• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy da się połączyć HTML i c++ potrzebuję stworzyć stronę internetową która przeniesie mnie do quizu który jest w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
469 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2023 w C i C++ przez Iskietka233 Nowicjusz (120 p.)
Pomocyyyyyyy.........
komentarz 31 maja 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Co to znaczy, że "przeniesie do quizu"?

komentarz 31 maja 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
@j23: chce uruchomić plik exe z poziomu przeglądarki
komentarz 31 maja 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
To (raczej) niemożliwe (ze względów bezpieczeństwa chociażby).

Dlaczego chcesz uruchamiać exeka z poziomu strony HTML? Nie prościej napisać quiz w HTML-u + JS?
komentarz 31 maja 2023 przez Iskietka233 Nowicjusz (120 p.)

@j23, chodzi mi o to że zrobiłam stronę internetową która na przejścia do innych stron. I jedną z tych stron musi być quiz który napisałam w c++ ale z tego co czytam komentarze w jakiś sposób muszę przenieść go gdzieś indziej. Ja zajmuję się głownie tylko stronami internetowymi stąd pytanie co nie wiem jak to zrobić 

komentarz 31 maja 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No to tak, jak pisałem: nie uruchomisz pliku exe bezpośrednio ze strony html, bo żadna porządna przeglądarka nie pozwoli Ci na to. Co najwyżej możesz stworzyć linka do pliku, który po kliknięciu "ściągnie" plik i wtedy użytkownik manualnie uruchomi quiz.
komentarz 31 maja 2023 przez Iskietka233 Nowicjusz (120 p.)
A jak to zrobić..? Jesteś mi w stanie wytłumaczyć?
komentarz 31 maja 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

To jak, zrobiłaś stronę i nie wiesz, jak zrobić linka do pliku?

<a href="file:///C:/twój/plik.exe">Click here</a>

Jeśli plik leży w tym samym katalogu co plik html, to nie trzeba pełnej ścieżki, wystarczy samo plik.exe (ewentualnie ./plik.exe).

komentarz 3 czerwca 2023 przez MikDal Mądrala (5,660 p.)

Bardzo bym prosił, aby nie robić takich rzeczy, jak pobieranie losowych exeków z Internetu. To bardzo zła praktyka, która znieczula użytkowników i powoduje, że potem uruchamiają podejrzane aplikacje ściągnięte z Internetu. Stanowczo lepiej i bezpieczniej byłoby iść za radami @Gynvael Coldwind.

komentarz 3 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@MikDal, tu chyba chodzi o uruchamianie plików znajdujących się na dysku użytkownika, a nie ściąganie czegokolwiek z sieci (chyba że źle zrozumiałem autorkę).

komentarz 3 czerwca 2023 przez MikDal Mądrala (5,660 p.)

@j23, z odpowiedzi nie jest dla mnie to jednoznaczne. Równie dobrze może to być link www.ZespółSzkółWNieistniejącymMieście.pl/quiz/quiz.exe :D. Dodatkowo domyślam się, że kolejnym wymaganiem może być coś takiego jak wyświetlenie wyniku na stronie lub wysłanie go do jakiegoś jury. 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 31 maja 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)

Technicznie rozwiązania są ze 3 (i kilka słabszych):

  1. Tak jak @Velta pisał, wasm, czyli skompilowanie aplikacji w C/C++ do postaci, którą można uruchomić w przeglądarce. Tam jest trochę więcej zabawy, bo trzeba tą aplikację trochę dostosować + podpiąć jej jakąś konsolę / coś - pewnie są tutoriale do tego w necie.
  2. Uruchomić quiz dla każdego usera po stronie serwera (najlepiej w jakimś sandboxie), i podpiąć do konsoli po stronie JS (powinny być też tutoriale i istniejące rozwiązania do tego).
  3. Jeśli ten quiz nie jest specjalnie wielki, to można spróbować użyć jakiegoś narzędzia do przepisania go na JS (np. GPT4).

Każde z powyższy rozwiązań wymaga trochę pracy. Gorzej, jeśli ten quiz to aplikacja okienkowa.

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2023 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Podobne pytania

–20 głosów
1 odpowiedź 1,488 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
–2 głosów
2 odpowiedzi 1,548 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...