• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JAVA w zastosowaniach innych niż Web Dev czy Big Data, Bazy Danych i Chmury

Object Storage Arubacloud
0 głosów
270 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
edycja 16 lutego 2023 przez reaktywny

Przeglądałem oferty dla Java programistów i ponad 95% dotyczy web dev. A jak web dev to od razu zwykle (w ok. 98%) padają dwie najpopularniejsze technologie: Hibernate i Spring Framework/Boot.

Do czego jeszcze wykorzystywana jest Java (szczególnie w naszym kraju)? Widziałem trochę (bardzo mało) ofert w Big Data i trochę związanych z bazami danych lub systemami chmurowymi.

Java to najpopularniejszy, nie-skryptowy język na świecie. Czy robi się w nim coś jeszcze oprócz aplikacji webowych, Big Data, oprogramowania dla chmur i baz danych?

(Wiem oczywiście o appkach mobilnych, ale tu większość przeszła już na Kotlina. Desktop w Swing i JavaFX to chyba już "leży" zupełnie).

 

 

 

1
komentarz 16 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
tylko, że korzystająć ze Springa nie kożystasz z całego frameworku, tylko tego co potrzebujesz- nie wymaga to wykorzystania w pełni jak np. angular framework który zeby korzystać musi miec cały w pakiecie, tutaj masz tylko to z czego korzystasz i to daje właśnie tę magie i fakt braku obciążenia znacząco aplikacji bo nie musisz tak naprawdę mieć niczego, możesz mieć spring native i dalej JDBC do którego spring nawet nie bedzie musial być konfigurowany z pomocą  fasolek czy jakiej kolwiek zależności  i tak z wiekszością rzeczy
1
komentarz 16 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
I np. żadna większa korporacja, co od 10-15 lat ma coś w Javie solidnego: Google, Amazon (dla kilku możliwe że coś jest klientów), Allegro, IBM ( tu nie dam sobie hu,. uciąc, pewnie mają projekty inne klienckie), systemy banków w PL  i tych które nie sa finladzkie nie korzystają ze Springa :), Sabre, Global Logic.
Mowa oczywiście o własnych najwazniejszych projektach, a nie outsourcingu ... bo oczywiście takie google w którym sam aktualnie robie, to ma z 100 projektów na sam teren europy :D a co dopiero świat.
komentarz 18 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
A coś pisali ostatnio, że Google zwalnia ludzi (??). Ale oczywiście to moloch, więc jak zwolnią tysiąc osób to nikt nie zauważy różnicy.
komentarz 18 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
No ostro tam w kapciach "srają ludzie", to się tyczy tych ludzi w Stanach, ale zwolnionych zostało w 1 dzień kilka tysięcy, więc tam ostra napięta sytuacja, ale to nie głównie programiści i istotni ludzie... Google to bardzo dziwna firma

Wiesz tam są ludzie np: zespoły od tego, żeby pracownicy w ich biurach czuli się lepiej ,tacy wewnętrzni nie psychologowie, ale motywatorzy, że możesz isć i on Ci jakieś dobre słowo powie ... itd, totalnie wiesz "bez uzyteczne" jednostki, ale pewnie niektórym programistą też po dupie się dostało.
Też w sumie nawet nie patrzę na to, bo oddziały w Polsce i też TVC outsorsing to totalnie wiesz nie to samo co w Stanach i kto inny tym zarządza, niby "generalnie" jedna firma, ale jak  wiesz każde jednostki i oddziały zarządzają sobie osobno, tak to wygląda, ja oczywiście ngidy bym tam bezpośrednio nie chciał pracować, bo polityka, ale jestem TVC vendorem.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Zależy co rozumiesz jako web dev, to że logika jest ostatecznie wystawiana przez jakiś mały kawałek kodu, jako api http, z którego może skorzystać jakaś strona?

Osobiście nie widze dużej różnicy między pisaniem aplikacji desktopowej, webowej, mikroserwisowej itd, poza tym że różni się jedna warstwa, która zazwyczaj jest jedną z najmniejszych

Jedyna różnica to w sumie tyle, że jeśli jakiś kod działa na urządzeniu użytkownika, który nie jest pracownikiem firmy, to trzeba bardziej uważać jakie dane się trzyma w jego urządzeniu

Albo, możliwe że w springu pisze sie aplikacje w jakiś specyficzny sposób, osobiście robie w c# i tutaj framework mimo że ma wielkie możliwości, to zazwyczaj używa się go tylko do potrzebnego minimum, żeby nie uzależniać całej aplikacji od niego (i żeby ten sam kod mógł być dostępny dla innych punktów dostępowych)l

ale pamiętam jak chwile uczyłem się php i zauważyłem tam tendencje, że framework jest narzędziem którym dosłownie buduje sie aplikacje, coś jak z frameworkami frontendowymi, że wybór frameworka w pewnym sensie już ci określa jak będzie wyglądał każdy plik w twoim projekcie
komentarz 16 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
edycja 16 lutego 2023 przez reaktywny

Dzięki za wpis.

Nie mam absolutnie nic przeciwko web dev, nawet uważam to za b. ciekawą działkę w IT. Ale chciałem poznać jeszcze inne zastosowania Javy.

Praca w Javie zdominowana jest przez web i numerem jeden jest tu Spring, a to straszna kobyła, trudna do poznania w relatywnie krótkim czasie. ASP Net Core + Entity Framework są znacznie szczuplejsze od zestawu: Hibernate i Spring Framework/Boot. Więc nie wiesz co to znaczy poznać podstawy naprawdę dużego frameworka :)  Wiem, że nikt nie zna całego frameworka, bo nie ma takiej potrzeby, ale mam wrażenie, że już same podstawy Springa są przytłaczające (może się mylę?).

