nauczysz się to robić i np. tworzyć fajne grafiki? To możliwe, pytanie co jest twoim celem. i na co Ci ten zmysł.

Ja np nigdy nie potrafiłem jako dziecko nawet, czy w szkołach malować, rysować- trudno mi było głębie obrazu narysować w podstawowy sposób, ale od małego jak coś tworzyłem to historyjkę - książkę taką mała, przez co dużo pisałem i to akurat po dzień diziaj lubię i jest dla mnie prostsze i łatwiej wyrażam się słowem niż rysunkiem.
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2024 przez niezalogowany
Też jestem ciekaw jakich frameworków używacie, ja używam Bootstrap, idealny do stylowania i tworzenia szablonów
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2024 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
Nie chciałbym ci podcinać skrzydeł, ale IMO jak nie masz tej "iskry" w danej dziedzinie, to będziesz co najwyżej poprawnym rzemieślnikiem, a nie artystą w swoim fachu. Ale oczywiście nie znaczy to, że nie warto nad daną dziedziną pracować, prawie nikt z nas nie jest/będzie Usainem Boltem, ale pobiegać każdy może.

Do prawidłowego doboru kolorów korzystaj z "gotowców", poszukaj pod frazą "Jak dobrać kolory na stronę internetową?" i zapoznaj się z psychologią kolorów.
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2024 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,470 p.)
Ogólnie frameworki dużo Ci ułatwiają pracę, ale jak wszystko nie są idealne.
Niektóre projekty będziesz musiał klepać od 0 samodzielnie do niektórych przyda Ci się bootstrap czy tailwind.

Tutaj nie ma reguły niestety a palety kolorów? To też nie jest problem, szukasz generatora palet chociażby tutaj:
https://coolors.co/40f99b-61707d-9d69a3-f5fbef-e85d75
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Zmysł graficzny to umiejętność rozwijana przez doświadczenie, praktykę i zrozumienie zasad designu. Nawet jeśli nie jesteś naturalnym artystą, możesz nauczyć się tworzyć atrakcyjne i funkcjonalne projekty. Przeglądaj różne strony internetowe, aplikacje i szablony, aby zobaczyć, jak są one zorganizowane i jakie elementy designu są używane. To może dostarczyć inspiracji i pomóc w zrozumieniu, co działa dobrze wizualnie. Czytaj o zasadach designu, znajomość podstawowych zasad designu, takich jak hierarchia, kontrast, proporcje czy kolor, może znacząco poprawić jakość Twoich projektów. Książki, artykuły online i tutoriale mogą być pomocne. 

Im lepiej znasz HTML i CSS, tym łatwiej będziesz w stanie zaimplementować swoje pomysły. Tworzenie projektów od podstaw pozwala na bieżące testowanie różnych kombinacji i stylów. Pokazuj swoje projekty innym ludziom i bierz pod uwagę ich opinie. Konstruktywna krytyka i opinie mogą pomóc Ci zauważyć rzeczy, których sam byś nie dostrzegł. IMO Zmysł graficzny rozwija się stopniowo, więc bądź cierpliwy i konsekwentny w swoich wysiłkach.

BTW  9 Best Bootstrap Alternatives | Best Frontend Frameworks

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2024 w Offtop przez Piotrek2713 Mądrala (5,520 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 555 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2016 w HTML i CSS przez Karitto Użytkownik (610 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 246 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2024 w Systemy CMS przez pigi98 Nowicjusz (190 p.)

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,764 komentarzy

62,896 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...