• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

OpenGL - zastosowania, które robią WOW !

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
349 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2018 w C i C++ przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Cześć,

chciałbym zapytać, ponieważ od dawna interesuje się OpenGL-em i grafiką komputerową, Pytanie jest proste więc zadam dosłownie. Jaki projekt mógłbym napisać aby wydawał się ciekawy i wyzywający w tej technologii. Nie piszcie, że gry bo od tego są silniki. Właśnie to mnie denerwuje bo wiem, że w Blenderze czy innnych wykorzystuje się OpenGLa czy Directx czy Vulkana ale tak dosłownego zastosowania, powodującego WOW, teraz (jeśli nie jesteś programistą jednych z nich)  nie widzę :/.

Może jakieś pomysły na projekt podrzucicie z którym mógłbym się zmierzyć :D!
C/C++, Java to arsenał, którym dysponuje :D.

Z góry dziękuje za odpowiedź ! :D
Pozdrawiam.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez criss Mędrzec (172,640 p.)
wybrane 18 listopada 2018 przez Wi_ktos

Najlepsza
Weź sobie dowolny parallelable algorytm do rozwiązywania układów liniowych i spróbuj zrobić to na opengl compute shader. Jacobi jest prosty.

Albo ja na samym początku nauki zrobiłem sobie particle system w sensie dużej ilości kwadracików (możesz sobie też zrobić jakieś bryły 3D) reagujące na jakiś punkt grawitacyjny. Proste i ładny efekt :D Tutaj efekt końcowy: https://www.youtube.com/watch?v=TvJGFqh-pmM

Może też symulacja oceanu z 2-dimensional inverse fourier transform (algorytm cooley-tukey FFT), też compute shader
komentarz 18 listopada 2018 przez obl Maniak (51,310 p.)
Nawet fajne, może się kiedyś i w to pobawię.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 72 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2016 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

90,829 zapytań

139,505 odpowiedzi

313,595 komentarzy

60,325 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...