• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Notepad++ i Python polskie znaki...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
647 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2023 w Python przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
edycja 20 lutego 2023 przez I3obaSeK

Cześć czy wie może ktoś w cym problem tutaj mam mianowicie zrobiłem sobie tak żeby mieć możliwość odpalania kodu Python w notepad++ wszystko fajnie działa do momentu gdy napisze jakieś polskie znaki ś,ć,ą itp to pojawia się jakaś dziwna literka.... 

Myślałem że coś źle zaznaczyłem podczas instalacji w Advence options: 

1.Precompile standard libary

2.Download debugging symbols

3.Download debug binaries

Nie wiem czy to trzeba zaznaczyć może ktos wie czy to potrzbne instalować to żeby miec polskie znaki czy nie ? 

W Notepad++ mam ustawione kodowanie UTF-8 i w skrypcie tez tak mam bo  niektórzy mówili żeby tak zrobić ale też coś nie styka. Proszę was o pomoc.

# -*- coding: utf-8 -*-
print("Python świat!")

Pod koniec instalacji jest coś takiego:

“Disable path length limit”,

Trzeba to klikać czy można to pominąć ?

komentarz 20 lutego 2023 przez VBService Ekspert (252,660 p.)

Gdzie pojawiają się dziwne znaki (przy próbie wpisania "ś,ć,ą"):

  1. w edytorze w trakcie pisania kodu?
  2. wyświetlają się w terminalu po uruchomieniu kodu?
komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Po uruchomieniu kodu w edytorze normalnie mam ś,ć itp po uruchomieniu jakieś dziwne znaczki.
1
komentarz 20 lutego 2023 przez chlop Początkujący (330 p.)

@I3obaSeK, tak btw to notepad++ nie jest najlepszym wyborem jako ide do pythona. nie lepiej używać czegoś dedykowanego np. pycharma albo vscode? pycharm dysponuje kolorowaniem składni, podpowiadaniem kodu, terminalem i wieloma innymi funkcjami, których nie ma w npp.

komentarz 20 lutego 2023 przez Iei Obywatel (1,950 p.)
To samo chciałem napisać, Notepad++ to jest edytor z poprzedniej epoki, teraz jest dużo porządnych edytorów

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Podejrzewam, że twoja konsola pracuje stronie kodowej 850 lub 852.
Sprawdź to przy pomocy komendy chcp.
Strona kodowa utf-8 to 65001.
komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Dokładnie tak jak mówisz.

Active code: 852

Jest jakiś sposób aby to zmienic ?
komentarz 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Wywołując komendę 

chcp 65001

przed uruchomieniem programu w pythonie, lub wywołując funkcje Windows API SetConsoleCP i SetConcoleOutputCP (tutaj masz gotowy kod https://stackoverflow.com/questions/55899664/is-there-a-way-to-change-the-console-code-page-from-within-python)

komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Aha ok Dzięki a te 3 punkty podczas instalacji trzeba zaznaczać  co napisałem ?

1.Precompile standard libary

2.Download debugging symbols

3.Download debug binaries

i ten pod koniec instalacji “Disable path length limit” czy to jest zbędne później można to doinstalować ?
komentarz 20 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Wybacz. Nie wiem co chcesz instalować.
komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Paczke Python i tam podczas instalacji jest wlasnie do wyboru takie cos mogę ale nie musze tego instalować i nie wiem czy to potrzebne czy nie
+1 głos
odpowiedź 20 lutego 2023 przez VBService Ekspert (252,660 p.)

... 

1.Precompile standard libary

2.Download debugging symbols

3.Download debug binaries

 

... “Disable path length limit”,

Zależą od twoich potrzeb

  • Precompile standard library - opcja ta pozwala na skompilowanie bibliotek standardowych języka python podczas instalacji. Dzięki temu korzystanie z nich może być szybsze. Jeśli nie masz ograniczeń miejsca na dysku i chcesz uzyskać maksymalną wydajność, to warto wybrać tę opcję.

  • Download debugging symbols - ta opcja umożliwia pobranie symboli debug-owania dla python-a. Jeśli planujesz pisać kod w python-ie i debug-ować go, to warto wybrać tę opcję, pozwala ona na przypisywanie symboli kodu źródłowego do wykonywalnych plików, co ułatwia debug-owanie.

  • Download debug binaries - jeśli planujesz pisać kod w python-ie i debug-ować go, to warto wybrać tę opcję. Pliki binarne debug-owania umożliwiają "odpluskwianie" kodu python-a w środowisku, które pozwala na śledzenie kodu źródłowego (AFAIK n++ dla python-a nie posiada takiej funkcjonalności).

  • Disable path length limit - pozwala na usunięcie ograniczeń dotyczących długości ścieżek do plików w systemie plików Windows. Jeśli planujesz używać długich ścieżek plików w python-ie, to warto wybrać tę opcję, jednak jeśli nie jest to potrzebne, można pominąć tę opcję podczas instalacji.

jeśli nie wiesz, czy potrzebujesz tych opcji, możesz je pominąć podczas instalacji i AFAIK doinstalować je później, jeśli zajdzie taka potrzeba.

 

1
komentarz 20 lutego 2023 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
I to jest to.

Dzieki wam.

Dopiero zaczynam dlatego takie głupie pytania...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 5,737 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2017 w C i C++ przez PanJaqb Początkujący (360 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 2,784 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2018 w C i C++ przez freya Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 6,658 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Python przez Michu80 Nowicjusz (140 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,480 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...