Witam,
w wakacje na moim nowym komputerze zainstalowałem VS Code. Wszystko działało elegancko. Program nie był używany około 2 miesiące. Ostatnio musiałem zrobić pewien program w C++ więc użyłem VS Code. Niestety mam pare problemów:
1. Zainstalowałem dodatki C++ od Microsoft, ale mimo to nie miałem kompilatora. Pobrałem g++. Teraz, by uruchomić program musze wpisywać w terminal g++ nazwa.cpp, .\a.exe, żeby program zaczął działać. Nie mogę uruchomić programu przyciskiem Run, bo wyskakuje:
Plik JSON:
2. Czasem zupełnie bez powodu nawet, gdy nic nie klikam wyskakuje: The language server crashed. Restarting, Source: C/C++ (Extension).
3 .Program nie podkreśla błędów w kodzie w czasie rzeczywistym, a dopiero po naciśnięciu przycisku Run (program się nie uruchamia nigdy, nawet jak nie ma błędów, a jeśli są to dopiero teraz o nich informuje). Poza tym, gdy chcę stworzyć nowy plik jedyne co mam w podpowiedziach to pliki Python.
Próbowałem wielu opcji, ale nic nie działa. Co powinienem zrobić? Po odinstalowaniu i ponownej instalacji problem jest ten sam, wszystkie ustawienia też są takie same, nie domyślne (jestem zalogowany kontem Microsoft więc pewnie dlatego). Co sądzicie o przejściu na Community Edition?