Osobiście nie widze dużej różnicy między pisaniem aplikacji desktopowej, webowej, mikroserwisowej itd, poza tym że różni się jedna warstwa, która zazwyczaj jest jedną z najmniejszych

Słuszna uwaga... Wiem o co Tobie chodzi - p logikę "biznesową" aplikacji.

Jeśli chodzi o tą "jedną warstwę" prezentacji danych z logiki biznesowej, to jednak SDK Androida szybciej przyswoisz, a JaveFX jeszcze szybciej się nauczysz niż solidnych podstaw Springa (tak wynika z mojego rozeznania - może nie mam racji?).

Co do ostatniej Twojej uwagi, myślę, że każdy framework narzuca wiele rozwiązań w kodzie i od tego się nie ucieknie.

 

1
komentarz 16 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Nie wiem jaka jest realna różnica w rozmiarze asp.net vs spring, ale sam zauważyłeś że springa ludzie się potężnie uczą i robią aplikacje typowo w oparciu o niego, w asp.net tego nie ma

I w asp.net nie używa się wielu rzeczy, nie dlatego że ich nie ma, lub są słabo zrobione, tylko przede wszystkim przez tendencje do używania go głównie do wystawiania api. Dawniej ludzie obszerniej go używali (widać to po projektach z przed +10 lat, w których na każdym kroku ludzie sie wspomagali frameworkiem) i powodowało to później sporo problemów, głównie to że narzucał dość mocno jak ma wyglądać projekt

Ciężko mi określić które podejście jest lepsze, bo na pewno korzystając z dodatkowych możliwości które ma się wbudowane w narzędzie, robienie standardowych elementów idzie dużo szybciej... no ale jest ta druga strona, czyli problemy z dalszą rozbudową, coś co jest typową webówką już będzie typową webówką, bo jest za dużo zależności z frameworkiem

Obecnie pracuje w jednym z banków, aplikacje komunikują się między sobą przez sieć, bo inaczej byłoby trudno, ale systemy są zaprojektowane w taki sposób, żeby ta warstwa frameworkowa była używana jedynie w warstwie związanej z komunikacją sieciową (no i rzeczami wokół komunikacji, wszelkie zabezpieczenia, auth itd), żeby nie wrzucać zależności asp.net do czegoś wewnątrz systemu, mimo że mogłoby to nam ułatwić prace
komentarz 16 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

Nie wiem jaka jest realna różnica w rozmiarze asp.net vs spring

Ja mierzę wielkość (i trudność) frameworka liczbą stron dokumentacji.

ASP.net Core (czy jak on się dokładnie teraz nazywa) został napisany prawie od zera i nie ma już prawie nic ze starej generacji ASP (pierwsze ASP miały kontrolki win forms wrzucane na stronę myszką :) - taki RAD). Więc jest chudszy, być może też trochę "nowocześniejszy" (w znaczeniu sprostania obecnym problemom) od Springa.

To co ciekawego wchodzi do Springa (oprócz Spring Native) to tzw, Modulith - czyli powrót do monolitycznych aplikacji (z wieloma zaletami mikroserwisów). Nie wiem na jakiej zasadzie będzie to funkcjonować.

 

 

1
komentarz 16 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
Co raz mniej aplikacji robi się REST w Javie, bo staje się to bez sensowne i mało efektywne kiedy Spring dobrze zaczyna wspierać HTTP.2 i gRPC a dodatkowo idzie za tym odpowiednie wsparcie dla klusterów: kafki i np wykorzystania kubernetesa, jakiegoś elastica a nawet baz grafowych.
Mam zbyt obciążające teraz aplikacje, lub wymagania aby pakować to rest więc sprawdza się to świetlnie we wsparciu asynchronicznych operacji -> strumieni producer/consumer które moga być wspierane nie tylko wielowątkowo co równolegle .

Dalej jest to dalekie od perfekcji, ale to aktualnie podstawa z jaką zaczyna się korzystac przynajmniej w nowych projektach lub nie w firmach z legacy kodem.

Dalej jest połowa projektów opartych o JEE, i ogromna masa projektów opartych o własne systemy bez Springa w tym wlasnie Quarqus i Protobuf
komentarz 16 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Z dwa lata temu czytałem, że trochę developerów Springa ucieka do Quarkusa i z nowym frameworkiem wiązane są duże nadzieje, a dwa dni temu dowiedziałem się o Spring Native, który podobno sprawia, że Quarkus prawie traci rację bytu.
1
komentarz 16 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
no nikt nie używa spring native aktualnie nie znam przynajmniej ^^ nawet kogoś ze znajomych i spring native nie zastepuje Quarkusa, to totalnie inne rozwiazanie, nie wspiera http2 i nie wspiera gRPC wiec dalej przez kilka lat nie ma na to szans  nawet jesli to zaden biznes nie zaryzykuje

A uciekamy tam gdzie wymaga BIZNES wiec jak biznes wróci do JEE bo sie okaze ;D ze jest lepsza do potrzeb rynku to znowu bedziemy w JEE
komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
edycja 17 lutego 2023 przez reaktywny
Nie wiedziałem, napisałem to co gdzieś wyczytałem.

W Quarkus nie widzę zbyt wielu ofert pracy.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 608 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 529 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2018 w C i C++ przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
–2 głosów
2 odpowiedzi 1,808 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2016 w Java przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...