• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Po zkozeniu komputera migają kontrolki CPU RAM

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
92 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2024 w Sprzęt komputerowy przez gsekulski Użytkownik (860 p.)
Witam. Zmieniłem.plyte glowną pod I7-13700KF na Gigabyte z690 gaming x DDR5.

Wgrany jest najnowszy bios ze stycznia tego roku.

Po włączeniu komputera, płyta wybudza monitor, ale nie daje obrazu. Pala się na przemian kontrolki ostrzegawcze RAM I CPU. Po ok minucie, może wiecej plyta daje sygnał na głośniczek, wyłącza się i włącza ponownie.

RAM to nowe Lexar Aires 6400Mhz.

Procesor i cała reszta są sprawne na 100%.

Przy zasilaniu CPU są dwie wtyczki 4 i 8 pin. Wpiąłem tylko 8 pin. Otrzymalem informacje, że powinno wystarczyć.
komentarz 16 stycznia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Sprawdź czy na pewno wszystko jest dociśnięte. Jeżeli nie zadziała, sprawdź w instrukcji czy diody zapalają się i gasną w określonej kolejności względem czasu. Jeżeli nie, to wyjmij jedną kość ram i sprawdź. Płyta obsługuję zintegrowaną kartę graficzną, może bios się pomieszał i daje nie na to wyjście sygnał.
komentarz 21 stycznia 2024 przez gsekulski Użytkownik (860 p.)
Cześć. Problem rozwiązany. Zrobiłem jeszcze raz update BIOSU poprzez q-flach. Wcześniej miałem pamięci Tam w gnieździe 1 i 3 ( od strony procesora). Wyjąłem pamięci i włożyłem na początku jedna w 4 Gniazdo (licząc od strony procesora). Komputer ruszył. Początkowo, kilka razy suw restartował i dawał sygnał dzwiekowy. W końcu ruszył. Dołożyłem druga kości, która włożyłem do gniazda nr. 2. W biosie włączyłem. Profil xmp, ustawiłem taktowanie na 6400MHz ( tyle ile mają pamięci RAM). Wszystko smiga pięknie.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 798 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 604 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 9,985 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez Sebastian Jaromin Początkujący (420 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...