• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Notepad++ i Python polskie znaki...

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,252 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2023 w Python przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
edycja 20 lutego 2023 przez I3obaSeK

Cześć czy wie może ktoś w cym problem tutaj mam mianowicie zrobiłem sobie tak żeby mieć możliwość odpalania kodu Python w notepad++ wszystko fajnie działa do momentu gdy napisze jakieś polskie znaki ś,ć,ą itp to pojawia się jakaś dziwna literka.... 

Myślałem że coś źle zaznaczyłem podczas instalacji w Advence options: 

1.Precompile standard libary

2.Download debugging symbols

3.Download debug binaries

Nie wiem czy to trzeba zaznaczyć może ktos wie czy to potrzbne instalować to żeby miec polskie znaki czy nie ? 

W Notepad++ mam ustawione kodowanie UTF-8 i w skrypcie tez tak mam bo  niektórzy mówili żeby tak zrobić ale też coś nie styka. Proszę was o pomoc.

# -*- coding: utf-8 -*-
print("Python świat!")

Pod koniec instalacji jest coś takiego:

“Disable path length limit”,

Trzeba to klikać czy można to pominąć ?

komentarz 20 lutego 2023 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Gdzie pojawiają się dziwne znaki (przy próbie wpisania "ś,ć,ą"):

1. w edytorze w trakcie pisania kodu?
  2. wyświetlają się w terminalu po uruchomieniu kodu?
komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Po uruchomieniu kodu w edytorze normalnie mam ś,ć itp po uruchomieniu jakieś dziwne znaczki.
1
komentarz 20 lutego 2023 przez chlop Początkujący (330 p.)

@I3obaSeK, tak btw to notepad++ nie jest najlepszym wyborem jako ide do pythona. nie lepiej używać czegoś dedykowanego np. pycharma albo vscode? pycharm dysponuje kolorowaniem składni, podpowiadaniem kodu, terminalem i wieloma innymi funkcjami, których nie ma w npp.

komentarz 20 lutego 2023 przez Iei Bywalec (2,170 p.)
To samo chciałem napisać, Notepad++ to jest edytor z poprzedniej epoki, teraz jest dużo porządnych edytorów

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
Podejrzewam, że twoja konsola pracuje stronie kodowej 850 lub 852.
Sprawdź to przy pomocy komendy chcp.
Strona kodowa utf-8 to 65001.
Dokładnie tak jak mówisz.

Active code: 852

Jest jakiś sposób aby to zmienic ?
komentarz 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)

Wywołując komendę 

chcp 65001

przed uruchomieniem programu w pythonie, lub wywołując funkcje Windows API SetConsoleCP i SetConcoleOutputCP (tutaj masz gotowy kod https://stackoverflow.com/questions/55899664/is-there-a-way-to-change-the-console-code-page-from-within-python)

Aha ok Dzięki a te 3 punkty podczas instalacji trzeba zaznaczać  co napisałem ?

i ten pod koniec instalacji “Disable path length limit” czy to jest zbędne później można to doinstalować ?
komentarz 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
Wybacz. Nie wiem co chcesz instalować.
Paczke Python i tam podczas instalacji jest wlasnie do wyboru takie cos mogę ale nie musze tego instalować i nie wiem czy to potrzebne czy nie
+1 głos
odpowiedź 20 lutego 2023 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

... 

... “Disable path length limit”,

Zależą od twoich potrzeb

• Precompile standard library - opcja ta pozwala na skompilowanie bibliotek standardowych języka python podczas instalacji. Dzięki temu korzystanie z nich może być szybsze. Jeśli nie masz ograniczeń miejsca na dysku i chcesz uzyskać maksymalną wydajność, to warto wybrać tę opcję.

• Download debugging symbols - ta opcja umożliwia pobranie symboli debug-owania dla python-a. Jeśli planujesz pisać kod w python-ie i debug-ować go, to warto wybrać tę opcję, pozwala ona na przypisywanie symboli kodu źródłowego do wykonywalnych plików, co ułatwia debug-owanie.

• Download debug binaries - jeśli planujesz pisać kod w python-ie i debug-ować go, to warto wybrać tę opcję. Pliki binarne debug-owania umożliwiają "odpluskwianie" kodu python-a w środowisku, które pozwala na śledzenie kodu źródłowego (AFAIK n++ dla python-a nie posiada takiej funkcjonalności).

• Disable path length limit - pozwala na usunięcie ograniczeń dotyczących długości ścieżek do plików w systemie plików Windows. Jeśli planujesz używać długich ścieżek plików w python-ie, to warto wybrać tę opcję, jednak jeśli nie jest to potrzebne, można pominąć tę opcję podczas instalacji.

jeśli nie wiesz, czy potrzebujesz tych opcji, możesz je pominąć podczas instalacji i AFAIK doinstalować je później, jeśli zajdzie taka potrzeba.

1
I to jest to.

Dzieki wam.

Dopiero zaczynam dlatego takie głupie pytania...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 6,208 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2017 w C i C++ przez PanJaqb Początkujący (360 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 3,157 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2018 w C i C++ przez freya Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 7,348 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Python przez Michu80 Nowicjusz (140 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...