• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CPU + RAM - "Ratio". Ile ramu do procesora?

0 głosów
855 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2020 w Sprzęt komputerowy przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
Witam. Mam takie pytanko, może bardziej "ankietę" jak wy uważacie. Ile ramu powinno się dać do jakiego procesora? W sensie, jaki stosunek gb pamięci ram do rdzeni procesora uważacie za najlepszy? Chodzi mi o to, że np. do komputera do codziennych zastosowań, nie ma sensu ładować 16gb ramu do jedno-rdzeniowego procesora 1Ghz, tak samo nie ma sensu 8 rdzeniowy procesor 4Ghz z 1gb ramu. Także jaki stosunek rdzeni procesora do gigabajtów ramu uważacie za najlepszy?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
Jak dla mnie to nie ma żadnego związku pomiędzy ilością rdzeni/taktowaniem procesora, a ilością RAM.
Wszystko zależy od tego, do czego będzie używany komputer. Ale przykładowo do jakiegoś podstawowego komputera biurowego/do przeglądania internetu nie ma po co pakować więcej jak 8GB. Do komputera do gier, który ma przykładowo Ryzena 5 / i5 warto już dać 16GB RAM.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 218 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2025 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 656 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez berbeluh Nowicjusz (120 p.)

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...