• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java vs C# w zastosowaniach biznesowych i późniejsza praca.

–2 głosów
1,977 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2016 w Java przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)
Witam. Mam mały dylemat. Znam zarówno podstawy C# jak i Javy z przewagą tego drugiego. Widzę, że ciągłe ogłoszenia o prace związane o pracę, są najczęściej celowane w programistów w.w języków; głównie w zastosowaniach biznesowych.
Rodzi się więc pytanie. Który z tych języków posiada lepsze ( większe ) frameworki, jak rozbudowane są ich dokumentacje, jak z nauką tych frameworków. Wiem, że Java ma springa i masę podobnych, lub o podbnym zastosowaniu bibliotek. W C# jest wpf i masa możliwości z nim związanych.
To dlaczego jednak większość tych ofert jest o Jave ? Co ma takiego w sobie? Multiplatformowość? Jakość? Przecież te języki są podobne. Myślę, że dobrze oddałem to, co miałem na myśli. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji..

2 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 7 listopada 2016 przez niezalogowany

Witam, mam mały dylemat. Jeździłem zarówno BMW jak i Audi, z przewagą tego drugiego. Widzę, że ogłoszenia sprzedaży dotyczą głównie tych dwóch marek. Rodzi się więc pytanie. Która z tych marek, robi lepsze silniki, albo ogólnie specyfikacje, jak z nauką jazdy tymi dwoma (jakby nie patrzeć różnymi) autami? Wiem, że Audi ma Quattro, a BMW xDrive, to dlaczego więcej osób, wybiera BMW? Co ma takiego w sobie? Przecież te samochody są podobne! Myślę, że dobrze oddałem to, co mam na myśli odpowiadając na to IDIOTYCZNE pytanie ;)

A teraz do rzeczy

Który z tych języków posiada lepsze ( większe ) frameworki

Co masz na myśli pisząc "lepsze"?

jak rozbudowane są ich dokumentacje 

Karwasz twarz, poważnie? Nawet do dokumentacji nie potrafisz dotrzeć?

Wiem, że Java ma springa (...)  W C# jest wpf

Co ma piernik do wiatraka? 

To dlaczego jednak większość tych ofert jest o Jave ? Co ma takiego w sobie? Multiplatformowość? Jakość? Przecież te języki są podobne.

Nie chciało mi się rozbijać tej paplaniny na pojedyncze zdania. Ofert jest więcej, bo softu w JAVA jest więcej, bo JAVA jest starsza i zdążyła sobie miejsce na rynku uplasować. Multiplatformowość dotyczy dziś większości technologii, nie jest już domeną JAVA. Jakość... *sigh*... Tak, są podobne, jak większość języków z tej "rodziny". 

+1 głos
odpowiedź 7 listopada 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
Zanim zadasz pytanie, to najlepiej sprawdź czy ktoś go wcześniej nie zadał:

http://forum.pasja-informatyki.pl/183155/java-vs-c%23-co-lepsze

http://forum.pasja-informatyki.pl/42266/co-i-do-czego-jest-lepsze-java-czy-c%23

Według mnie oba te języki są dobre. Jeśli chciałbyś się zająć np. tworzeniem gier w Unity to polecam ci C#. Nie ucz się tych 2 języków jednocześnie, lecz wybierz jeden z nich. Jeżeli ci się on nie spodoba spróbuj następnego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 649 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,932 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez devnull Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 5,660 wizyt
pytanie zadane 28 września 2016 w Java przez timati Bywalec (2,060 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...