• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działający VS Code

Object Storage Arubacloud
0 głosów
117 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez MichaelM Bywalec (2,540 p.)

Witam,
w wakacje na moim nowym komputerze zainstalowałem VS Code. Wszystko działało elegancko. Program nie był używany około 2 miesiące. Ostatnio musiałem zrobić pewien program w C++ więc użyłem VS Code. Niestety mam pare problemów:
1. Zainstalowałem dodatki C++ od Microsoft, ale mimo to nie miałem kompilatora. Pobrałem g++. Teraz, by uruchomić program musze wpisywać w terminal g++ nazwa.cpp, .\a.exe, żeby program zaczął działać. Nie mogę uruchomić programu przyciskiem Run, bo wyskakuje:

Plik JSON:

2. Czasem zupełnie bez powodu nawet, gdy nic nie klikam wyskakuje: The language server crashed. Restarting, Source: C/C++ (Extension).

3 .Program nie podkreśla błędów w kodzie w czasie rzeczywistym, a dopiero po naciśnięciu przycisku Run (program się nie uruchamia nigdy, nawet jak nie ma błędów, a jeśli są to dopiero teraz o nich informuje). Poza tym, gdy chcę stworzyć nowy plik jedyne co mam w podpowiedziach to pliki Python. 

Próbowałem wielu opcji, ale nic nie działa. Co powinienem zrobić? Po odinstalowaniu i ponownej instalacji problem jest ten sam, wszystkie ustawienia też są takie same, nie domyślne (jestem zalogowany kontem Microsoft więc pewnie dlatego). Co sądzicie o przejściu na Community Edition?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2023 przez Gtisu Nowicjusz (240 p.)

VScode ma duże zastosowanie przez co skonfigurowanie c++ w tym środowisko jest na pewno czasochłonne i trudne. Ja poradziłem sobie w ten sposób, że stworzyłem plik wsadowy run.bat, który wraz z uruchomieniem kompilował i uruchamiał program. Skrypt wywoływałem przez skonfigurowanie taska w vscode pod przycisk. Równie dobrze skrypt może uruchamiać cmake'a i ułatwić kompilowanie.

@echo off
cls
g++ main.cpp -o program.exe
./program.exe

 

komentarz 12 grudnia 2023 przez MichaelM Bywalec (2,540 p.)
Spróbuje, może się uda. Nie wiem jeszcze jak ustawić wywołanie pliku wsadowego pod przycisk, ale myślę, że znajdę gdzieś tutorial. Skrypt w bat powinienem umieścić w folderze projektu czy w folderze VS code?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 400 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez viGor Użytkownik (740 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 9,819 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 104 wizyt

92,582 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...