• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komunikacja komputera z arduino

0 głosów
2,074 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2015 w Mikrokontrolery przez timer_555 Początkujący (340 p.)

Witam chciałbym napisać program komunikujący się z Arduino Leonardo przez port usb.Przepraszam ,że piszę drugi podobne pytanie ale teraz chciałbym zapytać o więcej rzeczy otóż zaprogramowanie Arduino na odczyt/wysłanie informacji nie sprawi mi problemu ale nie potrafię połączyć się z nim z poziomu mojego programu w c++ .Z tego co się orientuje trzeba otworzyć odpowiedni port np COM 4,podać liczbę bajtów na sekundę  itp. i przesłać/odebrać pewnie za pomocą jakiejś metody .chciałbym to zrobić w code blocks bez doinstalowywania dodatkowych bibliotek.Z góry dziękuje za pomoc.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2015 przez niezalogowany
popierwsze robisz to w arduino ide kropka i używając komend seriala możesz się momunikować z arduino poprzez serial monitor
komentarz 30 sierpnia 2015 przez timer_555 Początkujący (340 p.)

Tak ale nic nie można zrobić z tym dalej chyba ,że skomunikować monitor portu szeregowego z własnym programem a tego niestety nie umiem poza tym chciałbym napisać coś własnego a nie tylko w połowie.

komentarz 31 stycznia 2016 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
@Gegtor jemu chodzi o taki terminal coś w stylu putty.exe więc IDE Arduino z tym nie ma nic wspólnego :). A komunikacja pomiędzy arduino a komputerem odbywa się chyba za pomocą UART(chyba :) ).
0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2016 przez wrzaskun Początkujący (280 p.)

W zależności od kompilatora będziesz musiał użyć odpowiednich bibliotek, jeśli ich nie będzie standardowo to je dociągniesz. Przykłady są w necie, a biblioteki właśnie po to aby ułatwiać życie a nie je utrudniać. Sam import bibliotek jest banalny w stosunku do ich poprawnego używania. CodeBlocks używa MinGW o ile nic nie zmieniłeś zatem

"#include <windows.h>"

powinien załatwić sprawę.

0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Nigdy się nie bawiłem w pisanie własnego programu komunikacyjnego.

Implementacja takiego programu będzie zależna od platformy, jeśli nie chcesz korzystać z zewnętrznych bibliotek.

Dla Windows znalazłem dwie ciekawe strony:

1. Bibliotekę, której kod źródłowy możesz swobodnie przejrzeć.
2. Artykuł, opisujący stworzenie terminala (w C#).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 313 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 725 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,663 wizyt

93,430 zapytań

142,424 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,789 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...